Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Janica Mäyrä: Kestävää puurakentamista

29.07.2020

Janica Mäyrä

Kirjoittaja on puutekniikan insinööri ja toimii Metsäkeskuksessa Puuta seinästä siltaan -puurakentamisen hankkeen projektipäällikkönä. Puurakentaminen on tullut tutuksi aiemmista työpaikoista. Vapaa-aika kuluu perheen ja kuntoilun merkeissä. 

Näytä kaikki blogit

Rakennettu ympäristö aiheuttaa kolmanneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Tämä lisää ilmaston lämpenemistä jopa autoilua enemmän. Rakentamisen osuus uusiutumattomien luonnonvarojen kulutuksesta on painon mukaan mitattuna jopa 50 prosenttia. On siis hyvin selvää, että rakentamisen päästöjen vähentämisellä on suuri merkitys ilmastonmuutosta aiheuttavien kasvihuonekaasupäästöjen määrään. 

Muutos vähähiiliseen rakentamiseen ei tapahdu ainoastaan säädöksiä asettamalla, vaan tarvitaan lisää tietoa, uusia puurakennuskohteita, uusia tuotteita, uutta osaamista ja ennen kaikkea puumyönteistä ajattelua.

Metsämme kasvavat enemmän kuin niitä kaadetaan, joten puun käyttöä voidaan lisätä. Puu varastoi ilmakehästä hiilidioksidia, ja näin ollen rakentamiseen käytetty puu toimii hiilivarastona koko elinkaarensa ajan. Puurakennukset ovat todellisia metsän ulkopuolisia hiilivarastoja. 

Suomessa on pitkät perinteet puurakentamiselle.  Miksi puurakentamista pitäisi vielä lisätä, ainahan Suomessa on rakennettu paljon puusta?

Uusia rakentamisen innovaatioita tarvitaan

Rakennusalalle tarvitaan uusia, pitkäikäisiä ja kierrätettäviä puisia rakenteita, jotka korvaisivat muita materiaaleja. Tällä tavoin saadaan helposti lisättyä puun käyttöä rakentamisessa. Uusiutuvan puuraaka-aineen käytön aikaiset ympäristöpäästöt ja energiankulutus ovat pientä verrattuna moneen muuhun rakennusmateriaaliin.

Puusta saadaan monenlaisia tuotteita ja ratkaisuja niin teollisuuteen kuin terveydenhoitoon. Puun terveysvaikutuksia tutkitaan ja terveyttä edistävien ominaisuuksien ansiosta puu on toivottu materiaali hoitoalan rakennuksissa. 

Puun käyttöä lisäämällä ja nostamalla puutuotteiden jalostusarvoa luodaan uusia työpaikkoja. Puuteollisuuden yritykset sijaitsevat usein lähellä metsävarantoja eri puolella Suomea, kasvukeskusten ulkopuolella. Puuteollisuus lisääkin alueiden paikallista elinvoimaa ja pitää kunnat virkeinä.

Miksi puusta?

Yli 80 % pientaloista rakennetaan puurunkoisina, kerrostaloista ainoastaan 5 % ja julkisista palvelurakennuksista noin 20-30 %. Puurakentamisen suurimmat kasvumahdollisuudet ovatkin kerrostalorakentamisessa ja julkisessa rakentamisessa. Julkinen rakentaminen toimii puurakentamisen lippulaivana. Mitä enemmän kunnat rakentavat puusta, sitä enemmän se luo kysyntää myös pientalomarkkinoille. 

Ihmiset toivovat ympärilleen luontoa ja vihreyttä. Oma puutalo onkin monen suomalaisen unelma. Puu koetaan miellyttäväksi ja turvalliseksi rakennusmateriaaliksi. Puun etuja rakennusmateriaalina ovat keveys, lujuus ja helppo työstettävyys. Keveytensä ansiosta puutalo ei tarvitse niin raskaita perustuksia ja kuljetuskustannukset ovat pienemmät moneen muuhun materiaaliin verrattuna. Puu on ilmaston kannalta hyvä ratkaisu, koska puutuotteiden valmistus kuluttaa vähemmän energiaa kuin monen muun materiaalin.

Ja kuten Kari Tapio laulaa, puurakentamisessa on tärkeää muistaa: ”sydänpuoli säätä vasten, silloin se kestää pitempään”.

 

Vaikuta rakentamisen hiilijalanjälkeen

  • Tutki aina ensisijaisesti puun käytön mahdollisuus rakennuskohteessa
  • Käytä rakentamisessa puuta ja korvaa sillä muita materiaaleja
  • Kierrätä ja käytä puuta uudestaan 
  • Kehitä uusia tuotteita ja rakenteita puusta
     
Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.
Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.