Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Olli Järvenkylä: Mobiililla monipuolisemmin metsään

16.04.2019

Olli Järvenkylä

Kirjoittaja on luontoon hurahtanut eräopas ja yhteisömanageri. Tällä hetkellä hän opiskelee Suomen pohjoisimmassa ammattiopistossa, Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa, luonto-ohjaajaksi. 

Näytä kaikki blogit

Suomen metsäkeskuksen Metsäinen-mobiilisovelluksen luontopolut laajenevat Lapissa, kun polkuja avautuu keväällä 2019 Inariin ja syksyllä Sallaan sekä Ylläkselle. Inarin mobiililuontopolun toteutuksen parissa häärivät Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opiskelijat Susanna Sihvonen ja Olli Järvenkylä. 

Inarin mobiililuontopolku 

Täällä Inarin kirkonkylällä mobiililuontopolku sijoittuu Juutuanjoen varteen ja sen sisällöntuotannosta vastaamme me, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen luonto-ohjaajaopiskelijat Susanna ja Olli. Polun suunnittelussa ovat olleet mukana myös Suomen metsäkeskuksen, Inarin kunnan, Inarin koulun, Metsähallituksen Luontopalveluiden ja Saamelaiskäräjien edustus. 

Olemme lähteneet innolla ideoimaan ja suunnittelemaan mobiililuontopolkua tai moblua, kuten sitä kutsumme. Yleensä tällä opintojaksolla suunnittelemme tai korjaamme fyysisiä ulkoilureittejä, mutta nyt olemme päässeet metsään myös virtuaalisesti.  

Lisäarvoa luontokokemukseen virtuaalisella sisällöllä 

Mobiilisovelluksen virtuaalinen sisältö antaa polun kulkijalle mahdollisuuden tutustua sellaisiin aiheisiin ja asioihin, joihin ei muuten polulla kulkiessa tulisi kiinnitettyä huomiota. Monesti tuttu ympäristö tulee jopa itsestään selväksi. Mobiililuontopolku avaa paikallistenkin luonnossa liikkujien silmät kiinnittämään huomion monipuoliseen ympäristöönsä aivan uudella tavalla. 

Uudella tavalla voidaan myös tarkastella ja käsitellä näitä polun varrella vastaan tulevia aiheita ja asioita. Asian tai aiheen käsittelyä on mahdollista laajentaa lähes rajattomasti linkittämällä siihen sovelluksen kautta internetistä löytyvää sisältöä ja materiaalia. Lumiseen vuodenaikaan luontopolun kävijä pystyy tutustumaan myös kesäiseen Lapin luontoon. Pienimuotoinen peli luontotiedoista saattaa innostaa myös sellaiset ihmiset kiinnostumaan luonnosta, joilla ei välttämättä ole siihen aikaisempaa kosketuspintaa. 

Monenlaisia haasteita 

Polun toteutuksessa vaikeinta on ollut lähteä työhön käytännössä täysin tyhjästä. Se on kuitenkin tehnyt työstä mielenkiintoista. Vaikealta on tuntunut polun tehtävien ja tehtäväsisältöjen karsiminen polulle sopivaksi. Myös luonto on tarjonnut omat haasteensa. Maasto polun varrella kun on pääasiassa mäntyvaltaista kangasmetsää, ja monipuolisten kohteiden löytämisessä oli hieman haastetta. 

Polun suunnitteluvaiheessa on ollut hauskinta ja helpointa se, kun on saanut ahaa-elämyksiä ja polku on lähtenyt muodostumaan meidän näköiseksemme, mutta silti kohderyhmän tarpeita huomioivaksi. Sisällön suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon polun kohderyhmänä lapset ja nuoret. Juutuanjoen mobiililuontopolulla tämä on huomioitu suunnittelemalla ja kehittämällä koko polun mukana kulkeva käpyhahmo Biggá Paaccâh. Biggá-kävyn esi-isät ovat asuttaneet joen vartta ikiajoista alkaen ja hän on osa sukupolvien ja tuhansien vuosien jatkumoa. Polulla tarinat siirtyvät menneisyydestä tähän päivään puusukupolvien jatkumona; kävystä siemen itää hennoksi taimeksi, varttuu norjaksi nuorukaiseksi ja edelleen kilpikaarnaiseksi jättiläiseksi. Lopulta harmaa kelo kaatuu rinteeseen ja maatuu vuosikymmenten kuluessa ravinnoksi tuleville sukupolville. Biggá neuvoo luontopolun kulkijaa, kyselee ja antaa palautetta. Vaikka polku on suunnattu lapsille ja nuorille, sisältöä on pyritty laatimaan myös muut ikäryhmät huomioiden.  

Virtuaalisen sisällön suunnittelussa tärkeintä on kuitenkin pitää reaalimaailmassa oleva luonto ykkösasiana, jota virtuaalitodellisuus täydentää. Pitää välttää liiallista kikkailua ja uppoutumista virtuaalisuuteen, ettei mopo karkaa käsistä. 

Mobiililuontopolku osana luonto-ohjaajan työtä 

Luonto-ohjaajan tulee hallita perinteisissä luontoympäristöissä toimiminen, mutta myös digitaaliset ja virtuaaliset työvälineet. Virtuaalinen sisältö ja mobiilisovellukset ovat ehdottomasti hyvä lisä metsäretkeilyyn. Virtuaalitodellisuus tulee varmasti lisääntymään myös luonto-ohjauksessa ja ohjelmapalveluissa. Mobiilisovelluksen avulla voidaan houkutella sellaisiakin kohderyhmiä lähtemään metsään, jotka eivät muutoin luonnossa kulkemisesta innostuisi. Toisaalta sovellusten avulla luonto voidaan ”viedä” myös heille, jotka eivät itse pysty luontoon lähtemään. Virtuaalisen sisällön avulla tietoa ja elämyksiä voidaan jakaa vaivattomasti myös eri kieliryhmille. Juutuanjoen mobiililuontopolusta tehdään neljä eri kieliversiota. Suomen kielen lisäksi luontopolusta tehdään versiot kolmella eri saamen kielellä ja käyttäjä voi vaivattomasti valita haluamansa kielen. 

Tulevina luonto-ohjaajina koemme virtuaalisen metsäretkeilyn ehdottomasti tämän ajan mukaiseksi ja kiinnostavaksi. Olemme päässeet tämän projektin aikana testaamaan Ounasvaaran mobiililuontopolkua ja olimme siitä todella innoissamme! Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että virtuaalisuus on hyvä renki, mutta huono isäntä. Mennään jatkossakin oikea luonto edellä, kun se on vielä olemassa.  

Tervetuloa Inariin! 

Juutuanjoen mobiililuontopolun avajaisia vietämme Inarin kirkonkylällä kevään korvalla, toukokuun loppupuolella. Avajaisiin polulle suuntaavat niin kutsuvieraat kuin Inarin ala- ja yläkoulun oppilaat.  

Juutuanjoen mobiililuontopolku toteutetaan Suomen metsäkeskuksen hallinnoimassa Metsäinen innostaa -hankkeessa. Hankkeella innostetaan metsänomistajia sekä lapsia ja nuoria astumaan älylaitteita ja digitalisaatiota hyödyntäen yhä syvemmälle metsiin ja metsätalouteen. Hankkeen rahoittaa Lapin ELY-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. 

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.
Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.