Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Anssi Niskanen: Metsäkeskus – apua metsänomistajien päätöksentekoon

18.02.2021

Anssi Niskanen

Kirjoittaja on joensuulainen metsänhoitaja ja metsätohtori, joka toimii Metsäkeskuksen elinkeinojohtajana Lahdessa. Omien metsien puukaupassa ja hoitotöiden suunnittelussa hän hyödyntää Metsään.fi-palvelua.

Näytä kaikki blogit

Kysyimme hiljattain suomalaisilta metsänomistajilta, kuinka hyvin he tuntevat Metsäkeskuksen palveluja. Lähes 2 000 vastaajan mukaan tunnetuimmat palvelumme ovat neuvonta ja koulutus, jotka tunnisti palveluiksemme 82 prosenttia metsänomistajista. Metsätalouden tukien myöntäminen (73 prosenttia) ja metsälakien valvonta (70 prosenttia) olivat seuraavaksi tunnetuimpia palveluitamme metsänomistajien keskuudessa.

Vastaajista 74 prosenttia ilmoitti käyttäneensä Metsään.fi-palvelua. Yhtä moni vastaaja kertoi hakeneensa kemera-tukea. Lähes kaksi kolmannesta vastaajista oli puolestaan etsinyt tietoa Metsakeskus.fi-verkkosivuilta tai jättänyt metsänkäyttöilmoituksen. Näiden, pääasiassa sähköisten ja lakisääteisten, palveluiden suosio ei ollut yllätys. Yllätys sen sijaan oli, että peräti 40 prosenttia vastaajista ilmoitti osallistuneensa Metsäkeskuksen koulutuksiin tai tapahtumiin ja lähes yhtä moni saaneensa henkilökohtaista neuvontaa Metsäkeskuksesta.

Monipuolista neuvontaa ja koulutusta

Neuvonnassa päämäärämme on auttaa metsänomistajia tekemään tavoitteidensa mukaisia ja tietoisia päätöksiä. Pyrimme tasapuolisesti kertomaan metsien hoidosta, käytöstä ja luonnonhoidosta. Haluamme auttaa erityisesti sellaisten metsänomistajien päätöksentekoa, joille metsät ja metsätalous ovat vieraita. Päätös siitä, mitä metsille tehdään, vai tehdäänkö mitään, on lopulta omistajan. 

Koulutuksissa opastamme ajankohtaisissa metsätalouden kysymyksissä. Tänä vuonna koulutusta järjestetään muun muassa talousmetsien luonnonhoidosta, ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja tuhoriskeistä. Hankkeissa koulutustarjontamme laajenee muun muassa luonnontuotteisiin, metsien energiakäyttöön sekä metsäkiinteistöjen sukupolvenvaihdoksiin. 

Metsäkeskus tunnetaan laadukkaista ja käytännönläheisistä koulutuksista. Koulutuksiimme osallistuu vuosittain noin 15 000–20 000 metsänomistajaa ja noin 3 000–4 000 metsäalan ammattilaista. Koulutuspalaute on erinomaista, 1–5-asteikolla mitattuna keskimäärin 4,0–4,3.

Palvelut sähköistyvät

Monille asiakkaillemme ovat jo tuttuja metsänkäyttöilmoituksen tai kemera-hakemuksen tekeminen sähköisesti esimerkiksi Metsään.fi-palvelussa. Tuskin kukaan, joka on kerran käyttänyt sähköisiä palveluitamme, haluaa palata vaikeasti täytettäviin ja hitaammin käsiteltäviin paperisiin lomakkeisiin. Esimerkiksi nuoren metsän hoidon kemera-tuen maksaminen tapahtuu parhaimmillaan alle vuorokaudessa sähköisen toteutusilmoituksen jättämisen jälkeen.

Koronaepidemia siirsi suuren osan vuoden 2020 koulutuksista verkon välityksellä toteutettavaksi. Kun tapaamisia jouduttiin rajoittamaan, madaltui kynnys sekä järjestää neuvontaa tai koulutuksia että osallistua niihin verkon välityksellä. Epidemia sai aikaan asioinnin, neuvonnan ja koulutusten digiloikan, jollaista ei ole metsäneuvonnassa ennen koettu.

Me Metsäkeskuksessa toivomme, että metsänomistajat ja toimijat saavat jatkossakin tarpeidensa mukaista palvelua ajankohtaisista metsätalouden kysymyksistä. Lupaamme asiakkaillemme riippumatonta asiantuntija-apua metsätaloudesta, osin edelleen kasvokkain, mutta yhä laajemmin verkossa ja digitaalisesti.
 

Kommentit
Pirkko Lyytikäinen 18.02.2021 klo 17:33

Metsäkeskuksen toiminta on melko tuntematonta minulle. Omistamani metsä on ollut nimissäni noin 20 vuotta. Olen kerran myynyt metsää kaupan hoiti metsänhoitoyhdistys. Vuonna 2018 ostettiin n. 7 hehtaaria ala peltoa ja tarkoitus on istuttaa pelto metsälle. Luultavasti nyt tarvitsen Metsäkeskuksen apua.

Anssi Niskanen 19.02.2021 klo 08:01

Hyvä kun olet jo tutustunut metsänhoitoyhdistyksen palveluihin. Metsäkeskukselta voit saada neuvonta-apua esimerkiksi soittamalla asiakastukeen. Asiakastuestamme saat suoraan apua, tai voit pyytää neuvojaamme olemaan yhteydessä sinuun.

Löydät omat metsäsi voit tutustua metsiesi mahdollisuuksiin turvallisesti vahvan tunnistautumisen kautta osoitteessa: www.metsaan.fi

SOITA ASIAKASTUKEEN
puh. 029 432 409 (pvm/mpm)
ma–ti klo 8–18
ke–pe klo 8–16

Veikko Mero 24.02.2021 klo 11:22

Metsän omistaminen puunmyyntitarkoituksessa on menttänyt
merkityksen taloydellisessa mielessä koska
puun hinta on ollut jo 30-vuotta samalla tasolla joten puusta saatava ostovoima on
romahtanut.
Metsät kannattaa säästää luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi eikä antaa puuta ilmaiseksi kanainvälisten sijoitusyhtiöiden käyttöön.

Risto Paakkari 24.02.2021 klo 12:26

Mutta kuitenkin kasvoton asiointi takkuaa johonkin määrään asti ja pysäyttää siihen.

Risto Paakkari 24.02.2021 klo 12:31

Mutta kuitenkin kasvoton asiointi pysäyttää johonkin määrään asti ja se toppaa siihen.

Kauko Aspimaa 24.02.2021 klo 19:56

Omistuksessani olevalla metsäpalstalla on noin 20 hehtaaria vanhaa peltoa, jota viimeksi on viljelty 40 vuotta sitten. Vanhoista ojista harventamalla kasvavaa koivua tuli n. 400 kiintokuutiota energiapuuta.
Peltojen keskiosat ovat vettyneitä, koska alkuperäiset ojat ovat umpeenkasvaneet.
Käytin paikalla vanhan kansan metsäteknikkoa, joka oli samaa mieltä kanssani, että vanhat sarat tulee ojittaa, jolloin ne saadaan kasvukuntoon.
Metsäkeskus viisaudessaan teki päätöksen, ettei toimenpide ole toteuttamiskelpoinen ja tukea ei tule ojituksen uusintaan. Tällä hetkellä pellot kasvavat koivuryteikköä hirvien ruuaksi.

Pirjo Björkman 06.03.2021 klo 10:43

Parikkalan metsänhoitoyhdistys teki nuorenmetsän raivauksen. Olin sopinut että jätetään istutetun kuusen sekaan luonnon koivuja.
Raivaaja oli kaatanut kaikki koivut pois. Oli kuulemma tehty metsänhoidollisesti oikein. Eikö omistajalla ole mitään sananvaltaa jos haluaa kasvattaa sekametsää. Koivut oli 5-6 vuotiaita.???

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.
Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.