Luonto

20.10.2020
Sopivaa metsää liito-oravalle
Mika Hämäläisen metsässä on havaittu liito-oravia. Yöllisen liitäjän elinympäristöä turvataan nyt omalla leimikkosuunnitelmalla.
Lue lisää
23.09.2020
Metsäsertifioinnit ovat päivitettävinä – tutkija listaa kehitystarpeita
Kahden Suomessa käytettävän metsäsertifikaatin, PEFC:n ja FSC:n kriteerit ovat parhaillaan päivitettävinä. Metsäekologian tutkijan mukaan sertifikaateissa olisi kehitystarpeita erityisesti metsäluonnon näkökulmasta.
Lue lisää
23.03.2020
Tekopökkelöitä, lahopuuta ja riistatiheikköjä – luonnonhoidon keinot kiinnostavat nyt metsänomistajia
Kuinka voi lisätä monimuotoisuutta omassa metsässä? Mitä hyötyä on riistatiheiköistä ja tekopökkelöistä? Metsäkeskuksen luonnonhoidon asiantuntija Sanna Kotiharju ja metsänhoidon asiantuntija Annikka Selander vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin talousmetsien luonnonhoidosta.
Lue lisää
28.01.2020
Eräopas elättää itsensä luonnosta
Luonnosta ja metsästä voi elää monella tapaa. Saana Lappalainen hylkäsi toimistotyön ja kouluttautui eräoppaaksi. Nyt hän työskentelee talvikaudet pohjoisessa retkiä ja aktiviteetteja järjestäen ja kesäisin rentoutuu.
Lue lisää
24.09.2019
Metsän luontoarvoja voi parantaa pienillä teoilla
Tuomas Korpijaakko teettää metsissään hakkuita ulkopuolisella toimijalla ja tekee itse metsätöitä, mutta muistaa samalla myös luontoa. Harvennuksissa metsään saa jäädä koskemattomia pöheikköjä, säästöpuuryhmiä ja tekopökkelöitä eri lajien ravinnoksi, pesäpuiksi ja suojapaikoiksi.
Lue lisää
16.07.2019
Elisabet hoitaa luonnon monimuotoisuutta
Metsälaiduntaminen on olennainen osa Aholaidan lammastilan vuodenkiertoa.
Lue lisää
02.07.2019
Lehtometsään raivattiin lisää valoa
Pälkäneläisestä lehdosta poistettiin talvella kuusia, jotka varjostivat pähkinäpensaita. Kuusettuminen uhkaa monia kotimaan lehtoja, joissa asustaa runsas eliölajisto.
Lue lisää
09.04.2019
Määräaikainen luonnonsuojelualue muuttui pysyväksi
Nissisten metsäyhtymän määräaikaiseksi aiottu luonnonsuojelualue Konnevedellä muutettiin pysyväksi kymmenen vuoden jälkeen. Kaikki yhtymän osakkaat olivat yhtä mieltä siitä, että alueen metsää ei saa kaataa.
Lue lisää
03.04.2018
Metsän suojelusta korvausta
Metsänomistaja Virpi Saarela on säästänyt kotitilansa lähdemetsikön ja puronvarren hakkuilta. Yllätys oli suuri, kun metsän suojelusta sai myös korvausta. METSO-ohjelman ympäristötuella rahoitetaan arvokkaiden luontoympäristöjen suojelua.
Lue lisää
13.06.2017
Koira ja kopteri pesivien metsojen apuna
Keski-Suomen maakuntalintu metson kolme viimeisintä lisääntymiskautta ovat epäonnistuneet, ja linnut tarvitsevat pesiensä suojaamiseen apua. Sadan pesän savotta -hankkeessa kokeiltiin pesän bongausta kopterilla.
Lue lisää
04.04.2017
Talousmetsissä luontoa voi hoitaa hakkuiden rinnalla
Mika Tuomolan avohakkuulla on runsaasti säästöpuita ja tiheikköä, josta metsäneläimet saavat suojaa ja ravintoa.
Lue lisää
24.01.2017
Lahopuu on kovakuoriaisten ja kääpien koti
Moni eliölaji vaatii kasvualustakseen kuollutta tai lahonnutta puuta. Lahopuusta riippuvaisia lajeja on arviolta noin neljännes kaikista Suomen metsälajeista eli 4 000–5 000 lajia. Lahopuun väheneminen on syynä suoraan jopa 190 lajin ensisijaisen uhanalaisuuteen.
Lue lisääBlogi
Kysymme
Viime kuukauden tulos
Oletko kokeillut metsässäsi jatkuvaa kasvatusta?
Ääniä yhteensä 50 kpl.