Luonto

07.03.2023
Viisi vinkkiä helppoihin ja edullisiin luontotekoihin
Valtaosa Suomen metsistä on talouskäytössä, joten pienilläkin luontoteoilla talousmetsissä on suuri merkitys. Ekologisesti parhaat ratkaisut ovat useimmiten parhaita myös taloudellisesti ja teknisesti. Luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä rakennepiirteitä voidaan ylläpitää ja vahvistaa talousmetsissä ilmaiseksi tai melko vähillä kustannuksilla.
Lue lisää
14.06.2022
Kamala luonto -sarjakuvan hahmot kertovat talousmetsien luonnonhoidosta
Kamala luonto -sarjakuvan tekijät Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen saavat ideoita sarjakuviin ja kuvituksiin arkisista sattumuksista. Myös metsäluonto ja maisemat innoittavat työtä. Pari on tehnyt viime vuosina kuvituksia Metsäkeskuksen ja Tapion Monimetsä-hankkeelle. Samalla tutuksi on tullut talousmetsien luonnonhoito ja sen merkitys luonnon monimuotoisuudelle.
Lue lisää
31.05.2022
Kolme hyvää syytä kasvattaa sekametsiä
Tänä päivänä yhden puulajin kasvatuksesta on siirrytty suosimaan sekametsiä. Sekametsästä on monenlaista hyötyä eri eliölajeille ja myös metsänomistajalle.
Lue lisää
08.03.2022
Työtä metsien, luonnon ja metsänomistajien kanssa
Metsäkeskuksessa tuotetaan tietoa metsistä ja luonnosta, tarkastetaan töitä metsissä, myönnetään tukia ja neuvotaan metsänomistajia metsän- ja luonnonhoidossa sekä suojelussa. Ja paljon muutakin. Kolme metsäkeskuslaista kertoo työstään ja mikä siinä innostaa.
Lue lisää
02.11.2021
Monimuotoisuutta purojen suojavyöhykkeisiin
Metsäpurojen varsille jätettävät suojavyöhykkeet voidaan suunnitella vaihtelevan levyisiksi, jolloin voidaan vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen ja vesiensuojeluun. Näin myös maisema ja virkistyskohteet säilyvät.
Lue lisää
19.10.2021
Anna säästöpuiden tehdä tehtävänsä luonnon hyväksi
Metsään jätettyjen säästöpuiden tarkoitus on tuottaa elinympäristöjä vaateliaille metsälajeille, jotka tarvitsevat vanhaa, kuollutta ja lahoa puuta. Anna siis säästöpuille mahdollisuus elää, kuolla ja lahota metsään.
Lue lisää
27.07.2021
Letot ovat suoluonnon aarreaittoja
Letot ovat soista monimuotoisimpia ja harvinaisimpia. Siinä missä lehdot ovat metsäluonnon lajistollisia aarreaittoja, ovat letot sitä suoluonnossa. Lähes puolet uhanalaisista suolajeista elää ensisijaisesti letoilla.
Lue lisää
15.06.2021
Poltettu metsä houkuttelee hyönteisiä ja kääpiä
Kulotuksissa syntyy palanutta ja hiiltynyttä puuta, joilla elää monia harvinaistuneita lajeja. Eurassa seitsemän vuotta sitten poltetusta metsästä löytyi harvinainen kääpä ja orvakka.
Lue lisää
18.05.2021
Petolintujen pesämetsien säästäminen auttaa koko metsäluontoa
Petolintujen kannat ovat olleet jo vuosia laskussa. Suomen metsäkeskuksen luonnonhoidon asiantuntija Jukka Ruutiainen kertoo, miten petolintujen pesiä voi löytää ja mitä metsänomistaja voi tehdä turvatakseen lintujen elinoloja.
Lue lisää
09.03.2021
Suunnittele metsänhoitotyöt hyvin – voit auttaa metsoja
Monet metsänomistajat arvostavat metsoja ja tietävät, millaisissa metsissä linnut viihtyvät. Tutkijan mukaan metsätöitä soidinpaikoilla kannattaisi suunnitella yhteistyössä ja yli tilarajojen.
Lue lisää
26.01.2021
Kirkkoherran metsissä on tilaa luonnon monimuotoisuudelle
Haapavedellä asuvat Mauno ja Heli Soronen ovat suojelleet metsiään vapaaehtoisesti. Puronvarren ja vanhan metsän määräaikaisesta suojelusta he saavat korvaukseksi ympäristötukea. Monimuotoisuuden turvaaminen on tullut ajan kanssa yhä tärkeämmäksi.
Lue lisää
20.10.2020
Sopivaa metsää liito-oravalle
Mika Hämäläisen metsässä on havaittu liito-oravia. Yöllisen liitäjän elinympäristöä turvataan nyt omalla leimikkosuunnitelmalla.
Lue lisääBlogi

Kysymme
Viime kuukauden tulos
Onko uudistaminen ajankohtaista sinun metsässäsi?
Ääniä yhteensä 18 kpl.