Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Luonto

Pudasjärven Tervonsuo syksyllä. Suolle on kertynyt vettä.

14.11.2023

Vesi palasi suolle – näin ennallistaminen onnistui

Pudasjärveläinen Heikki Mosorin on tyytyväinen suon ennallistamiseen omilla maillaan. Valumavesiä ohjattiin kuivaneelle suolle, eikä ravinteita enää valu luonnonpuroon. Mosorin odottaa nyt suolle hilloja ja riekkoparvia. 

Lue lisää
Sammaloitunut ja oksainen maalahopuu metsässä.

03.10.2023

Tärkeä lahopuu elättää ja kierrättää

Neljäsosa suomalaisen metsän eliölajeista on riippuvaisia lahopuusta. Sen vuoksi lahopuun määrällä on merkitystä koko ekosysteemin toiminnalle ja lajien säilymiselle.  

Lue lisää
Metsuri Esa Lappi ja Urpo Tolonen seisovat vierekkäin hoidetussa taimikossa.

05.09.2023

Taimikoissa tehdyt valinnat kantavat pitkälle

Taimikoita kannattaa hoitaa oikeaan aikaan ja huolella. Ratkaisut, joita tehdään jo uuden metsän perustamisvaiheessa ja taimikonhoidossa vaikuttavat siihen, millainen metsästä kehittyy tulevaisuudessa. Pitkään metsissä töitä tehneet Urpo Tolonen ja Esa Lappi tietävät, että luonnon monimuotoisuutta voi edistää helposti metsänhoidon rinnalla.

Lue lisää
Lähikuva kuntalla kasvavasta varvikosta.

22.08.2023

Metsäpohjainen piha monipuolistaa lasten mikrobistoa

Muutama vuosi sitten valmistuneessa tutkimuksessa kaupunkipäiväkotien pihaan lisättiin metsäpohjaista kasvustoa, eli kunttaa, siirtonurmea ja istutuslaatikoita. Muutos lapsissa nähtiin nopeasti: viisi kertaa viikossa toistuva viherkosketus monipuolisti immuunivälitteisiltä sairauksilta suojaavaa elimistön mikrobistoa jo kuukaudessa.

Lue lisää
Timo-Heikki Varis ottaa valokuvaa suuresta käävästä.

08.08.2023

Luonnossa riittää kuvattavaa

Timo-Heikki Varis Viitasaaren Kymönkoskelta on harrastanut luontokuvausta nuoresta saakka. Lähiympäristön monimuotoisuus herätti kiinnostuksen luontoon. Toimittajan työura maakunta- ja paikallislehdissä vaati myös kuvaamista, joten kamera on ollut tärkeä työväline. Kuvaaminen, luontoaiheisten blogien kirjoittaminen sekä luontokuvaesitykset jatkuvat myös eläkepäivillä.  

Lue lisää
En stor ticka på en låga.

07.03.2023

Viisi vinkkiä helppoihin ja edullisiin luontotekoihin

Valtaosa Suomen metsistä on talouskäytössä, joten pienilläkin luontoteoilla talousmetsissä on suuri merkitys. Ekologisesti parhaat ratkaisut ovat useimmiten parhaita myös taloudellisesti ja teknisesti. Luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä rakennepiirteitä voidaan ylläpitää ja vahvistaa talousmetsissä ilmaiseksi tai melko vähillä kustannuksilla.

Lue lisää
Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen metsässä.

14.06.2022

Kamala luonto -sarjakuvan hahmot kertovat talousmetsien luonnonhoidosta

Kamala luonto -sarjakuvan tekijät Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen saavat ideoita sarjakuviin ja kuvituksiin arkisista sattumuksista. Myös metsäluonto ja maisemat innoittavat työtä. Pari on tehnyt viime vuosina kuvituksia Metsäkeskuksen ja Tapion Monimetsä-hankkeelle. Samalla tutuksi on tullut talousmetsien luonnonhoito ja sen merkitys luonnon monimuotoisuudelle.

Lue lisää
Sekametsää, jossa kasvaa mäntyjä, kuusia ja koivuja.

31.05.2022

Kolme hyvää syytä kasvattaa sekametsiä

Tänä päivänä yhden puulajin kasvatuksesta on siirrytty suosimaan sekametsiä. Sekametsästä on monenlaista hyötyä eri eliölajeille ja myös metsänomistajalle.

Lue lisää
Anni Pylvänäinen istuu puulla talvisessa puistometsässä.

08.03.2022

Työtä metsien, luonnon ja metsänomistajien kanssa

Metsäkeskuksessa tuotetaan tietoa metsistä ja luonnosta, tarkastetaan töitä metsissä, myönnetään tukia ja neuvotaan metsänomistajia metsän- ja luonnonhoidossa sekä suojelussa. Ja paljon muutakin. Kolme metsäkeskuslaista kertoo työstään ja mikä siinä innostaa.

Lue lisää
Kuvassa oikealla on puro ja vasemmalla näkyy sen suojavyöhykkeeksi jätettyä metsää.

02.11.2021

Monimuotoisuutta purojen suojavyöhykkeisiin

Metsäpurojen varsille jätettävät suojavyöhykkeet voidaan suunnitella vaihtelevan levyisiksi, jolloin voidaan vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen ja vesiensuojeluun. Näin myös maisema ja virkistyskohteet säilyvät.

Lue lisää
Maalahopuu, jossa on paljon kääpiä.

19.10.2021

Anna säästöpuiden tehdä tehtävänsä luonnon hyväksi

Metsään jätettyjen säästöpuiden tarkoitus on tuottaa elinympäristöjä vaateliaille metsälajeille, jotka tarvitsevat vanhaa, kuollutta ja lahoa puuta. Anna siis säästöpuille mahdollisuus elää, kuolla ja lahota metsään.

Lue lisää
Lettolierosammalta lähikuvassa

27.07.2021

Letot ovat suoluonnon aarreaittoja

Letot ovat soista monimuotoisimpia ja harvinaisimpia. Siinä missä lehdot ovat metsäluonnon lajistollisia aarreaittoja, ovat letot sitä suoluonnossa. Lähes puolet uhanalaisista suolajeista elää ensisijaisesti letoilla.

Lue lisää
Blogi

Kysymme

Oletko jo tutustunut Metsäkeskuksen uudistuneeseen Metsään.fi-palveluun?
Kyllä Ei

Viime kuukauden tulos

Onko metsäpalstallesi vievä metsätie hyvässä kunnossa?

Kyllä (77%)
Ei (23%)

Ääniä yhteensä 17 kpl.

 
Metsäkeskuksen podcast

Metsäkeskus Facebookissa

Näytä Facebookissa

Metsäkeskus X:ssä

Näytä Twitterissä