Luonto

08.03.2022
Työtä metsien, luonnon ja metsänomistajien kanssa
Metsäkeskuksessa tuotetaan tietoa metsistä ja luonnosta, tarkastetaan töitä metsissä, myönnetään tukia ja neuvotaan metsänomistajia metsän- ja luonnonhoidossa sekä suojelussa. Ja paljon muutakin. Kolme metsäkeskuslaista kertoo työstään ja mikä siinä innostaa.
Lue lisää
02.11.2021
Monimuotoisuutta purojen suojavyöhykkeisiin
Metsäpurojen varsille jätettävät suojavyöhykkeet voidaan suunnitella vaihtelevan levyisiksi, jolloin voidaan vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen ja vesiensuojeluun. Näin myös maisema ja virkistyskohteet säilyvät.
Lue lisää
19.10.2021
Anna säästöpuiden tehdä tehtävänsä luonnon hyväksi
Metsään jätettyjen säästöpuiden tarkoitus on tuottaa elinympäristöjä vaateliaille metsälajeille, jotka tarvitsevat vanhaa, kuollutta ja lahoa puuta. Anna siis säästöpuille mahdollisuus elää, kuolla ja lahota metsään.
Lue lisää
27.07.2021
Letot ovat suoluonnon aarreaittoja
Letot ovat soista monimuotoisimpia ja harvinaisimpia. Siinä missä lehdot ovat metsäluonnon lajistollisia aarreaittoja, ovat letot sitä suoluonnossa. Lähes puolet uhanalaisista suolajeista elää ensisijaisesti letoilla.
Lue lisää
15.06.2021
Poltettu metsä houkuttelee hyönteisiä ja kääpiä
Kulotuksissa syntyy palanutta ja hiiltynyttä puuta, joilla elää monia harvinaistuneita lajeja. Eurassa seitsemän vuotta sitten poltetusta metsästä löytyi harvinainen kääpä ja orvakka.
Lue lisää
18.05.2021
Petolintujen pesämetsien säästäminen auttaa koko metsäluontoa
Petolintujen kannat ovat olleet jo vuosia laskussa. Suomen metsäkeskuksen luonnonhoidon asiantuntija Jukka Ruutiainen kertoo, miten petolintujen pesiä voi löytää ja mitä metsänomistaja voi tehdä turvatakseen lintujen elinoloja.
Lue lisää
09.03.2021
Suunnittele metsänhoitotyöt hyvin – voit auttaa metsoja
Monet metsänomistajat arvostavat metsoja ja tietävät, millaisissa metsissä linnut viihtyvät. Tutkijan mukaan metsätöitä soidinpaikoilla kannattaisi suunnitella yhteistyössä ja yli tilarajojen.
Lue lisää
26.01.2021
Kirkkoherran metsissä on tilaa luonnon monimuotoisuudelle
Haapavedellä asuvat Mauno ja Heli Soronen ovat suojelleet metsiään vapaaehtoisesti. Puronvarren ja vanhan metsän määräaikaisesta suojelusta he saavat korvaukseksi ympäristötukea. Monimuotoisuuden turvaaminen on tullut ajan kanssa yhä tärkeämmäksi.
Lue lisää
20.10.2020
Sopivaa metsää liito-oravalle
Mika Hämäläisen metsässä on havaittu liito-oravia. Yöllisen liitäjän elinympäristöä turvataan nyt omalla leimikkosuunnitelmalla.
Lue lisää
23.09.2020
Metsäsertifioinnit ovat päivitettävinä – tutkija listaa kehitystarpeita
Kahden Suomessa käytettävän metsäsertifikaatin, PEFC:n ja FSC:n kriteerit ovat parhaillaan päivitettävinä. Metsäekologian tutkijan mukaan sertifikaateissa olisi kehitystarpeita erityisesti metsäluonnon näkökulmasta.
Lue lisää
23.03.2020
Tekopökkelöitä, lahopuuta ja riistatiheikköjä – luonnonhoidon keinot kiinnostavat nyt metsänomistajia
Kuinka voi lisätä monimuotoisuutta omassa metsässä? Mitä hyötyä on riistatiheiköistä ja tekopökkelöistä? Metsäkeskuksen luonnonhoidon asiantuntija Sanna Kotiharju ja metsänhoidon asiantuntija Annikka Selander vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin talousmetsien luonnonhoidosta.
Lue lisää
28.01.2020
Eräopas elättää itsensä luonnosta
Luonnosta ja metsästä voi elää monella tapaa. Saana Lappalainen hylkäsi toimistotyön ja kouluttautui eräoppaaksi. Nyt hän työskentelee talvikaudet pohjoisessa retkiä ja aktiviteetteja järjestäen ja kesäisin rentoutuu.
Lue lisääBlogi
Kysymme
Viime kuukauden tulos
Onko lumikuorma aiheuttanut tuhoja metsissäsi talvella?
Ääniä yhteensä 16 kpl.