Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Metsänhoito

Aikuiset kirjanpainajat ja niiden jälkeläinen kaivavat puuhun käytäviä ja munivat.

29.05.2023

Tunnista alkava hyönteistuho kuusikossa – 3 vinkkiä metsänomistajalle

Kuusen hyönteistuhon tunnistaminen voi olla vaikeaa. Monesti tuho havaitaan metsässä tapahtuvista muutoksista, kun se on edennyt jo pitkälle. Metsänomistajan kannattaa opetella tunnistamaan heikentyneet puut, joissa tuhohyönteiset pystyvät lisääntymään.

Lue lisää
Operativa chefen Karoliina Kärkäs står bredvid en flishög i arbetskläder och med hjälm på huvudet. I bakgrunden syns en stor byggnad.

16.05.2023

Energiapuu lämmöksi monen vaiheen kautta

Talven paukkupakkasilla kaukolämpötalojen pattereista hohkaava lämpö on päätepiste pitkässä tuotantoketjussa, jonka alku on metsänomistajan energiapuuleimikossa. Kannon ja lämpöpatterin väliin mahtuu esimerkiksi hämeenlinnalaiselta energiayhtiö Loimualta monta eri vaihetta ja toimijaa sekä tarkkaa logistiikkaa.

Lue lisää
Keltatakkinen nainen katsoo metsässä tabletilta tietoja.

02.05.2023

Metsänomistaja, tutustu ainakin näihin karttapalveluihin

Onko myrsky tuhonnut metsää? Entä missä kannattaisi lannoittaa metsää tuhkalla tai minne jättää säästöpuita? Esimerkiksi näihin pohdintoihin voi löytyä apua Metsäkeskuksen karttapalveluista.

Lue lisää
Kuusentaimia laatikossa

18.04.2023

Näin onnistut metsän uudistamisessa – 4 vinkkiä

Tänäkin keväänä moni metsänomistaja istuttaa tai kylvää alulle uutta taimikkoa. Kuinka puuntaimet saavat parhaan mahdollisen alun kasvuun? Mitä hyötyä on maanmuokkauksesta ja kuinka kasvatetaan sekametsää? Metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Metsäkeskuksesta antaa vinkit metsän uudistamiseen.

Lue lisää
Kaksi lasta kävelee puurakenteisella luontopolulla. Ympärillä on metsää ja varvikkoa.

07.02.2023

Saako puita kaataa mökkitontilta ja milloin tarvitaan maisematyölupa? – 5 kysymystä kaavoituksesta

Metsänomistajan kannattaa selvittää, sijaitsevatko omat metsät kaava-alueella. Kaavoitus voi rajoittaa metsien käyttöä ja joskus hakkuita varten täytyy hakea maisematyölupa. Suomen metsäkeskuksen elinkeinopäällikkö Mika Salmi vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin kaavoituksesta. 

Lue lisää
Vesa-Matti Virtanen laskee taimikossa mittakepin avulla hirven vahingoittamia taimia.

18.10.2022

Korvausta hirvivahingoista? – arvioinnissa se selviää

Hirvieläinvahinkoja arvioitaessa katsotaan, kuinka pahoja kasvu- ja laatutappioita hirvet ovat aiheuttaneet taimikossa. Sen mukaan lasketaan korvaus metsänomistajalle. Korvaukset ovat vähentyneet jo useamman vuoden ajan.

Lue lisää
Tuomas Vakkila katsoo keittiön pöydän ääressä kannettavalta tietokoneelta Metsään.fi-palvelua ja oman metsänsä tietoja.

06.09.2022

Taimikoissa riittää metsänhoitourakkaa

Tuomas Vakkila haluaa hoitaa taimikoitaan itse, koska sahatessa saa hyötyliikuntaa ja samalla tutustuu omiin metsiin. Etämetsänomistaja suunnittelee tulevia metsänhoitotöitä Metsään.fi-palvelun tietojen avulla.

Lue lisää
Myrskyssä kaatuneita puita.

23.08.2022

Pidä huolta metsän terveydestä

Terve ja hyvin kasvava metsä sitoo hyvin hiiltä ja tuottaa hakkuutuloja nyt ja tulevaisuudessa. Metsän terveydestä kannattaa huolehtia koko metsän kasvun ajan. Metsän kasvukuntoa voivat uhata erilaiset luontaiset häiriöt, joiden ennustetaan lisääntyvän ilmaston lämmetessä.

Lue lisää
Lannoitusdrone lentää taivaalla.

26.07.2022

Dronella on paljon käyttöä metsäalalla

Ilmassa liitävät dronet ovat jo varsin tuttu näky. Pienoiskoptereista on monenlaista hyötyä myös metsässä. Dronet sopivat avuksi esimerkiksi metsäsuunnitelmien tekemiseen, hakkuiden tarkastukseen, metsäpalojen valvontaan, metsän lannoitukseen ja tuhojen seurantaan.

Lue lisää
Sekametsää, jossa kasvaa mäntyjä, kuusia ja koivuja.

31.05.2022

Kolme hyvää syytä kasvattaa sekametsiä

Tänä päivänä yhden puulajin kasvatuksesta on siirrytty suosimaan sekametsiä. Sekametsästä on monenlaista hyötyä eri eliölajeille ja myös metsänomistajalle.

Lue lisää
Metsäkylvökauha on kiinnitetty kaivinkoneeseen ja tekee kylvöä   hakkuuaukealla. Vasemmalla henkilö ottaa kuvaa koneesta.

17.05.2022

Metsäkylvökauha voi tuoda säästöä siemenkuluissa

Ähtäriläinen Kyösti Sipilä sai muutamia vuosia sitten oivalluksen, joka voi tehostaa metsänkylvöä tulevina vuosina. Sipilän ideoima metsäkylvökauha laikuttaa, kylvää ja lisäksi peittää kylvetyt siemenet. Kauhan kylvötuloksia seurataan koealoilla eri puolilla Suomea.

Lue lisää
Kukkivan raidan latvus sinistä taivasta vasten.

03.05.2022

Viisi vinkkiä keväiselle metsäkierrokselle

Lumien sulamisen jälkeen on hyvä suunnata omaan metsään ja tutkailla, miten metsä valmistautuu uuteen kasvukauteen. Nyt kannattaa tarkastaa taimikoiden kunto ja suunnitella tulevia metsänhoitotöitä. Lehdettömään aikaan on helppo myös katsoa riistatiheikköjen ja säästöpuuryhmien paikat. 

Lue lisää
Blogi

Kysymme

Oletko hakenut kemera-tukia?
Kyllä Ei

Viime kuukauden tulos

Onko uudistaminen ajankohtaista sinun metsässäsi?

Kyllä (62%)
Ei (38%)

Ääniä yhteensä 18 kpl.

 
Metsäkeskuksen podcast

Metsäkeskus Facebookissa

Näytä Facebookissa

Metsäkeskus Twitterissä

Näytä Twitterissä