Metsänhoito

17.11.2020
Ilmastonmuutos muuttaa metsänhoitoa
Tulevaisuudessa suomalaisissa metsissä kasvavat samat puulajit kuin tälläkin hetkellä. Sen sijaan metsänhoitotavat todennäköisesti muuttuvat, kun ilmastonmuutos etenee.
Lue lisää
06.10.2020
Syksy on otollista aikaa taimikon heinäntorjuntaan
Heinäntorjunnan tarve on syytä tarkistaa ainakin kahtena istutuksen jälkeisenä vuonna. Heinän polkeminen onnistuu parhaiten syksyllä, kun vihreät taimet erottuvat kellastuneesta heinikosta hyvin. Tämä taimikon pelastustyö on helppo ja turvallinen, ja se sopii hyvin metsänomistajan tehtäväksi.
Lue lisää
08.09.2020
Väyläharvennus voi vähentää ensiharvennuksen kuluja
Väyläharvennusta on testattu jo muutamissa metsissä eri puolilla Suomea. Millainen menetelmä oikein on kyseessä ja miten se eroaa ensiharvennuksesta, jossa hakkuukoneen kuljettaja valikoi metsästä poistettavat puut? Metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta vastaa kysymyksiin.
Lue lisää
11.08.2020
Sovellus taskuun ja taimikoita mittaamaan
Moni taimikko jää usein turhan tiheäksi raivauksen jälkeen. Metsänomistaja Jyrki Suojalehto seuraa sahaustyönsä jälkeä onkivavan, aurausviitan ja Laatumetsä-sovelluksen avulla.
Lue lisää
30.06.2020
Kypärä metsätöissä pitää lääkärin loitolla – näin hoidat metsääsi turvallisesti
Metsänhoitotöissä voi sattua vaaratilanteita. Varovaisuuden ja huolellisuuden lisäksi myös laadukkaat varusteet suojaavat vahingoilta. Metsäkeskuksen metsäneuvoja ja työsuojeluvaltuutettu Heikki Kraft kertoo mitä kaikkea metsässä voi tapahtua ja miten tapaturmia voi estää.
Lue lisää
16.06.2020
Metsäpalveluyrittäjän työssä tarvitaan taitoa, sisua ja sopivasti huumoria
Savon metsuripalvelun yrittäjäkaksikko raivaa metsiä sekä istuttaa ja kaataa puita. Metsurit ovat saaneet hyviä vinkkejä yritystoimintaan Metsäkeskuksen neuvojilta.
Lue lisää
19.05.2020
Oman metsän tietoihin kannattaa tutustua
Metsäkeskus kerää ja tuottaa metsävaratietoa kotimaan yksityismetsistä. Metsävaratiedon perusteella metsänomistaja voi suunnitella hakkuu- ja hoitotöitä ja saada tietoa arvokkaista luontokohteista. Mistä oman metsän tietoja pääsee katsomaan ja miten tietoa kerätään tulevina vuosina? Metsätietopäällikkö Raito Paananen vastaa kysymyksiin.
Lue lisää
05.05.2020
Metsänomistaja – muista nämä kolme asiaa juurikäävän torjunnasta
Kuusenjuurikääpä ja männynjuurikääpä ovat tuhosieniä, jotka aiheuttavat suuria tulonmenetyksiä metsänomistajille eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Juurikäävän torjunta on tärkeää metsän terveyden ja oman talouden takia.
Lue lisää
07.04.2020
Tuhkalannoitus vauhditti metsän kasvua – ”Odotukset ylittyivät”
Sonkajärveläinen metsänomistaja Ari Sirviö on kokeillut tuhkalannoitusta omissa metsissään ja ollut tyytyväinen tuloksiin. Tuhkalannoitusta olisi mahdollista lisätä tuntuvasti koko maassa, arvioi Metsäkeskuksen metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes.
Lue lisää
23.03.2020
Tekopökkelöitä, lahopuuta ja riistatiheikköjä – luonnonhoidon keinot kiinnostavat nyt metsänomistajia
Kuinka voi lisätä monimuotoisuutta omassa metsässä? Mitä hyötyä on riistatiheiköistä ja tekopökkelöistä? Metsäkeskuksen luonnonhoidon asiantuntija Sanna Kotiharju ja metsänhoidon asiantuntija Annikka Selander vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin talousmetsien luonnonhoidosta.
Lue lisää
10.03.2020
”Metsänomistajat ovat liiaksi hirvien armoilla"
Kuortanelainen metsänomistaja Juho Yli-Kaatiala harmittelee hirvien taimikoilleen aiheuttamia tuhoja pahimmilla hirvivahinkoalueilla sekä alhaista korvaustasoa. Hänen mukaansa metsänomistajien mahdollisuudet estää vahinkoja ovat vähäiset eikä heitä kuulla riittävästi kannan sääntelyssä.
Lue lisää
11.02.2020
Näin tilaat metsänhoitotöitä järkevästi
Kesäloma on mitä mainioin tilaisuus hoitaa taimikkoa. Vai oliko sinulla kenties muitakin lomasuunnitelmia? Silloin kannattaa antaa ainakin osa metsänhoitotöistä ammattilaisten tehtäväksi. Arvioi itsesi metsänomistajana ja tilaajana. Kuinka paljon sinulla on aikaa, voimia ja työkaluja? Entä mitä pitää muistaa, jos tilaa töitä ammattilaisilta?
Lue lisääBlogi
Kysymme
Viime kuukauden tulos
Oletko kokeillut metsässäsi jatkuvaa kasvatusta?
Ääniä yhteensä 50 kpl.