Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Metsänhoito

Kuvassa kädet, jotka asettavat koivuntaimea pottiputkeen.

16.04.2024

Uusi taimikko alulle – suunnittele, ennakoi ja seuraa kasvua

Tänäkin keväänä hakkuualoille istutetaan miljoonia puuntaimia. Kuinka ajoissa taimet ja siemenet pitää tilata ja milloin on sopiva hetki istutuksiin ja kylvöihin? Projektiasiantuntija Henna Höglund Metsäkeskuksesta antaa vinkkejä metsän uudistamiseen.

Lue lisää
Henkilö pitää kädessään tablettia, jossa on avoinna Metsään.fi-palvelun etusivu. Hän osoittaa toisella sormellaan etusivua.

19.03.2024

Metsään.fi uudistui – kolme vinkkiä palvelun käyttöön

Metsäkeskuksen asiointipalvelu Metsään.fi uudistuu kevään aikana. Ensimmäinen versio uudistuvasta palvelusta on ollut metsänomistajien ja metsäalan ammattilaisten käytössä maaliskuun alusta lähtien. Lue vinkit siihen, miten saat palvelusta parhaan hyödyn.

Lue lisää
Taimikkoa talvella

05.03.2024

Metsätalouden tuet uudistuivat – 15 kysymystä tuista ja niiden hausta

Metsätalouden tukiin on tullut muutoksia. Metsänomistajat voivat hakea uusia metka-tukia Suomen metsäkeskuksesta. Mitä kaikkea tuista on hyvä tietää? Metsäkeskuksen asiantuntijat vastaavat kysymyksiin tukien hausta ja tukiehdoista.

Lue lisää
Mies hoitaa taimikkoa raivaussahan kanssa.

06.02.2024

Ajoita työt metsässä oikein – näin voit vaikuttaa metsätaloutesi kannattavuuteen

Mitä omassa metsässä kannattaisi tehdä, että siitä saisi mahdollisimman hyvin taloudellista tuottoa? Kolme metsäalan asiantuntijaa kertoo näkemyksensä, miten voi parantaa metsätalouden kannattavuutta.

Lue lisää
Alpo Särkelä nostaa puunrungon kasaan.

23.01.2024

Hankintakaupalla tuloja ja henkistä vireyttä

Hankintakauppaa käyvä metsänomistaja saa parhaimmillaan tasaista tuottoa puun myynnistä. Ilman kovaa työtä ei kuitenkaan tapahdu mitään, kertoo oululainen hankintahakkuuta tekevä Alpo Särkelä. Moottorisahan ja raivaussahan käyttö on hallittava, turvalliset työmenetelmät on opeteltava ja kalustoon on investoitava, jotta metsänhoidosta tulee kannattava harrastus.  

Lue lisää
Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki seisovat metsässä.

19.10.2023

Entiset kilpakumppanit korjaavat nyt puuta yhdessä

Keihäänheittouran jälkeen Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki perustivat yhteisen metsäpalveluyrityksen. Tänä vuonna alkoivat ensimmäiset tuhkalannoitukset turvemailla. Yrittäjien mukaan suometsien puuvarat kannattaa hyödyntää.

Lue lisää
Jussi Vatanen on kyykistyneenä metsässä olevan lähteen vieressä.

12.10.2023

Jussi Vatanen kasvoi metsänomistajaksi

Näyttelijä Jussi Vatanen viljelee mallasohraa ja hoitaa metsää kotitilallaan Sonkajärven Sukevalla. Vatanen omistaa suometsää ja punnitsee, perkaisiko ojia vai lannoittaisiko metsää tuhkalla. Metsäkeskustelusta hän toivoo maltillisempaa.

Lue lisää
Mies katselee kohti metsää, joka olisi harvennuksen tarpeessa.

19.09.2023

Miksi metsänomistajan kannattaa ryhtyä energiapuusavottaan? – 7 kysymystä

Energiapuun kysyntä on kasvanut kovasti. Millaisista metsistä energiapuuta saadaan ja kuinka paljon sitä käytetään energiantuotannossa? Bioenergian ja biotalouden asiantuntija Kyösti Turkia Suomen metsäkeskuksesta vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin.  

Lue lisää
Metsuri Esa Lappi ja Urpo Tolonen seisovat vierekkäin hoidetussa taimikossa.

05.09.2023

Taimikoissa tehdyt valinnat kantavat pitkälle

Taimikoita kannattaa hoitaa oikeaan aikaan ja huolella. Ratkaisut, joita tehdään jo uuden metsän perustamisvaiheessa ja taimikonhoidossa vaikuttavat siihen, millainen metsästä kehittyy tulevaisuudessa. Pitkään metsissä töitä tehneet Urpo Tolonen ja Esa Lappi tietävät, että luonnon monimuotoisuutta voi edistää helposti metsänhoidon rinnalla.

Lue lisää
Puun taimia punaisessa taimivakassa

11.07.2023

Viisi vinkkiä ilmastokestävään metsänhoitoon

Ilmastokestävä metsänhoito on metsien hoitamista ja käyttämistä tavalla, joka edistää ilmastonmuutoksen hillintää ja sopeutumista sen vaikutuksiin. Tutustu vinkkeihimme ilmastokestävyyden huomioimisesta oman metsäsi hoidossa.

Lue lisää
Aikuiset kirjanpainajat ja niiden jälkeläinen kaivavat puuhun käytäviä ja munivat.

29.05.2023

Tunnista alkava hyönteistuho kuusikossa – 3 vinkkiä metsänomistajalle

Kuusen hyönteistuhon tunnistaminen voi olla vaikeaa. Monesti tuho havaitaan metsässä tapahtuvista muutoksista, kun se on edennyt jo pitkälle. Metsänomistajan kannattaa opetella tunnistamaan heikentyneet puut, joissa tuhohyönteiset pystyvät lisääntymään.

Lue lisää
Operativa chefen Karoliina Kärkäs står bredvid en flishög i arbetskläder och med hjälm på huvudet. I bakgrunden syns en stor byggnad.

16.05.2023

Energiapuu lämmöksi monen vaiheen kautta

Talven paukkupakkasilla kaukolämpötalojen pattereista hohkaava lämpö on päätepiste pitkässä tuotantoketjussa, jonka alku on metsänomistajan energiapuuleimikossa. Kannon ja lämpöpatterin väliin mahtuu esimerkiksi hämeenlinnalaiselta energiayhtiö Loimualta monta eri vaihetta ja toimijaa sekä tarkkaa logistiikkaa.

Lue lisää
Blogi

Kysymme

Aiotko hakea taimikon ja nuoren metsän hoidon tukea tänä vuonna?
Kyllä Ei

Viime kuukauden tulos

Onko juurikääpä aiheuttanut tuhoja metsässäsi?

Kyllä (40%)
Ei (60%)

Ääniä yhteensä 15 kpl.

 
Metsäkeskuksen podcast

Metsäkeskus Facebookissa

Näytä Facebookissa

Metsäkeskus X:ssä

Näytä Twitterissä