Metsänhoito

18.10.2022
Korvausta hirvivahingoista? – arvioinnissa se selviää
Hirvieläinvahinkoja arvioitaessa katsotaan, kuinka pahoja kasvu- ja laatutappioita hirvet ovat aiheuttaneet taimikossa. Sen mukaan lasketaan korvaus metsänomistajalle. Korvaukset ovat vähentyneet jo useamman vuoden ajan.
Lue lisää
06.09.2022
Taimikoissa riittää metsänhoitourakkaa
Tuomas Vakkila haluaa hoitaa taimikoitaan itse, koska sahatessa saa hyötyliikuntaa ja samalla tutustuu omiin metsiin. Etämetsänomistaja suunnittelee tulevia metsänhoitotöitä Metsään.fi-palvelun tietojen avulla.
Lue lisää
23.08.2022
Pidä huolta metsän terveydestä
Terve ja hyvin kasvava metsä sitoo hyvin hiiltä ja tuottaa hakkuutuloja nyt ja tulevaisuudessa. Metsän terveydestä kannattaa huolehtia koko metsän kasvun ajan. Metsän kasvukuntoa voivat uhata erilaiset luontaiset häiriöt, joiden ennustetaan lisääntyvän ilmaston lämmetessä.
Lue lisää
26.07.2022
Dronella on paljon käyttöä metsäalalla
Ilmassa liitävät dronet ovat jo varsin tuttu näky. Pienoiskoptereista on monenlaista hyötyä myös metsässä. Dronet sopivat avuksi esimerkiksi metsäsuunnitelmien tekemiseen, hakkuiden tarkastukseen, metsäpalojen valvontaan, metsän lannoitukseen ja tuhojen seurantaan.
Lue lisää
31.05.2022
Kolme hyvää syytä kasvattaa sekametsiä
Tänä päivänä yhden puulajin kasvatuksesta on siirrytty suosimaan sekametsiä. Sekametsästä on monenlaista hyötyä eri eliölajeille ja myös metsänomistajalle.
Lue lisää
17.05.2022
Metsäkylvökauha voi tuoda säästöä siemenkuluissa
Ähtäriläinen Kyösti Sipilä sai muutamia vuosia sitten oivalluksen, joka voi tehostaa metsänkylvöä tulevina vuosina. Sipilän ideoima metsäkylvökauha laikuttaa, kylvää ja lisäksi peittää kylvetyt siemenet. Kauhan kylvötuloksia seurataan koealoilla eri puolilla Suomea.
Lue lisää
03.05.2022
Viisi vinkkiä keväiselle metsäkierrokselle
Lumien sulamisen jälkeen on hyvä suunnata omaan metsään ja tutkailla, miten metsä valmistautuu uuteen kasvukauteen. Nyt kannattaa tarkastaa taimikoiden kunto ja suunnitella tulevia metsänhoitotöitä. Lehdettömään aikaan on helppo myös katsoa riistatiheikköjen ja säästöpuuryhmien paikat.
Lue lisää
05.04.2022
Nuori metsä kuntoon ja energiapuuta liikkeelle - näillä vinkeillä pääset alkuun
Kotimaiselle metsähakkeelle on nyt tarvetta. Nyt on hyvä hetki selvittää, onko omissa metsissä ensiharvennuskohteita, joilta saisi korjattua pienpuuta energiakäyttöön. Ensi lämmityskauden hakepuut korjataan tämän kevään aikana.
Lue lisää
22.03.2022
Suunnittele suometsän puunkorjuu hyvin
Voiko suometsästä korjata puuta sulan maan aikana? Entä kuinka voi vähentää korjuuvaurioita? Ilmastonmuutos ja lauhat talvet haastavat perinteistä talvikorjuuta, mutta puunkorjuumenetelmät ja –kalusto kehittyvät ja mahdollistavat aiempaa monipuolisemman korjuun.
Lue lisää
08.03.2022
Työtä metsien, luonnon ja metsänomistajien kanssa
Metsäkeskuksessa tuotetaan tietoa metsistä ja luonnosta, tarkastetaan töitä metsissä, myönnetään tukia ja neuvotaan metsänomistajia metsän- ja luonnonhoidossa sekä suojelussa. Ja paljon muutakin. Kolme metsäkeskuslaista kertoo työstään ja mikä siinä innostaa.
Lue lisää
22.02.2022
Pellolle kasvoi koivikko vuosikymmenessä – näin metsitys onnistui
Pellon metsitys vaatii usein kamppailua heinää ja myyriä vastaan sekä lannoitteiden käyttöä. Työtä on paljon, mutta onnistuminen palkitsee. Pielaveteläisen Kaisa Kolehmaisen pellolle istutettiin koivuntaimet kymmenisen vuotta sitten. Viime kesänä koivikossa tehtiin jo ensimmäinen harvennus.
Lue lisää
11.01.2022
Aitaaminen säästää mäntytaimikot hirvivahingoilta
Paksussa lumessa tarpovat hirvilaumat ovat liiankin tuttuja Kuusamon ja Sallan rajaseudulla. Alueella hirvet ovat aiheuttaneet merkittäviä tuhoja mäntytaimikoissa. Paikallinen metsänomistaja ja metsästä elantonsa tienaava puunkorjuuyrittäjä Janne Kurtti on oma-aloitteisesti suojannut osan uudistamistaan taimikoista aidalla.
Lue lisääBlogi
Kysymme
Viime kuukauden tulos
Oletko kiinnostunut hankkimaan lisää metsää?
Ääniä yhteensä 41 kpl.