Metsien käyttö

12.01.2021
Puusta syntyy monenlaista uutta
Puutuotteista tulee usein ensimmäisenä mieleen tukkipuu, sellu tai paperi. Tuotekehittely on ottanut kuitenkin ison harppauksen, ja puusta syntyy yllättäviäkin arjen hyödykkeitä. Puu vaimentaa kaikua akustiikkalevyissä ja on esimerkiksi jo kodinkoneen ja astioiden materiaalina.
Lue lisää
03.11.2020
Tieisännöinti sujuvoittaa yksityistien hoitoa
Tieisännöitsijät Tapio Kahilaniemi ja Tomi Vähä-Kouvola huolehtivat tiekunnan yhteystiedot ajan tasalle, hakevat avustuksia ja järjestävät kokouksia. Palveluammattilaisen tärkein taito on tulla ihmisten kanssa toimeen.
Lue lisää
08.09.2020
Väyläharvennus voi vähentää ensiharvennuksen kuluja
Väyläharvennusta on testattu jo muutamissa metsissä eri puolilla Suomea. Millainen menetelmä oikein on kyseessä ja miten se eroaa ensiharvennuksesta, jossa hakkuukoneen kuljettaja valikoi metsästä poistettavat puut? Metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta vastaa kysymyksiin.
Lue lisää
25.08.2020
Luomumetsä tuo lisäarvoa matkailuyrittäjälle
Lähes kaikki Suomen metsät olisivat hyödynnettävissä luomukeruualueina. Metsänomistajalle luomu tarjoaa mahdollisuuden lisätuloihin, eikä estä metsätaloutta. Mikkeliläisen Matleena Pulkkisen mielestä luomumetsät tukevat hyvin matkailua ja virkistystä.
Lue lisää
28.07.2020
Koivikko muuttuu pakuriviljelmäksi
Pakurin viljely on yleistynyt suomalaisten metsänomistajien keskuudessa. Metsänomistaja voi saavuttaa pakurilla merkittävää lisätuloa tavanomaisen metsänhoidon lisäksi.
Lue lisää
02.06.2020
Kuusenkerkät odottavat kerääjiä alkukesästä
Kuusenkerkkäsesonki on parhaimmillaan alkukesästä. Lappeenrantalaisen metsänomistajan Tapani Artellin mailta kerätään luomukuusenkerkkää. Samalla kehitetään kerkkien ja muiden luonnon keruutuotteiden keruu-, jakelu- ja jalostusverkostoa.
Lue lisää
21.04.2020
Hake muovautuu pesualtaaksi
Vedenkestävä puu kuulosti niin mahdottomalta ja ristiriitaiselta yhtälöltä, että se piti juuri siksi toteuttaa, kertoo Woodion toimitusjohtaja Petro Lahtinen.
Lue lisää
14.01.2020
Polttopuun päästöihin voi vaikuttaa – ota avuksi kolme vinkkiä
Polttopuiden laadukkaalla hankinta- ja käsittelyketjulla sekä erilaisten tulisijojen oikealla käyttötavalla voi ratkaisevasti vähentää polttopuun päästöjä. Suomen metsäkeskuksen bioenergian ja biotalouden asiantuntija Urpo Hassinen antaa vinkit vähäpäästöiseen, energiatehokkaaseen ja turvalliseen puulämmitykseen.
Lue lisää
03.12.2019
Joulukuusen kasvatus kysyy taitoa ja kärsivällisyyttä
Joulukuusen kasvatus on ympärivuotista ja pitkäjänteistä työtä. Ennen kuin kuusi päätyy kodin juhlan keskipisteeksi, se vaatii monta vuotta huolenpitoa ja osaavia käsiä.
Lue lisää
19.11.2019
Metsätie kuntoon viipymättä
Sammuksen metsätie Kauhavan Alahärmässä kunnostettiin eli peruskorjattiin neljä vuotta sitten ja se on nyt todella hyvässä kunnossa. Tiekunnan puheenjohtaja Jouni Mäkiluoma ja hoitokunnan jäsen Juhani Kosola suosittelevat peruskorjaamaan metsätien heti, kun tie on sen tarpeessa ja Kemera-ehdot täyttyvät.
Lue lisää
04.06.2019
Puu antaa tilaa uusille kokeiluille
Puuartisti valmistaa puusta mittatilaustyönä saunanlauteet tai pandalle lelupallon. Metsäkeskuksen yritysneuvonnasta on ollut apua yrityksen alkumetreillä.
Lue lisää
09.05.2019
Mahlaa voi kerätä omaksi iloksi tai myyntiin
Kun kevään lämpö sulattaa puiden ja kasvien solukot talven jäästä, koivuissa alkaa virrata mahla. Mahlaa on kerätty vuosisatojen ajan juomaksi ja raaka-aineeksi. Myös mahlan kaupallinen käyttö on lisääntynyt.
Lue lisääBlogi
Kysymme
Viime kuukauden tulos
Oletko kokeillut metsässäsi jatkuvaa kasvatusta?
Ääniä yhteensä 50 kpl.