Metsien käyttö

19.04.2022
Puu on hygieenisempi kuin moni muu pinta
Tiesitkö, että käsittelemätön puu tappaa bakteereja? Tutkija Tiina Vainio-Kaila selvitti väitöstyössään puun antibakteerisia ominaisuuksia.
Lue lisää
05.04.2022
Nuori metsä kuntoon ja energiapuuta liikkeelle - näillä vinkeillä pääset alkuun
Kotimaiselle metsähakkeelle on nyt tarvetta. Nyt on hyvä hetki selvittää, onko omissa metsissä ensiharvennuskohteita, joilta saisi korjattua pienpuuta energiakäyttöön. Ensi lämmityskauden hakepuut korjataan tämän kevään aikana.
Lue lisää
08.02.2022
Lämpöyrittäjinä jo toisessa polvessa
Lapualaisella Mikko Palomäellä on jo 40-vuotinen kokemus hakelämmityksestä, ensin omalla tilalla ja sitten maatalouden ohessa lämpöyrittäjänä. Vuosien mittaan ovat lämmitettävät kuutiot lisääntyneet, ja nyt toimintaa pyörittävät toisessa polvessa pojat Antti ja Ville Palomäki.
Lue lisää
25.01.2022
Puusepänliikkeiden hukkapuu tulee hyötykäyttöön kouluissa
Puusepänliikkeiltä menee paljon laadukasta ylijäämäpuuta poltettavaksi lämpölaitoksiin. Nyt tätä puuta kierrätetään koulujen teknisen työn materiaaliksi. Samalla oppilaiden tietämys eri puulajeista ja puutuotealasta lisääntyy. Idea syntyi Metsäkeskuksen PuuPeTe-pilottihankkeessa.
Lue lisää
14.12.2021
Joulukuusivuokraus on uutta ja opettavaista
Joulukuusi tuodaan sinulle ruukussa kotiin ennen joulua, koristelet sen ja ihailet sitä kolmen viikon ajan. Joulun jälkeen kuusi haetaan pois ja se jatkaa kasvuaan samassa ruukussa, kunnes sinä tai joku muu vuokraa saman joulukuusen seuraavana jouluna. Vuokrapuun liikeidea on selkeä, mutta haasteista ei ole ollut puutetta yrityksellä, joka nyt valmistautuu kolmanteen jouluunsa.
Lue lisää
04.10.2021
Nuoren metsän hoito kannatti – ”Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen“
Marika Hännisen ja hänen sisarustensa metsistä harvennettiin loppukesästä satoja kuutioita pienpuuta. Parikymmenvuotiaisiin metsiköihin tuli näin lisää kasvutilaa. Sisarukset aikovat jatkossa kasvattaa metsää peitteisenä, jatkuvan kasvatuksen menetelmällä.
Lue lisää
21.09.2021
Suometsissä kasvaa merkittävä määrä puuta – mutta miten niitä kannattaisi hoitaa?
Ojitetuissa suometsissä kasvaa merkittävä määrä puustoa, joka on lähivuosina tulossa päätehakkuuikään. Kuinka suometsiä tulisi hoitaa? Miten ilmastopäästöjä ja kuormitusta vesistöihin voi vähentää? Milloin kannattaa harkita suon ennallistamista talouskäytön sijasta? Metsänhoidon asiantuntija Tatu Viitasaari ja johtava luontotiedon asiantuntija Miia Saarimaa Metsäkeskuksesta vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin suometsistä.
Lue lisää
07.04.2021
Metsäneuvoja mittaa, neuvoo ja tarkastaa
Metsäkeskuksen metsäneuvojat mittaavat puustotietoja ja tekevät tarkastuksia maastossa. Ari Kasanen nauttii monipuolisesta työstä, jossa saa käyttää uusinta tekniikkaa.
Lue lisää
12.01.2021
Puusta syntyy monenlaista uutta
Puutuotteista tulee usein ensimmäisenä mieleen tukkipuu, sellu tai paperi. Tuotekehittely on ottanut kuitenkin ison harppauksen, ja puusta syntyy yllättäviäkin arjen hyödykkeitä. Puu vaimentaa kaikua akustiikkalevyissä ja on esimerkiksi jo kodinkoneen ja astioiden materiaalina.
Lue lisää
03.11.2020
Tieisännöinti sujuvoittaa yksityistien hoitoa
Tieisännöitsijät Tapio Kahilaniemi ja Tomi Vähä-Kouvola huolehtivat tiekunnan yhteystiedot ajan tasalle, hakevat avustuksia ja järjestävät kokouksia. Palveluammattilaisen tärkein taito on tulla ihmisten kanssa toimeen.
Lue lisää
08.09.2020
Väyläharvennus voi vähentää ensiharvennuksen kuluja
Väyläharvennusta on testattu jo muutamissa metsissä eri puolilla Suomea. Millainen menetelmä oikein on kyseessä ja miten se eroaa ensiharvennuksesta, jossa hakkuukoneen kuljettaja valikoi metsästä poistettavat puut? Metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta vastaa kysymyksiin.
Lue lisää
25.08.2020
Luomumetsä tuo lisäarvoa matkailuyrittäjälle
Lähes kaikki Suomen metsät olisivat hyödynnettävissä luomukeruualueina. Metsänomistajalle luomu tarjoaa mahdollisuuden lisätuloihin, eikä estä metsätaloutta. Mikkeliläisen Matleena Pulkkisen mielestä luomumetsät tukevat hyvin matkailua ja virkistystä.
Lue lisääBlogi
Kysymme
Viime kuukauden tulos
Oletko tutustunut luonnonhoitotoimenpiteiden tarkistuslistaan?
Ääniä yhteensä 12 kpl.