Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Metsien käyttö

Esko Tiitola karsii oksia visakoivikosta.

06.08.2024

Visakoivikon kasvatus vaatii kärsivällisyyttä

Visakoivun kasvatuksessa lopputulos voi olla joko arvokas ja upea viilu tai huonolaatuinen visautumaton siemenvisa, joka menee polttopuuksi. Pälkäneläinen Esko Tiitola on kokenut visakoivun kasvattaja.

Lue lisää
Nainen kerää hyttyshattu päässään kuusenkerkkiä keruuvakkaan.

30.04.2024

Kuusenkerkät ovat alkukesän herkku – 3 vinkkiä kerääjille

Loppukeväästä tummat kuusikot vaalenevat hetkeksi, kun kerkät ilmestyvät oksien kärkiin. Kuusenkerkät ovat metsäkuusen nuoria ja pehmeitä vuosikasvaimia, jotka ovat saavuttaneet suuren suosion niiden sisältämien vitamiinien ja antioksidanttien ansiosta. Kerkkiä voidaan käyttää ruuanlaittoon ja rohdoksena, ja ne on helppo säilöä kotona pakastaen.  

Lue lisää
Hyväkuntoinen metsätie

20.02.2024

Yksityisteiden kuntoon kannattaa satsata

Yksityisteitä pitkin lähtee yli 4 000 rekkakuormaa puuta jalostuslaitoksille ympäri vuoden. Niitä pitkin kulkee myös merkittävä määrä työ- ja vapaa-ajan liikennettä vuosittain. Missä kunnossa yksityistiet ovat? Tähän kysymykseen saa vastauksia ammattikuljettajilta, teiden kunnostajilta ja nyt myös Metsäkeskuksen laajasta yksityisteiden kuntokartoituksesta.

Lue lisää
Mies katselee kohti metsää, joka olisi harvennuksen tarpeessa.

19.09.2023

Miksi metsänomistajan kannattaa ryhtyä energiapuusavottaan? – 7 kysymystä

Energiapuun kysyntä on kasvanut kovasti. Millaisista metsistä energiapuuta saadaan ja kuinka paljon sitä käytetään energiantuotannossa? Bioenergian ja biotalouden asiantuntija Kyösti Turkia Suomen metsäkeskuksesta vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin.  

Lue lisää
Lähikuva kuntalla kasvavasta varvikosta.

22.08.2023

Metsäpohjainen piha monipuolistaa lasten mikrobistoa

Muutama vuosi sitten valmistuneessa tutkimuksessa kaupunkipäiväkotien pihaan lisättiin metsäpohjaista kasvustoa, eli kunttaa, siirtonurmea ja istutuslaatikoita. Muutos lapsissa nähtiin nopeasti: viisi kertaa viikossa toistuva viherkosketus monipuolisti immuunivälitteisiltä sairauksilta suojaavaa elimistön mikrobistoa jo kuukaudessa.

Lue lisää
Luonnonvaratuottaja Leena Löf esittelee villiyrttejä ympärillään oleville kuulijoille. Taustalla on koivuja ja järvimaisemaa.

25.07.2023

Tunnistatko nämä neljä metsän villiyrttiä?

Useimmat villiyrtit ovat maukkaimmillaan alkukesästä ennen kukintaa, mutta vieläkään ei ole liian myöhäistä lähteä poimintaretkelle. Villiyrttien keruuajat vaihtelevat kasvista, sen osasta ja käyttötavasta riippuen varhaisesta keväästä loppukesään ja syksyyn.

Lue lisää
Ihminen kaivertaa puunrunkoa metsässä

27.06.2023

Pihkan keruu kiinnostaa nyt monia

Pihka on luonnon oma ihmeaine, jota voi kerätä tai valuttaa puista talteen. Jos haluaa myydä pihkaa, kannattaa etsiä ensin ostaja ja sopia raaka-aineen laatuvaatimuksista ja määristä.

Lue lisää
Punainen puumaneesi.

13.06.2023

Puu taipuu myös maatilarakentamiseen

Puu on erinomainen vaihtoehto rakennusmateriaaliksi muun muassa sen monikäyttöisyyden, työstettävyyden ja kierrätettävyyden vuoksi. Se on lisäksi uusiutuva materiaali, ja sitoo itseensä hiilidioksidia pitkäksi aikaa. Puu soveltuu myös maatilarakentamiseen monin tavoin. Sitä käytetään muun muassa hevostalleilla ja varastorakennuksissa. 

Lue lisää
Operativa chefen Karoliina Kärkäs står bredvid en flishög i arbetskläder och med hjälm på huvudet. I bakgrunden syns en stor byggnad.

16.05.2023

Energiapuu lämmöksi monen vaiheen kautta

Talven paukkupakkasilla kaukolämpötalojen pattereista hohkaava lämpö on päätepiste pitkässä tuotantoketjussa, jonka alku on metsänomistajan energiapuuleimikossa. Kannon ja lämpöpatterin väliin mahtuu esimerkiksi hämeenlinnalaiselta energiayhtiö Loimualta monta eri vaihetta ja toimijaa sekä tarkkaa logistiikkaa.

Lue lisää
Mies sahaa moottorisahalla polttopuurankoja oranssit suojavarusteet päällä ja kypärä ja kuulosuojaimet päässä. On talvi ja maassa on lunta.

21.03.2023

Muista nämä vinkit, kun hankit ja varastoit polttopuuta

Jos teet itse klapit polttopuurangasta tai sinun tarvitsee ostaa valmiit polttopuut, toimi hyvissä ajoin keväällä. Muista myös ohjeet polttopuiden kuivatukseen ja säilytykseen. 

Lue lisää
Jarmo ja Tuulikki Sirola kävelevät joulukuusiviljelmällä talvella.

21.02.2023

Erikoismetsätaloudella parempaa kannattavuutta

Metsätalousyrittäjät Tuulikki ja Jarmo Sirola Sastamalan Kiikoisista ovat kehittäneet oman metsän tuotteiden jalostamisen ja markkinoinnin kannattavaksi liiketoiminnaksi, joka tuo metsätilalle jo enemmän liikevaihtoa kuin perinteinen metsätalous. Sirolat kuitenkin korostavat, että erikoismetsätalous vaatii vahvaa panostamista ja kiinnostusta. 

Lue lisää
Hanna Parviainen seisoo kädet rinnalla ristissä puun edessä. Taustalla näkyy lumista maata ja puistopuita.

10.01.2023

Metsäala vei Hanna Parviaisen mukanaan

Metsäala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä, vaikka ala muuttuu. Metsäkeskuksen metsätietopäällikkö Hanna Parviainen kiinnostui alasta lukiossa ja on edelleen sillä tiellä. Parasta työssä hänen mukaansa ovat muut ihmiset, asioiden ratkaiseminen ja uuden oppiminen.  

Lue lisää
Blogi

Kysymme

Onko metsässäsi useita eri puulajeja?
Kyllä Ei

Viime kuukauden tulos

Oletko harkinnut jatkuvaa kasvatusta metsässäsi?

Kyllä (50%)
Ei (50%)

Ääniä yhteensä 16 kpl.

 
Metsäkeskuksen podcast

Metsäkeskus Facebookissa

Näytä Facebookissa

Metsäkeskus X:ssä

Näytä Twitterissä