Omistus

04.04.2023
”Metsänhoito ja tilanpito ovat meille elämäntapa”
Valkeakoskelainen Tapani Isotalo on keskiverto suomalainen metsänomistaja. Hän omistaa noin 30 hehtaarin metsäpalstan, joka on kävelymatkan päässä kotipihasta. Valtaosan metsästä hän on ostanut ja pienen osan saanut perintönä.
Lue lisää
21.02.2023
Erikoismetsätaloudella parempaa kannattavuutta
Metsätalousyrittäjät Tuulikki ja Jarmo Sirola Sastamalan Kiikoisista ovat kehittäneet oman metsän tuotteiden jalostamisen ja markkinoinnin kannattavaksi liiketoiminnaksi, joka tuo metsätilalle jo enemmän liikevaihtoa kuin perinteinen metsätalous. Sirolat kuitenkin korostavat, että erikoismetsätalous vaatii vahvaa panostamista ja kiinnostusta.
Lue lisää
07.02.2023
Saako puita kaataa mökkitontilta ja milloin tarvitaan maisematyölupa? – 5 kysymystä kaavoituksesta
Metsänomistajan kannattaa selvittää, sijaitsevatko omat metsät kaava-alueella. Kaavoitus voi rajoittaa metsien käyttöä ja joskus hakkuita varten täytyy hakea maisematyölupa. Suomen metsäkeskuksen elinkeinopäällikkö Mika Salmi vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin kaavoituksesta.
Lue lisää
24.01.2023
7 vinkkiä metsäveroilmoituksen tekoon
Tuntuuko metsäveroilmoituksen täyttäminen vaikealta? Pitääkö metsätalouden menot ilmoittaa joka vuosi ja mistä tietää, voiko saada metsävähennystä? Metsätilarakenteen asiantuntija Esa Lappalainen Metsäkeskuksesta kokosi vinkit metsäveroilmoituksen täyttämiseen.
Lue lisää
18.10.2022
Korvausta hirvivahingoista? – arvioinnissa se selviää
Hirvieläinvahinkoja arvioitaessa katsotaan, kuinka pahoja kasvu- ja laatutappioita hirvet ovat aiheuttaneet taimikossa. Sen mukaan lasketaan korvaus metsänomistajalle. Korvaukset ovat vähentyneet jo useamman vuoden ajan.
Lue lisää
20.09.2022
Kuolinpesässä kannattaa tehdä omistusjärjestelyjä
Metsää omistava kuolinpesä on päätöksenteon ja verotuksenkin kannalta hankala omistusmuoto. Jos pesä pysyy pitkään jakamattomana, muuttuu se herkästi päätöksentekokyvyttömäksi. Osakkaiden on nimittäin oltava yksimielisiä lähes kaikissa päätöksissä. Metsäkeskuksen asiantuntijan Antti Pajulan mukaan kuolinpesässä on kuitenkin mahdollista tehdä useita eri omistusjärjestelyjä.
Lue lisää
28.06.2022
Yhteismetsä katsoo eteenpäin
Kymmenvuotias Kauhavan yhteismetsä on kehittänyt koko ajan toimintaansa. Se on tarjonnut aktiivisesti metsänomistajille liittymismahdollisuuksia ja ideoinut uutta toimintaa. Luomutuotteiden keräämistapojen kehittäjänä sitä voi pitää jopa edelläkävijänä koko maassa.
Lue lisää
03.05.2022
Viisi vinkkiä keväiselle metsäkierrokselle
Lumien sulamisen jälkeen on hyvä suunnata omaan metsään ja tutkailla, miten metsä valmistautuu uuteen kasvukauteen. Nyt kannattaa tarkastaa taimikoiden kunto ja suunnitella tulevia metsänhoitotöitä. Lehdettömään aikaan on helppo myös katsoa riistatiheikköjen ja säästöpuuryhmien paikat.
Lue lisää
08.03.2022
Työtä metsien, luonnon ja metsänomistajien kanssa
Metsäkeskuksessa tuotetaan tietoa metsistä ja luonnosta, tarkastetaan töitä metsissä, myönnetään tukia ja neuvotaan metsänomistajia metsän- ja luonnonhoidossa sekä suojelussa. Ja paljon muutakin. Kolme metsäkeskuslaista kertoo työstään ja mikä siinä innostaa.
Lue lisää
11.01.2022
Aitaaminen säästää mäntytaimikot hirvivahingoilta
Paksussa lumessa tarpovat hirvilaumat ovat liiankin tuttuja Kuusamon ja Sallan rajaseudulla. Alueella hirvet ovat aiheuttaneet merkittäviä tuhoja mäntytaimikoissa. Paikallinen metsänomistaja ja metsästä elantonsa tienaava puunkorjuuyrittäjä Janne Kurtti on oma-aloitteisesti suojannut osan uudistamistaan taimikoista aidalla.
Lue lisää
16.11.2021
Metsänomistaja, tunnetko oikeutesi ja velvollisuutesi?
Metsänomistajan keskeisimpiä oikeuksia on oikeus päättää oman metsänsä käytöstä. Lainsäädäntö asettaa metsän käytölle tietyt rajat, mutta vapautta ja mahdollisuuksia on paljon.
Lue lisää
07.09.2021
Metsänomistaja, tunnista ainakin nämä metsän tuhohyönteiset
Kirjanpainaja, ytimennävertäjät ja mäntypistiäiset ovat merkittävimpiä metsiä vaivaavia tuholaisia. Metsien hyönteistuhoriskiä lisäävät ilmasto-olosuhteiden muutokset, tuuli- ja lumituhot sekä sopimattomilla kasvupaikoilla kasvavat puustot. Metsänomistaja voi ennaltaehkäistä hyönteistuhoja pitämällä metsät terveinä, tekemällä metsähoitotoimenpiteet oikea-aikaisesti ja valitsemalla kullekin kasvupaikalle parhaiten soveltuvat puulajit.
Lue lisääBlogi
Kysymme
Viime kuukauden tulos
Onko taimikossasi riistatiheikkö?
Ääniä yhteensä 17 kpl.