Omistus

28.06.2022
Yhteismetsä katsoo eteenpäin
Kymmenvuotias Kauhavan yhteismetsä on kehittänyt koko ajan toimintaansa. Se on tarjonnut aktiivisesti metsänomistajille liittymismahdollisuuksia ja ideoinut uutta toimintaa. Luomutuotteiden keräämistapojen kehittäjänä sitä voi pitää jopa edelläkävijänä koko maassa.
Lue lisää
03.05.2022
Viisi vinkkiä keväiselle metsäkierrokselle
Lumien sulamisen jälkeen on hyvä suunnata omaan metsään ja tutkailla, miten metsä valmistautuu uuteen kasvukauteen. Nyt kannattaa tarkastaa taimikoiden kunto ja suunnitella tulevia metsänhoitotöitä. Lehdettömään aikaan on helppo myös katsoa riistatiheikköjen ja säästöpuuryhmien paikat.
Lue lisää
08.03.2022
Työtä metsien, luonnon ja metsänomistajien kanssa
Metsäkeskuksessa tuotetaan tietoa metsistä ja luonnosta, tarkastetaan töitä metsissä, myönnetään tukia ja neuvotaan metsänomistajia metsän- ja luonnonhoidossa sekä suojelussa. Ja paljon muutakin. Kolme metsäkeskuslaista kertoo työstään ja mikä siinä innostaa.
Lue lisää
11.01.2022
Aitaaminen säästää mäntytaimikot hirvivahingoilta
Paksussa lumessa tarpovat hirvilaumat ovat liiankin tuttuja Kuusamon ja Sallan rajaseudulla. Alueella hirvet ovat aiheuttaneet merkittäviä tuhoja mäntytaimikoissa. Paikallinen metsänomistaja ja metsästä elantonsa tienaava puunkorjuuyrittäjä Janne Kurtti on oma-aloitteisesti suojannut osan uudistamistaan taimikoista aidalla.
Lue lisää
16.11.2021
Metsänomistaja, tunnetko oikeutesi ja velvollisuutesi?
Metsänomistajan keskeisimpiä oikeuksia on oikeus päättää oman metsänsä käytöstä. Lainsäädäntö asettaa metsän käytölle tietyt rajat, mutta vapautta ja mahdollisuuksia on paljon.
Lue lisää
07.09.2021
Metsänomistaja, tunnista ainakin nämä metsän tuhohyönteiset
Kirjanpainaja, ytimennävertäjät ja mäntypistiäiset ovat merkittävimpiä metsiä vaivaavia tuholaisia. Metsien hyönteistuhoriskiä lisäävät ilmasto-olosuhteiden muutokset, tuuli- ja lumituhot sekä sopimattomilla kasvupaikoilla kasvavat puustot. Metsänomistaja voi ennaltaehkäistä hyönteistuhoja pitämällä metsät terveinä, tekemällä metsähoitotoimenpiteet oikea-aikaisesti ja valitsemalla kullekin kasvupaikalle parhaiten soveltuvat puulajit.
Lue lisää
10.08.2021
Aika oli kypsä metsätilan sukupolvenvaihdokselle
Veljesten Reijo ja Raimo Peräkankaan metsätilan sukupolvenvaihdoksessa uusina omistajina jatkavat Reijon pojat. Sekä luopujien että jatkajien mukaan aika oli nyt kypsä tilan isännyyden vaihtumiseen, joka toteutettiin lahjalla ja kaupalla.
Lue lisää
01.06.2021
Luomukeruu tuo tuloja päätehakkuiden välillä
Päijät-Hämeen Sysmässä kasvaa Heini Katajiston talousmetsä. Metsä kätkee sisäänsä luomukeruualueen, josta Katajisto kerää monenlaisia eri luomuluonnontuotteita.
Lue lisää
18.05.2021
Petolintujen pesämetsien säästäminen auttaa koko metsäluontoa
Petolintujen kannat ovat olleet jo vuosia laskussa. Suomen metsäkeskuksen luonnonhoidon asiantuntija Jukka Ruutiainen kertoo, miten petolintujen pesiä voi löytää ja mitä metsänomistaja voi tehdä turvatakseen lintujen elinoloja.
Lue lisää
23.02.2021
Metsittämällä kasvua ja hiilensidontaa
Uusi metsitystukilaki astui voimaan vuoden alusta. Mitä metsänomistajan tulisi tietää metsityksestä ja millaista tukea siihen voi saada? Projektipäällikkö Mira Isoniemi Suomen metsäkeskuksesta vastaa kysymyksiin.
Lue lisää
09.02.2021
5 vinkkiä harvennuksen laadun varmistamiseen
Kun metsässä tehdään harvennus eli kasvatushakkuu, työn jäljellä ja laadulla on pitkät seuraukset. Ensiharvennus on hetkistä kriittisin. Silloin voidaan saada aikaan paljon vahinkoa tulevaa ajatellen. Myöhemmät harvennukset ovat jo helpompia tehdä, kun ajourat ovat valmiina ja näkyvyys metsässä on parempi.
Lue lisää
26.01.2021
Kirkkoherran metsissä on tilaa luonnon monimuotoisuudelle
Haapavedellä asuvat Mauno ja Heli Soronen ovat suojelleet metsiään vapaaehtoisesti. Puronvarren ja vanhan metsän määräaikaisesta suojelusta he saavat korvaukseksi ympäristötukea. Monimuotoisuuden turvaaminen on tullut ajan kanssa yhä tärkeämmäksi.
Lue lisääBlogi
Kysymme
Viime kuukauden tulos
Oletko jättänyt metsääsi riistatiheikköjä?
Ääniä yhteensä 37 kpl.