Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Omistus

Henkilö pitää kädessään tablettia, jossa on avoinna Metsään.fi-palvelun etusivu. Hän osoittaa toisella sormellaan etusivua.

19.03.2024

Metsään.fi uudistui – kolme vinkkiä palvelun käyttöön

Metsäkeskuksen asiointipalvelu Metsään.fi uudistuu kevään aikana. Ensimmäinen versio uudistuvasta palvelusta on ollut metsänomistajien ja metsäalan ammattilaisten käytössä maaliskuun alusta lähtien. Lue vinkit siihen, miten saat palvelusta parhaan hyödyn.

Lue lisää
Mies ja lapsi katsovat männyntaimia taimikossa talvella. Lapsi on nostanut toisen kätensä pystyyn.

09.01.2024

Saitko metsää perinnöksi? – muista nämä 5 vinkkiä

Vuosittain tuhannet suomalaiset saavat metsää perintönä. Oletko yksi heistä? Aluksi täytyy selvittää perityn metsän arvo ja omistussuhteet. Kuolinpesä on usein syytä purkaa. Metsätilarakenteen asiantuntija Sanna Peltola Suomen metsäkeskuksesta antaa vinkkejä, kuinka metsää perivien kannattaa toimia.  

Lue lisää
Jere ja Jorma Hirsimäki metsäkoneen vieressä.

31.10.2023

Omistajanvaihdosasiat ovat ajankohtaisia myös metsäalan yrityksissä

Yrityksen omistajanvaihdoksen taustalla on usein sukupolvenvaihdos. Huolimatta siitä, onko kyseessä yrityskauppa ulkopuoliselle ostajalle vai sukupolvenvaihdos lähisukulaisten kesken, tärkeintä on huolellinen valmistautuminen. Eteläpohjalaisessa metsäkoneyrityksessä JP Metsäkoneurakointi Oy:ssä omistajanvaihdosta valmisteltiin useampi vuosi. Vuonna 2021 yritys vaihtoi omistajaa isältä pojalle.

Lue lisää
Jussi Vatanen on kyykistyneenä metsässä olevan lähteen vieressä.

12.10.2023

Jussi Vatanen kasvoi metsänomistajaksi

Näyttelijä Jussi Vatanen viljelee mallasohraa ja hoitaa metsää kotitilallaan Sonkajärven Sukevalla. Vatanen omistaa suometsää ja punnitsee, perkaisiko ojia vai lannoittaisiko metsää tuhkalla. Metsäkeskustelusta hän toivoo maltillisempaa.

Lue lisää
Tapani Isotalo seisoo talvisessa metsässä. Taustalla on koivuja ja kuusia.

04.04.2023

”Metsänhoito ja tilanpito ovat meille elämäntapa”

Valkeakoskelainen Tapani Isotalo on keskiverto suomalainen metsänomistaja. Hän omistaa noin 30 hehtaarin metsäpalstan, joka on kävelymatkan päässä kotipihasta. Valtaosan metsästä hän on ostanut ja pienen osan saanut perintönä.

Lue lisää
Jarmo ja Tuulikki Sirola kävelevät joulukuusiviljelmällä talvella.

21.02.2023

Erikoismetsätaloudella parempaa kannattavuutta

Metsätalousyrittäjät Tuulikki ja Jarmo Sirola Sastamalan Kiikoisista ovat kehittäneet oman metsän tuotteiden jalostamisen ja markkinoinnin kannattavaksi liiketoiminnaksi, joka tuo metsätilalle jo enemmän liikevaihtoa kuin perinteinen metsätalous. Sirolat kuitenkin korostavat, että erikoismetsätalous vaatii vahvaa panostamista ja kiinnostusta. 

Lue lisää
Kaksi lasta kävelee puurakenteisella luontopolulla. Ympärillä on metsää ja varvikkoa.

07.02.2023

Saako puita kaataa mökkitontilta ja milloin tarvitaan maisematyölupa? – 5 kysymystä kaavoituksesta

Metsänomistajan kannattaa selvittää, sijaitsevatko omat metsät kaava-alueella. Kaavoitus voi rajoittaa metsien käyttöä ja joskus hakkuita varten täytyy hakea maisematyölupa. Suomen metsäkeskuksen elinkeinopäällikkö Mika Salmi vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin kaavoituksesta. 

Lue lisää
Nainen katsoo kannettavalta tietokoneelta OmaVero-palvelua puisen pöydän ääressä.

24.01.2023

7 vinkkiä metsäveroilmoituksen tekoon

Tuntuuko metsäveroilmoituksen täyttäminen vaikealta? Pitääkö metsätalouden menot ilmoittaa joka vuosi ja mistä tietää, voiko saada metsävähennystä?  Metsätilarakenteen asiantuntija Esa Lappalainen Metsäkeskuksesta kokosi vinkit metsäveroilmoituksen täyttämiseen.

Lue lisää
Vesa-Matti Virtanen laskee taimikossa mittakepin avulla hirven vahingoittamia taimia.

18.10.2022

Korvausta hirvivahingoista? – arvioinnissa se selviää

Hirvieläinvahinkoja arvioitaessa katsotaan, kuinka pahoja kasvu- ja laatutappioita hirvet ovat aiheuttaneet taimikossa. Sen mukaan lasketaan korvaus metsänomistajalle. Korvaukset ovat vähentyneet jo useamman vuoden ajan.

Lue lisää
Nainen ja mies kulkevat metsässä peräkkäin.

20.09.2022

Kuolinpesässä kannattaa tehdä omistusjärjestelyjä

Metsää omistava kuolinpesä on päätöksenteon ja verotuksenkin kannalta hankala omistusmuoto. Jos pesä pysyy pitkään jakamattomana, muuttuu se herkästi päätöksentekokyvyttömäksi. Osakkaiden on nimittäin oltava yksimielisiä lähes kaikissa päätöksissä. Metsäkeskuksen asiantuntijan Antti Pajulan mukaan kuolinpesässä on kuitenkin mahdollista tehdä useita eri omistusjärjestelyjä.

Lue lisää
Kaksi miestä puupinon vieressä

28.06.2022

Yhteismetsä katsoo eteenpäin

Kymmenvuotias Kauhavan yhteismetsä on kehittänyt koko ajan toimintaansa. Se on tarjonnut aktiivisesti metsänomistajille liittymismahdollisuuksia ja ideoinut uutta toimintaa. Luomutuotteiden keräämistapojen kehittäjänä sitä voi pitää jopa edelläkävijänä koko maassa.

Lue lisää
Kukkivan raidan latvus sinistä taivasta vasten.

03.05.2022

Viisi vinkkiä keväiselle metsäkierrokselle

Lumien sulamisen jälkeen on hyvä suunnata omaan metsään ja tutkailla, miten metsä valmistautuu uuteen kasvukauteen. Nyt kannattaa tarkastaa taimikoiden kunto ja suunnitella tulevia metsänhoitotöitä. Lehdettömään aikaan on helppo myös katsoa riistatiheikköjen ja säästöpuuryhmien paikat. 

Lue lisää
Blogi

Kysymme

Oletko jo tutustunut Metsäkeskuksen uudistuneeseen Metsään.fi-palveluun?
Kyllä Ei

Viime kuukauden tulos

Onko metsäpalstallesi vievä metsätie hyvässä kunnossa?

Kyllä (77%)
Ei (23%)

Ääniä yhteensä 17 kpl.

 
Metsäkeskuksen podcast

Metsäkeskus Facebookissa

Näytä Facebookissa

Metsäkeskus X:ssä

Näytä Twitterissä