Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Omistus

Mies istuu nurmikolla kannettava tietokone sylissään ja katsoo oman metsänsä tietoja Metsään.fi-palvelusta. Hän nojaa puuhun. Miehen ympärillä on nurmikkoa ja taustalla on metsää.

19.05.2020

Oman metsän tietoihin kannattaa tutustua

Metsäkeskus kerää ja tuottaa metsävaratietoa kotimaan yksityismetsistä. Metsävaratiedon perusteella metsänomistaja voi suunnitella hakkuu- ja hoitotöitä ja saada tietoa arvokkaista luontokohteista. Mistä oman metsän tietoja pääsee katsomaan ja miten tietoa kerätään tulevina vuosina? Metsätietopäällikkö Raito Paananen vastaa kysymyksiin.

Lue lisää
Metsänomistaja Juho Yli-Kaatiala ja kehittämisasiantuntija Heikki Kuoppala Metsäkeskuksesta katselevat hirvien syömää mäntyä.

10.03.2020

”Metsänomistajat ovat liiaksi hirvien armoilla"

Kuortanelainen metsänomistaja Juho Yli-Kaatiala harmittelee hirvien taimikoilleen aiheuttamia tuhoja pahimmilla hirvivahinkoalueilla sekä alhaista korvaustasoa. Hänen mukaansa metsänomistajien mahdollisuudet estää vahinkoja ovat vähäiset eikä heitä kuulla riittävästi kannan sääntelyssä.

Lue lisää
Yhteismetsän osakas Ansa Lassila halaa paksua männynrunkoa kotitalonsa lähimetsikössä.

26.02.2020

Yhteismetsä on huoleton tapa omistaa metsää

Ansa Lassila on tyytyväinen, kun voi jättää metsätyöt ja puukaupat ammattilaisten hoidettavaksi. Yhteismetsä tuottaa tasaisesti tuloa osakkailleen.

Lue lisää
Seppo Helminen seisoo kuvan keskellä. Ympärillä on hänen omistamaansa metsää.

05.11.2019

Metsänomistaja ja metsästäjät sopivat metsästysoikeudesta vuokrasopimuksella

Mitä hyötyä metsänomistaja saa maiden vuokraamisesta metsästysseuran käyttöön? Mitä metsästäjät voivat tehdä ja mihin tarvitaan lupa?

Lue lisää
Salla ja Samu Jokela seisovat hevosen kanssa metsäpolulla. Ympärillä on rehevää kesäistä metsää.

08.10.2019

Yhä useampi metsänomistaja asuu etäällä metsätilaltaan

Salla ja Samu Jokela ovat etämetsänomistajia. He asuvat eri paikkakunnilla kuin missä metsä sijaitsee. Etämetsänomistajakaan ei jää yksin vaan apua on tarjolla runsaasti, kun vaan uskaltaa kysyä.

Lue lisää
Roope Tonteri katsoo televisio-ohjelman käsikirjoitusta.

10.09.2019

Roope Tonteri tarttui raivaussahaan

Lumilautailun kolminkertainen maailmanmestari aloitti viime syksynä metsuriopinnot ja hankki omaa metsää. Roope Tonterin metsätöitä seurataan uudessa Menestystä Metsästä -televisiosarjassa.

Lue lisää
Metsän- ja luonnonhoidon asiakasneuvoja Kari Vääränen mittaa metsää ketjurelaskoopin avulla. Relaskoopin ketjun pää on silmän kohdalla ja Vääränen tähtää relaskoopilla kohti puiden runkoja.

13.08.2019

Metsänomistaja, opettele ainakin nämä kolme mittausta

Vaikka tiedot omasta metsästä saadaankin nykyään suurelta osin kaukokartoituksen keinoin, on metsänomistajan hyvä opetella mittamaan muutamia puuston perustunnuslukuja. Mittaustaidot helpottavat metsänhoitotöiden laadun arviointia ja yksinkertaiset välineet saa kasaan parinkymmenen euron satsauksella.

Lue lisää
Asiakasneuvoja Jaakko Puputti istuu työpisteellään. Hänellä on luurit päässä ja hän näppäilee tietokoneen näppäimistöä. Huoneessa on turkoosinsininen seinä.

21.05.2019

Apua tarjolla viestin tai puhelinsoiton päässä

Metsäkeskuksen asiakasneuvoja Jaakko Puputti vastaa työkseen metsänomistajien ja metsäammattilaisten kysymyksiin. Neuvojan tietojen täytyy olla jatkuvasti ajan tasalla.

Lue lisää
Rami Mattila seisoo omassa metsässään. Taustalla on kuusia ja varvikkoa sekä maassa on hieman lunta.

23.04.2019

Laskelmilla on käyttöä metsätaloudessa

Rami Mattilalle laskentaohjelma Excel on vähintään yhtä tärkeä työkalu metsätalouden harjoittamisessa kuin raivaussaha. Hänen metsätaloudessa tekemistään työtunneista valtaosa on kertynyt raivaussahalla, mutta suurin osa tuotoista laskentaohjelmalla.

Lue lisää
Mustaan toppatakkiin pukeutunut Arto Minkkinen kurkistaa paksun koivunrungon takaa. Taustalla on lumista metsää.

15.01.2019

Uusi metsänomistaja kerää oppia

Jyväskyläläinen Arto Minkkinen on keskiverto suomalainen uusi metsänomistaja. Hän on keski-ikäinen mies, joka omistaa yksin noin 30 hehtaaria metsää. Hän myös haluaa saada metsästään lisätuloja.

Lue lisää
Paula Viilo, lapset Peppi ja Ronja Viilo ja Harri Viilo kävelevät rinnakkain mäntymetsässä. Maassa kasvaa varvikkoa.

16.10.2018

Metsä siirtyi suvussa seuraaville

Harri ja Paula Viilo ovat ostaneet metsämaata ja peltoa vanhemmiltaan. Metsätilan sukupolvenvaihdosta kannattaa suunnitella ajoissa. Vaihtoehtoja siihen on useita, ja ammattilaisilta saa apua.

Lue lisää
Kuvassa taka-alalla näkyy korkeita tulenlieskoja. Metsä palaa. Kuvan etualalla on kiviä ja varvikkoa ja muutamia koivuja.

07.08.2018

Metsä kannattaa vakuuttaa kaiken varalta

Väinö Miettisen pojan metsään iski mustakoro, joka vei mennessään kymmeniä hehtaareja hyvää puustoa. Onni onnettomuudessa oli laajin mahdollinen metsävakuutus.

Lue lisää
Blogi

Kysymme

Onko soratiesi lanattu tänä syksynä?
Kyllä Ei

Viime kuukauden tulos

Onko sinun metsässäsi uhanalaisia lajeja?

Kyllä (42%)
Ei (58%)

Ääniä yhteensä 24 kpl.

Metsäkeskus Facebookissa

Näytä Facebookissa

Metsäkeskus Twitterissä

Näytä Twitterissä