Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Virkistys

Jouluruokia katettuna pöytään. Lautasella on paistia, porkkanoita ja punasipuleita. Vieressä kulhossa rosollia ja kastiketta. Lasikulhossa on hyytelöä ja lasissa punaista juomaa.

05.12.2023

Jouluruokiin makuja metsästä

Onko sinun joulupöydässäsi suppilovahverokastiketta, hirvipaistia tai mustikkaglögiä? Jouluruoissa voi hyödyntää monia metsästä saatavia raaka-aineita. Hyvällä suunnittelulla ja rennolla asenteella voit luoda maukasta, edullista ja ympäristöystävällistä jouluruokaa metsän monipuolisista antimista. 

Lue lisää
Timo-Heikki Varis ottaa valokuvaa suuresta käävästä.

08.08.2023

Luonnossa riittää kuvattavaa

Timo-Heikki Varis Viitasaaren Kymönkoskelta on harrastanut luontokuvausta nuoresta saakka. Lähiympäristön monimuotoisuus herätti kiinnostuksen luontoon. Toimittajan työura maakunta- ja paikallislehdissä vaati myös kuvaamista, joten kamera on ollut tärkeä työväline. Kuvaaminen, luontoaiheisten blogien kirjoittaminen sekä luontokuvaesitykset jatkuvat myös eläkepäivillä.  

Lue lisää
Luonnonvaratuottaja Leena Löf esittelee villiyrttejä ympärillään oleville kuulijoille. Taustalla on koivuja ja järvimaisemaa.

25.07.2023

Tunnistatko nämä neljä metsän villiyrttiä?

Useimmat villiyrtit ovat maukkaimmillaan alkukesästä ennen kukintaa, mutta vieläkään ei ole liian myöhäistä lähteä poimintaretkelle. Villiyrttien keruuajat vaihtelevat kasvista, sen osasta ja käyttötavasta riippuen varhaisesta keväästä loppukesään ja syksyyn.

Lue lisää
Mies sahaa moottorisahalla polttopuurankoja oranssit suojavarusteet päällä ja kypärä ja kuulosuojaimet päässä. On talvi ja maassa on lunta.

21.03.2023

Muista nämä vinkit, kun hankit ja varastoit polttopuuta

Jos teet itse klapit polttopuurangasta tai sinun tarvitsee ostaa valmiit polttopuut, toimi hyvissä ajoin keväällä. Muista myös ohjeet polttopuiden kuivatukseen ja säilytykseen. 

Lue lisää
Jouluinen kattaus. Pöydässä lautaset, aterimet, viinilasit, kaksi tuikkukynttilää ja koristepalloja ja -käpyjä. Edessä koivumaljakko, jossa havunoksia.

07.12.2022

Ainekset joululahjaan löytyvät omasta metsästä

Entä jos antaisit tänä vuonna ystävälle tai sukulaiselle lahjan omasta metsästä? Koivumaljakko, sytykekävyt ja katajavihta tuovat joulumieltä. Jos aineksia kerää muualta kuin omista metsistä, on muistettava jokamiehenoikeudet. Ilman maanomistajan lupaa metsästä saa kerätä vain pudonneita käpyjä ja risuja.

Lue lisää
Kuvassa henkilö katsoo kännykältä karttaa.

04.10.2022

Löydä uusia sienipaikkoja paikkatiedon avulla

Monella meistä sellainen on – hyväksi havaittu sienipaikka, josta ei tuttaville hiiskuta. Tieto parhaista sienipaikoista voi kulkea suvussa sukupolvelta toiselle tai satoisaan paikkaan voi törmätä sattumalta metsäretkellä. Yksi vaihtoehto sieniapajien etsimiseen on avoimen tiedon ja paikkatiedon hyödyntäminen.  

Lue lisää
Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen metsässä.

14.06.2022

Kamala luonto -sarjakuvan hahmot kertovat talousmetsien luonnonhoidosta

Kamala luonto -sarjakuvan tekijät Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen saavat ideoita sarjakuviin ja kuvituksiin arkisista sattumuksista. Myös metsäluonto ja maisemat innoittavat työtä. Pari on tehnyt viime vuosina kuvituksia Metsäkeskuksen ja Tapion Monimetsä-hankkeelle. Samalla tutuksi on tullut talousmetsien luonnonhoito ja sen merkitys luonnon monimuotoisuudelle.

Lue lisää
Mies työstää koivunvihtaa ulkona.

29.06.2021

Rauduskoivusta syntyy perinteinen saunavihta

Saunavihdan valmistukseen tarvitaan sylillinen koivunoksia ja hieman kärsivällisyyttä. Vihdanteon maailmanmestarin Pentti Hakalan ohjeilla syntyy tuoksuva vihta, joka ei karista lehtiä iholle ja kestää useammankin löylykerran.

Lue lisää
Retkeilijä kulkee kohti lintutornia kesällä.

04.05.2021

Joka kunnassa on syytä mennä metsään

Asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen on kunnan lakisääteinen tehtävä. Harva kunta kuitenkaan hyödyntää suunnitelmallisesti metsästä saatavaa kansanterveyttä.

Lue lisää
Valmis havukranssi on ripustettu punaiseen ulko-oveen.

01.12.2020

Jouluinen kranssi syntyy oman metsän havuista

Kerää metsästä pussillinen havunoksia ja koristeeksi varpuja ja käpyjä. Muutamassa tunnissa havuista syntyy kaunis kranssi, jonka voi ripustaa oveen joulun ajaksi.

Lue lisää
Kartta ja kompassi kannon päällä

14.07.2020

Korona ajoi suomalaiset metsään suunnistamaan

Suunnistus on ollut metsäisen luonteensa vuoksi aina suomalaisten sydäntä lähellä ja poikkeusolot ovat vain vahvistaneet sen asemaa. Kokeilu on nyt helpompaa kuin koskaan ja moni onkin jäänyt koukkuun tähän poikkeuksellisen monipuoliseen lajiin.

Lue lisää
Eräopas Saana Lappalainen istuu rinkka selässä Kolilla korkealla kalliolla. Oikealle avautuu metsäinen maisema.

28.01.2020

Eräopas elättää itsensä luonnosta

Luonnosta ja metsästä voi elää monella tapaa. Saana Lappalainen hylkäsi toimistotyön ja kouluttautui eräoppaaksi. Nyt hän työskentelee talvikaudet pohjoisessa retkiä ja aktiviteetteja järjestäen ja kesäisin rentoutuu.

Lue lisää
Blogi

Kysymme

Oletko jo tutustunut Metsäkeskuksen uudistuneeseen Metsään.fi-palveluun?
Kyllä Ei

Viime kuukauden tulos

Onko metsäpalstallesi vievä metsätie hyvässä kunnossa?

Kyllä (77%)
Ei (23%)

Ääniä yhteensä 17 kpl.

 
Metsäkeskuksen podcast

Metsäkeskus Facebookissa

Näytä Facebookissa

Metsäkeskus X:ssä

Näytä Twitterissä