På Svenska

Esa Lappalainen: Nyt on metsäveroilmoituksen aika

08.01.2020

Kirjoittaja työskentelee Suomen metsäkeskuksessa metsätilarakenteen asiantuntijana. Hän on seurannut metsätalouden verotuksen kehitystä 80-luvulta lähtien. Omat veroilmoituksensa hän tekee sähköisesti.

Näytä kaikki blogit

Matti penkoo auton hanskalokeroa tammikuisena aamuna. Vastaan tulee bensakuitti, 10 litraa 98E:tä, päiväys viime kesäkuulta. ”Tämänhän minä ostin raivuulle mennessäni, otanpa talteen, onkohan niitä muitakin?” Bensakuitteja ei löydy, mutta hanskojen ja raivaussahan terän kuitit löytyvät. 

Matti vie kuitit tuttuun kenkälaatikkoon, jossa säilyttää metsään liittyviä kuitteja. ”Tässähän voisi laittaa nämä samalla järjestykseen, kun räntääkin tuuppaa ulkona niskaan.” Matti poistaa kuittien seasta pari asiaan kuulumatonta tositetta ja huikkaa vaimolleen Veeralle: ”Katsotko sieltä tietokoneelta ne metsäiset menot, nyt aletaan veroilmoituksen tekoon.” 

Puolisoiden yhteinen ilmoitus

Matti ja Veera ovat kokeneita metsänomistajia. Veroilmoitus tehdään puolisoiden yhteisenä. Yhteiset ilmoitukset tulevat Veeran nimissä, koska Veera hakeutui arvonlisäverovelvolliseksi ensimmäisen tilan saatuaan. Seuraava tila ostettiin yhdessä. 

Matti ja Veera tietävät, että verottaja tietää lähes kaikki metsätulot, mutta menojen ilmoittaminen on kokonaan heidän vastuullaan. Kaikki menotositteet talletetaan ja muistiinpanoihin kirjoitetaan selvitykset metsäkäytöstä. Metsätalouden puhtaasta tulosta, eli voitosta menee pääomavero. Verottaja jakaa pääomatulon omistusosuuksien suhteessa. Veera saa omasta osuudestaan vielä metsälahjavähennyksen, sillä hän maksoi lahjaveroa saamastaan 45 hehtaarin metsätilasta. Metsälahjavähennyksen Veera ilmoittaa OmaVerossa toukokuussa, esitäytetyn veroilmoituksen tietojen perusteella.

Tietokone avuksi

Veera kirjautuu tietokoneelle ja tallettaa vakuutus- ja lehtimaksujen tositteet muistiinpanoihin. ”Eiköhän Matti tehdä se veroilmoitus taas tällä tutun metsäfirman ohjelmalla, kun se erittelee arvonlisäveron ja siellä on muitakin tietoja valmiina.” Edellisten vuosien menovarausten, metsävähennyksen ja poistojen seuranta on koneella valmiina. Myös saman firman kanssa tehdyt myynnit ja ostot ovat esitäytettyinä. 

Veera hyväksyy esitäytetyt tiedot ja lisää joukkoon toiselta metsäalan yritykseltä tulleen hankintakaupan sekä halkojen myynnin tulot. 

Metsävähennys pienentää verotettavaa tuloa

Metsävähennyksen laskenta on tullut tutuksi. Veeran ensimmäinen tila tuli perintönä. Veeran isä oli ostanut sen vuonna 1992. Sen tulot pidetään muistiinpanoissa erillään, koska niistä ei voi tehdä metsävähennystä. Metsätilojen ostoista on kertynyt metsävähennyspohjaa. Tädiltä lahjaksi saadun tilan mukana siirtynyt metsävähennys sekä edellisenä vuonna ostetun määräalan lohkomiskulut lisätään metsävähennyspohjaan. 

Veera on joutunut muutamaan otteeseen lukemaan Vero.fi-sivuston syventäviä ohjeita metsävähennyksestä, mutta hän kokee asiaan tutustumisen kannattavaksi ison verosäästön vuoksi. Metsävähennyksen tuoma hyöty on jäämässä perheelle lopulliseksi tulossa olevan, luovutusvoitosta verovapaan, sukupolvenvaihdoksen myötä.

Kirjataan ylös, ei tarvitse muistella

Seinäallakkaan on kirjoitettu tunnollisesti jokainen metsämatka. Veera kopioi tiedot vero-ohjelmaan. Matkan aihe, kiinteistö ja kuvion numero kertovat matkojen liittyvän metsätalouden harjoittamiseen. Maatalousnäyttelystä kirjattiin vähennykseen myös päivärahat, koska kuuden tunnin aikaraja täyttyi ja matka oli muualle kuin metsätilalle. 

Muista kaikki vähennykset

Matin kenkälaatikon kuitit alkaa olla hyvässä järjestyksessä. Veera muistuttaa vielä: ”Muistatko kun viime vuonna korjattiin ilmoitusta, meinasi jäädä moottorisaha vähentämättä. Katsohan vielä piironginlaatikko.” Metsätiemaksu löytyy piironginlaatikosta ja Matti laittaa sen paikalleen kenkälaatikkoon. Kuitit ovat aikajärjestyksessä, ja Veeran on helppo tallettaa menot vero-ohjelmaan. Matti on tehnyt vielä muistilapun: ”Muista työhuonevähennys”. 

Muistiinpanot talteen ja ilmoitukset matkaan

Hyvien ennakkovalmistelujen vuoksi veroilmoitus on saatu valmiiksi parissa tunnissa. Veera tulostaa vielä lomakkeiden näköiskappaleet ja sulkee ne kuittien sekä muistiinpanojen kanssa samaan kuoreen. ”Nämä ovat sitten tallessa siellä, missä edellisetkin.” Veroilmoituksen Veera lähettää parilla napin painalluksella, ensin metsätalouden veroilmoituksen ja seuraavaksi ilmoituksen oma-aloitteisista veroista. Arvonlisäveron hän maksaa OmaVero -palvelussa. 

”Tiedätkö Matti, mistä tietää, että metsätalous on ollut kannattavaa?”  ”No, ainakin veron maksusta ja raivuutöissä saadusta hyvästä kunnosta”, Matti vastaa tyytyväisenä. 

Metsäkeskuksen tarjoamat veroilmoituskoulutukset löydät tapahtumakalenteristamme.  Tutustu myös verovinkkeihimme.

  

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.