Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Jyrki Haataja: Kokonaiskestävästi – metsätalous, monikäyttö ja luonnonhoito yhdessä

10.12.2020

Jyrki Haataja

Kirjoittaja on metsänhoitaja, joka työskentelee Suomen metsäkeskuksessa aluekehityksen johtavana asiantuntijana. Keskeinen osa työtä on alueellisten metsäohjelmien valmistelun, toteutuksen ja seurannan suunnittelu ja vetäminen. Vapaa-aikana hänet löytää yleensä metsästä metsästyksen ja muiden metsällisten harrastusten parista.

Näytä kaikki blogit

Joulukuun alussa julkaistuissa uusissa alueellisissa metsäohjelmissa vuosille 2021–2025 katsotaan metsiä kokonaisuutena. Kun ryhdyimme työhön syyskuussa 2019, otimme valmistelussa heti alussa tavoitteeksi tehdä kokonaiskestävät ohjelmat. 

Ohjelmat vastaavat kysymykseen: miten metsiä hyödynnetään parhaiten kokonaisuutena niin taloudellisesti, ympäristön kannalta, sosiaalisesti kuin meidän suomalaisten metsäsuhde huomioiden. Erityisinä kysymyksinä nousivat esiin monimuotoisuuden turvaaminen sekä metsien ilmastoviisas hoito ja käyttö – kaikki tämä sovitettuna kokonaiskestävyyden viitan alle. 

Kokonaiskestävyyden näkökulman varmistamiseksi ohjelmien valmistelua teki kullakin neljällätoista ohjelma-alueella kolme valmisteluryhmää. Ryhmät valmistelivat toimenpiteitä puuhun perustuvassa arvoketjussa, muussa metsien monipuolisessa hyödyntämisessä ja ympäristön näkökulmasta. Ne miettivät metsien hyödyntämistä lähtökohtanaan oman alueensa tarpeet ja tavoitteet. Eri näkökulmat sovitettiin prosessissa yhteen alueen metsiä hyödyntävien tahojen yhteiseksi metsäohjelmaksi. 

Ohjelmissa on ilmastokestävän metsätalouden lisäksi tavoitteena muun muassa kehittää luontomatkailun, luonnontuotealan ja metsien terveys- ja hyvinvointipalveluiden lisäarvoa sekä toimintaedellytyksiä ja yhteistyötä metsäsektorin kanssa. Metsäluonnon hoito on kiinteä osa jokapäiväistä metsänhoitoa ja metsäalan palveluita. 

Näin syntyneet metsäohjelmat eivät siten ole pelkkiä metsätalouden tavoiteohjelmia, vaan myös yhteisiä, monipuolisia työohjelmia. Kiitokset ohjelmien valmisteluun osallistuneille noin 600 asiantuntijalle ja alueiden valmistelusta vastanneille henkilöille maailman parhaista alueellisista metsäohjelmista. 

Nyt alkaa sitten se vaikein ja tärkein osa: ohjelmien onnistunut toimeenpano. Tehdään se yhteistyössä ja kokonaiskestävästi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.
Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.