Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Kaisa Laitinen: Kuka päättää, mitä sinun metsällesi tehdään?

20.05.2021

Kaisa Laitinen

Kirjoittaja on Keski-Suomesta Kainuuseen asettunut metsätalousinsinööri ja Metsäkeskuksen metsänomistajapalveluiden asiantuntija. Laitisen metsäkipinä syttyi jo varhain partioleireillä, eikä osoita sammumisen merkkejä.

Näytä kaikki blogit

Metsät ovat olleet viime vuosina paljon esillä mediassa. Juttujen aiheet vaihtelevat tehtaiden lakkautuksista uusiin investointeihin ja retkeilyvinkkeihin. Hakkuut, luonnon monimuotoisuus ja hiilensidonta saavat palstatilaa lehdissä ja näistä aiheista keskustellaan paljon. Ilmastonmuutos on nostanut metsät moniin poliittisiin pöytiin ja kansalaisten mielenkiinnon kohteeksi. Sosiaalisen median keskusteluja seuratessa näyttää siltä, että jokaisella on mielipide metsistä.

Keskustelun käydessä kuumana tuntuu, että välillä hämärtyy käsitys siitä, kuka metsien käytöstä päättää. Mitä sinä ajattelet, kuka päättää? 

  1. EU-parlamentti
  2. Marinin hallitus
  3. Eduskunta
  4. Kunnanvaltuusto
  5. Metsäkeskuksen neuvoja
  6. Metsänhoitoyhdistyksen toimihenkilö
  7. Puuta ostavan firman edustaja
  8. Metsäalan yrittäjä
  9. Luontojärjestön työntekijä tai vapaaehtoinen
  10. Kuka vain kansalainen
  11. Puolisosi sukulainen, joka on metsäammattilainen
  12. Sinä itse, metsänomistaja

Minä ajattelen, että EU-parlamentti, Marinin hallitus ja eduskunta ohjaavat metsien käyttöä lainsäädännöllä ja kunnanvaltuusto yleiskaavoituksella. Listan kohdissa 5-11 mainitut voivat kertoa mielipiteensä ja yrittää vaikuttaa päätöksiin, mutta lopulta vain yksi päättää: sinä itse, metsänomistaja.

Metsäalan organisaatioiden ammattilaiset neuvovat ja kertovat näkemyksensä siitä, mitä metsällesi kannattaisi tehdä. Yleensä nuo neuvot ovat nimenomaan ehdotuksia. Ei Metsäkeskuksen työntekijällä tai kenelläkään muullakaan metsäammattilaisella ole valtaa sanoa, että jollekin kuviolle täytyy tehdä taimikonhoito tai harvennushakkuu. Olennaista on se, mitä sinä metsänomistajana haluat metsältäsi ja mikä on sinulle tärkeää. 

Tiedätkö omat tavoitteesi?

Päätöksenteko ei ole aina helppoa. Saatat saada ammattilaisilta keskenään ristiriitaisia neuvoja, mikä hämmentää entisestään. Yksi ammattilainen voi suositella yhtä toimenpidettä, kun taas toinen pitää jotakin muuta parempana vaihtoehtona. Molemmat ehdotukset voivat aivan hyvin olla metsänhoidon suositusten mukaisia ja ihan järkeviä. 

Tällöin kannattaa palata siihen, mikä sinulle itsellesi on tärkeää. Miksi omistat metsää? Mitä haluat metsältäsi nyt ja tulevaisuudessa? Minkä eteen haluat tehdä töitä? Mitä tavoittelet? 

Monia metsänomistuksen tavoitteita voi hyvin sovittaa yhteen ja tavoitella samanaikaisesti. Metsänhoito ei ole mustavalkoista tai aatteellista toimintaa, jossa sinun pitäisi valita puolesi. Jos haluat, voit suojella jonkun alueen kokonaan, tehdä toisessa kohdassa jatkuvan kasvatuksen hakkuun ja sitten vielä avohakata kolmannen kuvion. Erilaiset tavat käsitellä metsää eivät sulje toisiaan pois ja voit edistää yhtä aikaa useita eri asioita.  

Toisaalta puiden kasvuun liittyy tiettyjä biologisia faktoja, joita ei voi ohittaa. Kuusi ei muutu toivomalla koivuksi ja hiekkainen maaperä pysyy jatkossakin hiekkana. Metsän nykyinen puusto, maaperä ja muut kasvuolosuhteet vaikuttavat siihen, mitä metsälle voi jatkossa tehdä. 

Metsään.fi-palvelusta saat perustietoa päätöstesi pohjaksi

Me Metsäkeskuksessa tuotamme perustiedot kaikista yksityismetsistä. Saat oman metsäsi tiedot käyttöön kirjautumalla Metsään.fi-palveluun Metsäkeskuksen verkkosivujen kautta. 

Metsään.fi-palvelussa näet muun muassa tiedot metsätilasi puustosta, ehdotukset tulevien vuosien hoitotöistä sekä tietoa luontokohteista. Metsään.fi-palvelun kartoilta näet lisää monipuolista tietoa esimerkiksi petolintujen pesistä, liito-oravahavainnoista ja muinaismuistoista. Tämä kaikki on koottu yhteen, jotta sinun olisi helpompaa päättää oman metsäsi käytöstä. 

Metsään.fi-palvelun toimenpide-ehdotukset ovat nimensä mukaisesti ehdotuksia. Ne perustuvat metsänhoidon suosituksiin. On täysin oma päätöksesi, noudatatko niitä vai teetkö jotakin ihan muuta. Tai annatko metsän olla ja kehittyä luontaisesti. Metsälaki antaa metsänomistajalle laajan vapauden päättää metsänsä käytöstä. Olennaista on se, mitä sinä metsältäsi haluat. Metsänomistaja, sinä päätät.


 

Kommentit
Leo Pietarinen 27.05.2021 klo 11:52

Oli virkistävää lukea selkeää tekstiä, joka vahvisti että jokainen voi tehdä oman metsätilansa kanssa mitä haluaa. Asiantuntevaa muutakin osin.

Kari Niskanen 15.06.2021 klo 12:28

Metsistä näyttää/kuullettaa olevan liikkeelä mutu tietoa , enimmäkseen heiltä jotka eivät omista metsää.

Pohtija 15.06.2021 klo 12:45

Hyvä teksti, toisinaan tuntuu, että listankohdat 5-11, erityisesti kohdat 5-9, eivät salli toistensa esittää mielipiteitään, jolloin metsänomistajan on varmasti vaikea tietää, keneen uskoa tai uskooko kehenkään. Tällöin voi usea myös heittää hanskat naulaan ja olla tekemättä mitään, joka ei sekään hyvä asia ole.

Metsänomistaja 15.06.2021 klo 14:51

Juu, kyllä näin on, minä itse metsänomistajana päätän mitä metsässäni tehdään. Kenelläkään muilla ei ole oikeutta puuttua siihen. Turhaa pyrokratiaa on jo Suomessakin aivan liikaa. Eniten ovat huutelemassa sellaiset henkilöt jotka eivät itse omista metsää. Eu;tä ei tarvita, se ei kuulu heille millään lailla.

Timo Ryyppö 15.06.2021 klo 17:46

Suurimpia asiantuntijoita + ohjaajia tuntuu olevan N.S. KOVAÄÄNISET Kukkahattutätit sekä Villapaitasakki , jotka omistavat metsää enintään alle hehtaarin Rantamökin ympärillä . Kaikenlaiset vaihtoehdot tuntuvat puuttuvan vaikka Kirjanpainajan hyökätessä kuusitukkimetsään nakertamaan , ja pian on 1 500 mottia paksuja sauna-ja Juhannuskokkopuita !

Timo Ryyppö 15.06.2021 klo 18:02

Nykyaikana kaikenlaiset tuhot lisääntyvät + tuholaiset leviävät Euroopasta , mikä varmaan tulee nostamaan vakuutusten hintoja ? Edessä saattaa ollakin uusien puulajien etsiminen Suomeen kasvatettavaksi .

Seppo Kallunki 15.06.2021 klo 18:57

Eihän me silloin olla metsänomistajia, jos joku muu taho päättää. Tehkäämme niinkuin itse parhaaksi näemme,

Hakalahti 16.06.2021 klo 12:17

Omistaja päättää ei EU Neuvoja saa MHY: ltä tarvittaessa

Villapaitaäijä (entinen pöllinikkari) maisematontilta 17.06.2021 klo 06:23

Tuholaiset ovat oma juttunsa, mutta sellaista ylijääreää maisemametsää on nällä alle- (tai yli) hehtaarin rantamökkitonttien metsiköissä liian vähän. Myyntiin tulevat tontitkin on usein parturoitu millin koneella, niin ettei ennen pojanpoikain viisikymppisiä ole komeista nähtävyyspuistoista toiveita. Metsähallituksessa asia sentään ymmärrettiin, ainakin täällä pohjoisessa olivat Metähallituksen tukikohdat seutukunnan järeintä ja komeinta tukkimetsikköä. Kuinka kauan havupuu varttuu? Kokeilkaapa.

Rautakoski Reijo 17.06.2021 klo 22:52

Suomi ei tule ratifioimaan eu päätöstä koskematta perustuslakiin.

Villapaitaäijä (entinen pöllinikkari) maisematontilta 18.06.2021 klo 15:21

Niin, väärinkäsitysten välttämiseksi lisään kommenttiini, että tarkoitin todella vain pienehköjä mökki- tai asuintontteja, joissa tällaiseen maisemalliseen ratkaisuun on mahdollisuuksia. Varsinaiseen metsien käyttöön vaikuttavat EU:n painostuksen lisäksi kotoperäiset kaavoitus- ja metsälakien uudistukset, joissa vääntöä varmasti tapahtuu. Totuus kuitenkin on, että Suomi seisoo vieläkin puujaloilla. Tämä on syytä päättäjienkin pitää mielessä.

Vuosikymmenien varrella on suomalainen metsien hoito kehittynyt epämääräisestä harsinnasta parhaimmaksi, tehokkaimmaksi ja taloudellisimmaksi maailmassa. Tätä on syytä pitää esillä, kun metsälakien uudistamista puuhaillaan. EU on uhka, se on torjuttava. Metsien monimuotoisuus toteutuu parhaiten, jos metsänomistajille taatan vapaus ja oikeus omaan metsäänsä ja sen käyttöön.

Pohjanmies 23.06.2022 klo 07:37

Myytäväksi aiotut yhden tai muutaman hehtaarin asuntotontit on todellakin parturoitu millin koneella harmittavan usein. Todella varakkaille ostajille voisi sen sijaan tarjota sitä ylijäreää mänty/kuusimetsää, tai risukoista siivottua sekametsikköä, josta voi kerätä luomumarjoja yms. Hintaa voisi uskoakseni myös silloin kiriä reippaasti yli sen arvon, jonka puista voisi sahattuna myyntipuuna saada. Todellinen suomalainen maisemametsä voisi olla pienmetsänomistajan tavoite. MHY:n kannattaisi pitää tätä näköalaa esillä.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.
Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.