Lippi Vertio: Miten vesistö kunnostetaan ilmastoystävällisesti?
17.07.2024
Kirjoittaja työskentelee Metsäkeskuksessa TRIWA LIFE -hankkeen projektipäällikkönä. Pohjoisen vedet vetävät häntä puoleensa sekä töissä että vapaa-ajalla.
Elinympäristöjen kunnostaminen vaikuttaa positiivisesti luonnon tilaan, mutta kunnostustöistäkin voi syntyä päästöjä. Miten siis tehdä kunnostustyöt mahdollisimman ilmastoystävällisesti? Työskentelen TRIWA LIFE -hankkeessa, jonka tavoitteena on parantaa elinympäristöjen tilaa Tornionjoen vesistöalueella ja tehdä se mahdollisimman ympäristöystävällisesti.
Sähköistyminen ja yhteistyö vähentävät kartoitusten päästöjä
Jo ennen kunnostustöiden aloittamista olemme kartoittaneet kohteet sähkö- ja hybridiautoilla. Joillakin kohteilla apuna on ollut myös sähköavusteinen polkupyörä.
Isoa hanketta toteuttaa useampi organisaatio. Yhteistyö eri organisaatioiden välillä on vähentänyt ajokilometrejä, kun kartoituskohteita on jaettu alueellisesti. Lisäksi eri organisaatioissa on pyritty edistämään sähköautojen käyttöä esimerkiksi kehittämällä puitesopimuksia ja sähköautojen latausmahdollisuuksia toimistolla. Hyvä suunnittelu ja tiedon jakaminen ovat olleet avain ilmastopäästöjen vähentämisessä.
Suurimmat päästöt hankkeessa tulevat kaivinkonetyöstä
Erilaiset kunnostustoimenpiteet, kuten soiden ennallistaminen, vaellus- ja leviämisesteiden poisto sekä jokien ja purojen kunnostus, toteutetaan pääasiassa kaivinkoneilla. Kaivinkonetöissä vähennämme päästöjä käyttämällä biopolttoaineita ja suosimalla kilpailutuksessa vähäpäästöisiä kaivinkoneita. Biopolttoaineiden käyttö vähentää kasvihuonekaasupäästöjä noin 70–90 prosenttia, riippuen polttoaineen tuotantotavasta.
Jokikunnostuksissa kaivinkoneissa käytetään kynnellistä välppäkauhaa tai niin sanottua kiviharaa, mikä tehostaa työntekoa, ja vähentää siten polttoaineen kulutusta Kunnostustyöt keskitetään lisäksi vuosittain mahdollisimman pienelle alueelle, mikä vähentää koneiden kuljetusmatkoja ja polttoaineen kulutusta.
Vihreän siirtymän virrassa
Hyödynnämme hankkeessa monia muita pienempiä ilmastopäästöjen vähennyskeinoja, kuten etäkokouksia, kimppakyytejä ja kierrätysmateriaaleista valmistettuja tekstiilejä.
Selvitämme myös mahdollisuuksia hyödyntää vuokrattavia työkaluja ja seuraamme markkinoiden kehitystä: ensimmäiset vetykäyttöisten kaivinkoneiden prototyypit on jo julkaistu. Nähtäväksi jää, ehditäänkö vuonna 2030 päättyvässä hankkeessa kokeilla vetykäyttöisiä työkoneita.
Vihreä siirtymä etenee, kun suosimme myös ostopalveluna tehtävissä töissä ilmastoystävällisiä ratkaisuja ja samalla kannustamme toimijoita kohti vähäpäästöisempiä käytäntöjä. Useiden organisaatioiden yhteistyöhankkeissa tiedon jakaminen on tärkeässä roolissa, kun päästöjä vähentävät käytännöt tai laitteet siirtyvät nopeasti organisaatiosta toiseen ja tehtäviä voidaan jakaa alueellisesti.
Yhteistyötä yli rajojen
TRIWA LIFE -hankkeessa on mukana 9 organisaatiota, joista 5 on Suomessa ja 4 Ruotsissa. Koko hanketta johtaa Länsstyrelsen Norrbotten Ruotsista, Suomessa toimintaa koordinoi Suomen metsäkeskus. Näin saamme oppia rajan molemmin puolin. Hankkeen tarkoituksena onkin tuottaa ilmastoystävällisiä käytäntöjä ja jakaa tietoa myös tulevaisuuden kunnostuksia varten.
Lue lisää
TRIWA LIFE (metsakeskus.fi)
TRIWA LIFE Facebookissa
TRIWA LIFEn esittelyvideo (YouTube)