Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Mikko Korhonen: Metka-tuki lähtöviivalla – millä keinoilla maaliin?

22.02.2024

Mikko Korhonen

Kirjoittaja on joensuulainen metsänhoitaja, joka toimii Metsäkeskuksessa rahoitus- ja tarkastuspäällikkönä. Hän on työskennellyt tukijärjestelmiin liittyvissä hallinnollisissa tehtävissä viitisentoista vuotta.

Näytä kaikki blogit

Metsätalouden kannustejärjestelmä on juuri uudistunut. Kestävän metsätalouden määräaikainen rahoituslaki (kemera) päättyi ja uutta metsätalouden kannustejärjestelmä metkaa koskeva laki tuli voimaan 1.1.2024. Metka-tukien haku alkaa maaliskuun alussa. Mikä sitten muuttuu ja mitä tukia hakiessa kannattaa ottaa huomioon?

Metkan tavoitteet ja tuettavat työlajit

Metkassa yksityismetsänomistajia kannustetaan metsien hoitoon ja käyttöön, jolla voidaan saavuttaa yksityisten taloudellisten tavoitteiden ohella myös yhteiskunnan metsäpolitiikalle ja metsien käytölle asettamat tavoitteet.

Metkan tavoitteena on edistää yhdenvertaisesti taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää metsän hoitoa ja käyttöä yksityismetsissä. Metsänomistajia kannustetaan toimenpiteisiin, joiden tavoitteena on edistää metsävarojen suotuisaa kehittymistä, monimuotoisuuden turvaamista ja vesiensuojelua sekä hillitä ilmastonmuutosta ja edistää ilmastonmuutokseen sopeutumista. Luonnonhoidon edellytykset ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hillintä huomioidaan kaikissa tuettavissa työlajeissa.

Tukijärjestelmää on pyritty keventämään siirtymällä taimikon ja nuoren metsän hoidon työlajissa jälkirahoitteisuuteen: tukea haetaan vasta toimenpiteen toteuttamisen jälkeen. Lisäksi on pyritty lisäämään laskennallisten tukien käyttöä ja yksinkertaistamaan tukiehtoja.

Metkassa tuettavia työlajeja ovat taimikon ja nuoren metsän hoito, pienpuun keruu, terveyslannoitus, suometsän hoito (suometsän hoidon kokonaisvaltainen suunnittelu, vesiensuojelurakenteiden toteutus ja piennarteiden tekeminen), metsätalouden tieverkko (metsätien rakennus ja perusparannus), ympäristötuki, metsäluonnon hoitohankkeet ja kulotus.

Mikä muuttuu tukiehdoissa

Taimikon ja nuoren metsän hoidossa tukea haetaan töiden toteuttamisen jälkeen. Hankkeen minimikooksi riittää jatkossa yksi hehtaari ja kuvion minimikoon poistuminen mahdollistaa myös jatkuvan kasvatuksen pienaukkojen hoitamisen. Nuoren metsän hoidossa siirrytään keskiläpimittavaatimuksesta jäävän puuston pituusrajaan, joka on havupuilla 12 ja lehtipuilla 15 metriä. Taimikon ja nuoren metsän hoitokohteelle voi saada uudestaan tukea, jos ­edellisen tuen maksusta on kulunut vähintään viisi vuotta. Aikaraja koskee myös kemera-aikana saatuja tukia.

Terveyslannoituksessa kasvupaikkavaatimus poistuu turvemailta ja tilalle tulee puumäärävaatimus (70 m3/ha), joka koskee myös kivennäismaiden boorilannoituskohteita. Taimikkokohteilla säilyy 0,7 metrin pituusvaatimus.

Suometsänhoidossa ei tueta enää ojien kunnostamista. Tukea voidaan myöntää kokonaisvaltaisen suometsän hoitosuunnitelman laatimiseen minimissään 5 hehtaarin laajuiselle valuma-alueelle. Lisäksi tukea voidaan myöntää vesiensuojelutoimenpiteisiin ja piennarteiden tekemiseen, jos kyseiset toimenpiteet sisältyvät rahoitettuun suometsän hoitosuunnitelmaan.

Metsäteille on metkan tukiehdoissa asetettu kantavuusvaatimus. Tällä pyritään huolehtimaan siitä, että tuettavat tiet rakennetaan päivitettyjen metsätieohjeiden mukaisesti ja mahdollistetaan ympärivuotinen liikennöinti kelirikkoaikoja lukuun ottamatta. Tukea voidaan myöntää myös yhden tilan perusparannushankkeille.

Ympäristötuessa tukiehdot säilyvät pääosin ennallaan. Uutena lisäksenä tukeen voidaan sisällyttää myös kuolleesta puusta maksettava kannustinkorvaus.

Metsäluonnon hoitohankkeissa voidaan tukea muun muassa monimuotoisuuden kannalta tärkeiden elinympäristöjen hoito- ja kunnostustöitä sekä metsä- ja suoelinympäristöjen ennallistamista. Tuki voidaan myöntää kuten nykyisin hankehaun perusteella. Tuki voidaan myöntää myös ilman hankehakua yksityisten maanomistajien yhteishankkeeseen tai yksittäisen yksityisen maanomistajan toteuttamaan hoitotyöhön.

Kulotus palaa metkassa omaksi työlajikseen. Tukea voidaan myöntää uudistusalan kulotukseen. Kulotuksen tukeen sisältyy tuki toimenpiteen toteuttamiseen ja erillinen korvaus maanomistajalle aiheutuneista puuntuotannon tulomenetyksistä kulotusalueelle poltettavaksi jätettävän puuston osalta.

Mitä muutos tarkoittaa metsänomistajalle?

Metsänomistajan näkökulmasta katsottuna metka-tukijärjestelmään siirtyminen ei tuo mukanaan kovin suuria muutoksia. Tavoitteena on edelleen kannustaa yksityisiä metsänomistajia huolehtimaan metsistään ja tekemään hoitotoimet ajallaan. Metka-tuettujen toimenpiteiden kautta metsänomistaja voi omalla työllään tai toimijoiden avustamana edistää kestävää metsätaloutta, monimuotoisuuden turvaamista ja vesiensuojelua sekä varautua sitä kautta parhaiten myös ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin haasteisiin. Metsänomistajien kannattaakin hyödyntää saatavilla oleva tuki täysimääräisesti ja satsata metsiensä käytölle asettamiensa tavoitteiden toteuttamiseen metkan mahdollistamin keinoin.

Metka-tukien haku avautuu 1.3.2024 ja hakemusten käsittely etenee Metsäkeskuksessa vaiheittain. Ensimmäisenä Metsäkeskus käsittelee taimikon ja nuoren metsän hoidon sekä terveyslannoituksen tukihakemuksia. Tukia kannattaa hakea ensisijaisesti Metsään.fi-palvelun kautta, koska se nopeuttaa hakemusten käsittelyä.


Lue lisää

Mikko Korhonen: Mitä metkaa tulevaisuus tuo tullessaan?

Metka-laki voimaan 1.1.2024 – Metsätalouden tukien haku avautuu maaliskuun alussa (metsakeskus.fi)

Metka-tuet (metsakeskus.fi)

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.