Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Henna Höglund: Kuollut puu on hyvä kaksoisagentti

25.10.2023

Henna Höglund

Kirjoittaja työskentelee Tyvituho-hankkeen projektipäällikkönä sekä Metsään-koulutusten koordinaattorina Metsäkeskuksessa ja pohtii päivittäin, miten ihmisten ja metsän yhteiselo edistäisi molempien elämää ja olemista kestävästi.

Näytä kaikki blogit

Jäytääkö juurikääpä, kurittaako kirjanpainaja? Entä voitaisiinko niiden torjumiseksi tehdä enemmän? Näin olen kysynyt lukuisat kerrat metsätuhoaiheisissa tapahtumissamme kuluneen vuoden aikana. Samalla olen iloinnut puheensorinasta, lukuisista kysymyksistä ja jaetuista kokemuksista. Metsätuhojen ennakoinnista on hyötyä, mutta se vaatii pitkäjänteisyyttä. Nyt tehtävät päätökset kantavat pitkälle tulevaisuuteen, kuten metsissä muutoinkin. Metsätuhoista pitää puhua, jotta ne muistetaan huomioida.

Katseet kannattaa kääntää metsissä olevaan kuolleeseen puuhun. Kuollut puu paitsi lisää monimuotoisuutta metsissä, myös kertoo aiemmista puustotuhoista ja paljastaa mahdollisia tulevia tuhoja lähialueella. Melkoinen kaksoisagentti siis.

Mistä tunnistaa turvallisen tuhopuun?

Muutaman kuusikoita kovilla pitäneen kuivan kesän jälkeen kuolleet puut ovat ilmestyneet maisemaan aiempaa laajemmin. Kuorensa pudottanut, tai jo kuollut ja harmaantunut kuusi saattaa herättää huolta, mutta metsätuhoriskin lisääjäksi siitä ei enää ole.

Kuolleita puita kannattaa hyödyntää kaksoisagentteina. Ne sopivat luontevasti osaksi lahopuujatkumoa metsässä ja tarjoavat elinympäristön lukuisille eliölajeille. Samalla kuolleet kuuset paljastavat jo tapahtuneen, usein kirjanpainajan aiheuttaman paikallisen puustotuhon, jonka havaitseminen kannustaa tarkkailemaan ympäröivää metsikköä ja puuston kasvukuntoa valppaammin. Näin mahdolliset seurannaistuhot voidaan havaita aikaisessa vaiheessa.

Miten päivität metsätuhotietoutesi?

Kuollut puu ja sen rooli kaksoisagenttina on yksi esimerkki puustotuhoihin liittyvistä uskomuksista, jotka kaipaavat päivitystä. Aiemmin lahopuu saattoi kertoa sanatonta viestiä metsien huonosta hoidosta ja uhkasta metsän terveydelle. Sittemmin lahopuujatkumon merkitys on ymmärretty osana toimivaa ekosysteemiä myös käytännön metsätaloudessa. Metsätuhojen näkökulmasta elinvoimaisen ja kuolleen puun väliin mahtuvat heikentyneet puut. Niiden tarkastelu metsätuhoriskin näkökulmasta on avaintekijä metsien hyvän terveydentilan ylläpitoon.

Tunnettujen torjuntakeinojen tulisi olla tehokäytössä, jotta tulevaisuuden metsät ja niiden omistajat voisivat jatkaa mahdollisimman hyvästä tilanteesta eteenpäin. Tietoa metsätuhoista ja niiden torjunnan keinoista voit päivittää esimerkiksi lukemalla kirjanpainaja- ja juurikääpäoppaamme ja tutustumalla verkkokursseihin. Tapahtumakalenteristamme Jäytääkö juurikääpä, kurittaako kirjanpainaja -tilaisuudet löytyvät jatkossakin. Myös podcastit ovat hyvä kanava metsätuhotietoisuuden päivittämiseen.

Mättäällä-podcastissa keskustelua ja tietoa metsätuhoista

Tuhon tiellä emme ole, totesimme Metsäkeskuksen Mättäällä-podcastin metsätuhoteemaisia jaksoja nauhoittaessamme. Keskustelujamme muun muassa puustotuhoihin liittyvistä uskomuksista ja metsätuhojen seurannasta pääset kuuntelemaan vielä loppuvuodesta neljän jakson verran.

Odotellessa uusimpia julkaisujamme suosittelen aiempia Mättäällä-jaksoja. Kuulen juurikäävän jäytävän jokaisen jo julkaistun jakson taustamuuttujana: vaikuttaahan se niin suometsissä kuin joulukuusiviljelmillä. Kohdallani lienee kyse ammattitaudista, jossa päivittäinen työ metsätuhojen, tai pikemminkin tulevaisuuden terveempien metsien, parissa ohjaa vahvasti ajatuksia. Vaan oli juurikääpää tai ei, metsistä on moneksi.

Kuuntele uusin Mättäällä-podcast (open.spotify.com)


Lue lisää

Henna Höglund: Puustotuhojen torjuntaa kausiflunssasta tutuin keinoin

Hakkuukoneen lahotieto voisi auttaa juurikäävän torjunnassa (metsakeskus.fi)

Hyödyllisiä linkkejä

Jäytääkö juurikääpä, kurittaako kirjanpainaja -tapahtumasarja, osa 1: kirjanpainaja

Jäytääkö juurikääpä, kurittaako kirjanpainaja -tapahtumasarja, osa 2: juurikääpä

Metsäkeskuksen verkkokoulutukset (metsakeskus.fi)

Metsäkeskuksen tapahtumakalenteri (lyyti.fi)

Julkaisut, videot, podcast (metsakeskus.fi)

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.