Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Kypärä metsätöissä pitää lääkärin loitolla – näin hoidat metsääsi turvallisesti

Metsänhoitotöissä voi sattua vaaratilanteita. Varovaisuuden ja huolellisuuden lisäksi myös laadukkaat varusteet suojaavat vahingoilta. Metsäkeskuksen metsäneuvoja ja työsuojeluvaltuutettu Heikki Kraft kertoo mitä kaikkea metsässä voi tapahtua ja miten tapaturmia voi estää.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Metsuri turvavarusteissaan taimikossa

Laadukkaat välineet suojaavat metsätöissä. Värikkäät turvavarusteet varmistavat myös sen, että työntekijä huomataan.

30.06.2020

Teksti: Maria Mäki-Hakola Kuvat: Maria Mäki-Hakola ja Heikki Kraftin arkistot

- Eräänä talvipäivänä alle 18-vuotiaana tein avohakkuuta moottorisahalla. Oli kova pakkanen ja päässäni oli vanha karvahattu. Puu jäi kampeuksiin toista vasten ja jysähti yllättäen päähäni niin kovasti, että olin hetken teillä tietymättömillä verta vuotaen, muistelee Metsäkeskuksen metsäneuvoja ja työsuojeluvaltuutettu Heikki Kraft.

Karvahattu onneksi pehmensi hieman iskua ja Kraft selvisi haaverista aivotärähdyksellä. Tuohon aikaan turvavarusteita ei juuri käytetty ja turvallisen tekemisen oppi saatiin monesti käytännön - tai kantapään - kautta.  Tapaturmasta viisastuneena Kraft hankkikin itselleen kypärän ja muita turvavarusteita.

Heikki Kraft metsän keskelläHeikki Kraft on tyytyväinen työturva-asioiden nykytilaan. Varusteet ovat kehittyneet huomattavasti ja metsänomistajille järjestetään runsaasti erilaisia koulutuksia

Metsätöissä riski on aina olemassa

Tyypillisimmin metsänomistaja tekee itse metsässään istutusta, kylvöä ja heinän poljentaa. Ne ovat kohtalaisen helppoja töitä ja niistä saa hyvän katteen työlleen.

- Lisäksi on mielekästä istuttaa omaan metsään puuntaimi ja seurata sen kasvua, Kraft kuvaa. 

Metsänhoitotöitä tehdessä riski tapaturmiin on aina olemassa. Tyypillisimpiä haavereita ovat liukastumisesta johtuvat venähdykset ja murtumat, oksien aiheuttamat silmävammat ja ampiaispesään törmäämisestä seuraavat pistokset. 

Ampiaisten ja muiden pistiäisen lisäksi myös muut eläimet viihtyvät luonnossa. Esimerkiksi heinän polkeminen kannattaa Kraftin mukaan tehdä vasta hieman ennen lumien tuloa.

- Tällöin ei ole pistiäisiä tai käärmeitä ja taimetkin näkyvät parhaiten, kun muu vihreä on hävinnyt, vinkkaa Kraft. 

Myös punkki on levinnyt laajalle ja levittää borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Puutiaisaivokuumetta vastaan kannattaakin suojautua rokotteella. Lisäksi erityisesti alkukesästä petolinnut suojelevat hanakasti poikasiaan. 

- Eräässäkin tapauksessa oli pöllö käynyt tukkaan kiinni. Terävillä kynsillään tarttuessaan pöllö saattaa aiheuttaa pahojakin vaurioita. Metsässä voi siis tapahtua vaikka mitä, Kraft huomauttaa.

Vaaratilanteita voivat aiheuttaa myös sääolosuhteet. Tuulisella ilmalla voi lähteä melko turvallisin mielin istuttamaan taimia, mutta puita ei ole syytä lähteä kaatamaan.

- Ulkona työskennellessä auringonpistos ja nestehukka voivat iskeä helposti. Sää saattaa muuttua nopeasti ja sen mukaan on osattava myös toimia, Kraft kuvaa. 

Sahaus vaatii tarkkaavaisuutta

Taimen ollessa noin metrin mittainen, ajankohtaiseksi tulee varhaishoito, jolloin taimen ympäriltä poistetaan vesakkoa. Yli kolmimetristä puustoa taas ennakkoraivataan poistamalla hakkuuta haittaava alispuusto pari vuotta ennen varsinaista harvennusta. Tässä vaiheessa tarvitaan jo valjaissa hartioilla pidettävää raivaussahaa. Välineiden kanssa toimiessa täytyy olla erityisen huolellinen. Raivaussaha on suhteellisen turvallinen vaihtoehto, mutta sen kanssa on huolehdittava, ettei lähellä ole muita. 

- Jos sahan sattuu tökkäämään kantoon, saattaa se antaa takapotkun, jolloin terä voi heilahtaa toiseen suuntaan ja aiheuttaa vaaratilanteen, Kraft kuvailee. 

Vaaratilanteen voi aiheuttaa myös sahan terästä kimpoava puun kappale, joka voi jopa lävistää visiirin ja kimmota silmään. 

Tämän päivän tyypillinen metsänomistaja ei välttämättä juuri tee töitä moottorisahan kanssa, mutta polttopuiden kaataminen saattaa houkuttaa kokemattomampaakin metsänomistajaa. Tämä voi aiheuttaa monenlaisia hengenvaarallisia tilanteita.

- Karsittavan puun takana voi olla toinen runko, josta moottorisahan terä antaa takapotkun ja kääntyy rintaan tai kasvoja kohden. Vaikka terän ja kahvan välissä sijaitseva takapotkusuoja olisikin kunnossa, voi saha osua käteen. Vaarana on myös, että kaatuu sahan päälle, Kraft huomauttaa.

Varusteet suojaavat tekijää

Asianmukaisilla varusteilla vältyttäisiin monelta vahingolta. 

- Varomattomuuden ja kokemattomuuden lisäksi kengät ovat yksi syy tapaturmille. Maastossa kulkiessa tulisi pyrkiä käyttämään tukevia nilkkoja suojaavia maastokenkiä, Kraft kertoo. 

Tavallisia kumisaappaita Kraft ei suosittele. Varsinaisia metsätöitä tehtäessä paras vaihtoehto on usein jämäkkä viiltosuojattu turvasaapas. 

- Turvakenkiä kannattaa käyttää jo taimen istutusvaiheessa. Esimerkiksi pottiputkea on parempi polkaista jämäkällä metsurinkengällä kuin normaalilla kumisaappaalla. Turvasaapas ei toki tue nilkkaa yhtä hyvin, mutta soveltuu lyhytvartista maastokenkää paremmin mutaisille työmaille, Kraft vinkkaa. 

Istutustyössä pottiputki on ehdoton työväline. Näin istuttaja kykenee tekemään työnsä tehokkaasti ja ergonomisesti oikeassa asennossa. Istutustyössä kannattaa käyttää suojakäsineitä, sillä taimet on käsitelty tukkimiehen täitä vastaan eikä avokäsin istuttamista tästä syystä suositella. Ergonomia on syytä muistaa myös raivaussahan kanssa ja säätää huolellisesti hartioille aseteltavat valjaat itselleen sopiviksi. 

Metsuri istuttaa taimea pottiputkella metsässäPottiputki takaa tehokkaan työtahdin ja ergonomisen asennon.

Laadukas kypärä, kuulosuojaimet ja silmiä suojaava visiiri kuuluvat raivaussahatyöhön. Visiirin kanssa voi käyttää myös suojalaseja antamaan lisäturvaa kimmokkeita vastaan. Viimeistään raivaussahasta moottorisahaan siirryttäessä työn luonne työturvallisuusnäkökulmasta muuttuu merkittävästi ja käyttöön on otettava viiltosuojatut housut, käsineet, metsurin takki ja turvakengät. 

- Jos kaadut sahan päälle käsi edellä, pysäyttää kunnollinen viiltosuojattu hanska pyörivän terän eikä suurempaa vahinkoa pääse sattumaan, Kraft kuvaa. 

Asianmukaisilla varusteilla on myös toinen tärkeä tehtävä. Värikkäät suojavaatteet varmistavat sen, että työntekijä huomataan. 

- Metsätyökohteen lähistöllä saattaa olla myös hirvenmetsästys käynnissä. Värikkäät suojavaatteet takaavat sen, että sinut nähdään. Lisäksi jos tapahtuu onnettomuus, löytävät pelastajat sinut helpommin, Kraft kertoo.

Ensiapupakkaus on syytä pitää mukana. Nykypäivänä valtaosalla kulkee jo taskussa matkapuhelin, johon ladattavaa 112-sovellusta Kraft suosittelee lämpimästi. Ensiarvoisen tärkeää on tehdä tiettäväksi, minne menee ja milloin arvioi palaavansa. Auton tuulilasiin voi myös jättää lapun, josta näkee henkilön nimen, yhteystiedot ja saapumisajan. 
 

Kommentit
Mikko Ronkainen 06.07.2020 klo 11:08

Ok

Taisto Kelovuori 03.09.2021 klo 13:12

Kyllä metsurin varusteet pitää kunnossa olla, oli sitten ammattilainen tai harrastelija. Viiltosuojahanskat esimerkiksi eivät paljon maksa, mutta voivat säästää sormia. Eikä niitä silmiä ja korviakaan ole kenellekään montaa varakappaletta annettu.

https://www.osmon-pienkone.fi/epages/osmonpienkone.sf/fi_FI/?ViewAction=ViewFaceted&ObjectID=22719658&PageSize=36&FacetValue_CategoryID=22719658

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.