Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Uutiset

Aikuiset kirjanpainajat ja niiden jälkeläinen kaivavat puuhun käytäviä ja munivat.

29.05.2023

Tunnista alkava hyönteistuho kuusikossa – 3 vinkkiä metsänomistajalle

Kuusen hyönteistuhon tunnistaminen voi olla vaikeaa. Monesti tuho havaitaan metsässä tapahtuvista muutoksista, kun se on edennyt jo pitkälle. Metsänomistajan kannattaa opetella tunnistamaan heikentyneet puut, joissa tuhohyönteiset pystyvät lisääntymään.

Lue lisää
Operativa chefen Karoliina Kärkäs står bredvid en flishög i arbetskläder och med hjälm på huvudet. I bakgrunden syns en stor byggnad.

16.05.2023

Energiapuu lämmöksi monen vaiheen kautta

Talven paukkupakkasilla kaukolämpötalojen pattereista hohkaava lämpö on päätepiste pitkässä tuotantoketjussa, jonka alku on metsänomistajan energiapuuleimikossa. Kannon ja lämpöpatterin väliin mahtuu esimerkiksi hämeenlinnalaiselta energiayhtiö Loimualta monta eri vaihetta ja toimijaa sekä tarkkaa logistiikkaa.

Lue lisää
Keltatakkinen nainen katsoo metsässä tabletilta tietoja.

02.05.2023

Metsänomistaja, tutustu ainakin näihin karttapalveluihin

Onko myrsky tuhonnut metsää? Entä missä kannattaisi lannoittaa metsää tuhkalla tai minne jättää säästöpuita? Esimerkiksi näihin pohdintoihin voi löytyä apua Metsäkeskuksen karttapalveluista.

Lue lisää
Kuusentaimia laatikossa

18.04.2023

Näin onnistut metsän uudistamisessa – 4 vinkkiä

Tänäkin keväänä moni metsänomistaja istuttaa tai kylvää alulle uutta taimikkoa. Kuinka puuntaimet saavat parhaan mahdollisen alun kasvuun? Mitä hyötyä on maanmuokkauksesta ja kuinka kasvatetaan sekametsää? Metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Metsäkeskuksesta antaa vinkit metsän uudistamiseen.

Lue lisää
Tapani Isotalo seisoo talvisessa metsässä. Taustalla on koivuja ja kuusia.

04.04.2023

”Metsänhoito ja tilanpito ovat meille elämäntapa”

Valkeakoskelainen Tapani Isotalo on keskiverto suomalainen metsänomistaja. Hän omistaa noin 30 hehtaarin metsäpalstan, joka on kävelymatkan päässä kotipihasta. Valtaosan metsästä hän on ostanut ja pienen osan saanut perintönä.

Lue lisää
Mies sahaa moottorisahalla polttopuurankoja oranssit suojavarusteet päällä ja kypärä ja kuulosuojaimet päässä. On talvi ja maassa on lunta.

21.03.2023

Muista nämä vinkit, kun hankit ja varastoit polttopuuta

Jos teet itse klapit polttopuurangasta tai sinun tarvitsee ostaa valmiit polttopuut, toimi hyvissä ajoin keväällä. Muista myös ohjeet polttopuiden kuivatukseen ja säilytykseen. 

Lue lisää
En stor ticka på en låga.

07.03.2023

Viisi vinkkiä helppoihin ja edullisiin luontotekoihin

Valtaosa Suomen metsistä on talouskäytössä, joten pienilläkin luontoteoilla talousmetsissä on suuri merkitys. Ekologisesti parhaat ratkaisut ovat useimmiten parhaita myös taloudellisesti ja teknisesti. Luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä rakennepiirteitä voidaan ylläpitää ja vahvistaa talousmetsissä ilmaiseksi tai melko vähillä kustannuksilla.

Lue lisää
Jarmo ja Tuulikki Sirola kävelevät joulukuusiviljelmällä talvella.

21.02.2023

Erikoismetsätaloudella parempaa kannattavuutta

Metsätalousyrittäjät Tuulikki ja Jarmo Sirola Sastamalan Kiikoisista ovat kehittäneet oman metsän tuotteiden jalostamisen ja markkinoinnin kannattavaksi liiketoiminnaksi, joka tuo metsätilalle jo enemmän liikevaihtoa kuin perinteinen metsätalous. Sirolat kuitenkin korostavat, että erikoismetsätalous vaatii vahvaa panostamista ja kiinnostusta. 

Lue lisää
Kaksi lasta kävelee puurakenteisella luontopolulla. Ympärillä on metsää ja varvikkoa.

07.02.2023

Saako puita kaataa mökkitontilta ja milloin tarvitaan maisematyölupa? – 5 kysymystä kaavoituksesta

Metsänomistajan kannattaa selvittää, sijaitsevatko omat metsät kaava-alueella. Kaavoitus voi rajoittaa metsien käyttöä ja joskus hakkuita varten täytyy hakea maisematyölupa. Suomen metsäkeskuksen elinkeinopäällikkö Mika Salmi vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin kaavoituksesta. 

Lue lisää
Nainen katsoo kannettavalta tietokoneelta OmaVero-palvelua puisen pöydän ääressä.

24.01.2023

7 vinkkiä metsäveroilmoituksen tekoon

Tuntuuko metsäveroilmoituksen täyttäminen vaikealta? Pitääkö metsätalouden menot ilmoittaa joka vuosi ja mistä tietää, voiko saada metsävähennystä?  Metsätilarakenteen asiantuntija Esa Lappalainen Metsäkeskuksesta kokosi vinkit metsäveroilmoituksen täyttämiseen.

Lue lisää
Hanna Parviainen seisoo kädet rinnalla ristissä puun edessä. Taustalla näkyy lumista maata ja puistopuita.

10.01.2023

Metsäala vei Hanna Parviaisen mukanaan

Metsäala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä, vaikka ala muuttuu. Metsäkeskuksen metsätietopäällikkö Hanna Parviainen kiinnostui alasta lukiossa ja on edelleen sillä tiellä. Parasta työssä hänen mukaansa ovat muut ihmiset, asioiden ratkaiseminen ja uuden oppiminen.  

Lue lisää
Jouluinen kattaus. Pöydässä lautaset, aterimet, viinilasit, kaksi tuikkukynttilää ja koristepalloja ja -käpyjä. Edessä koivumaljakko, jossa havunoksia.

07.12.2022

Ainekset joululahjaan löytyvät omasta metsästä

Entä jos antaisit tänä vuonna ystävälle tai sukulaiselle lahjan omasta metsästä? Koivumaljakko, sytykekävyt ja katajavihta tuovat joulumieltä. Jos aineksia kerää muualta kuin omista metsistä, on muistettava jokamiehenoikeudet. Ilman maanomistajan lupaa metsästä saa kerätä vain pudonneita käpyjä ja risuja.

Lue lisää
Blogi

Kysymme

Oletko hakenut kemera-tukia?
Kyllä Ei

Viime kuukauden tulos

Onko uudistaminen ajankohtaista sinun metsässäsi?

Kyllä (62%)
Ei (38%)

Ääniä yhteensä 18 kpl.

 
Metsäkeskuksen podcast

Metsäkeskus Facebookissa

Näytä Facebookissa

Metsäkeskus Twitterissä

Näytä Twitterissä