Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Uutiset

Mies osoittaa ylöspäin puita. Lapset seisovat vieressä isolla kivellä ja katsovat puita.

14.01.2025

Miten siirrän metsäomaisuutta seuraavalle sukupolvelle? – 7 kysymystä

Metsätilan sukupolvenvaihdosta kannattaa alkaa miettiä hyvissä ajoin. Kuinka metsät voi siirtää nuoremmalle polvelle ja mitä eri vaihtoehtoja siihen on? Metsänomistuksen asiantuntija Esa Lappalainen Metsäkeskuksesta vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin.

Lue lisää
Henrik Nyman, Anja Mattson, Annika Mattson ja Madeleine Nyman joulukuusiviljelmällä.

17.12.2024

Suku alkoi viljellä joulukuusia säilyttääkseen tilan

Kurkin sukutila sijaitsee Kirkkonummella Länsi-Uudellamaalla. Suurin osa suvusta asuu ulkomailla ja tilan tulevaisuus oli epävarma. Muutama vuosi sitten nuoret serkukset keksivät idean – ryhdytään viljelemään joulukuusia, jotta voimme säilyttää tilan suvun omistuksessa. Näin syntyi perheyritys, joka kasvattaa joulukuusia lähellä kuluttajia ja kestävällä tavalla.

Lue lisää
Jari Järvenpään nojaa keloon ja katselee kosteikkoa.

26.11.2024

Kosteikko muutti maisemaa kertaheitolla

Haapajärveläinen maanomistaja Jari Järvenpää tuskaili kitukasvuisen rämemännikön kanssa, kunnes sai idean. Suojeltuun suohon rajautuvalle palstalle tuli kosteikko, joka puhdistaa vettä ja sopii pesimäpaikaksi monille vesilinnuille.

Lue lisää
Hetta Torppo nojaa vanhan männyn paksuun oksaan kotitilansa pihalla.

12.11.2024

Metsänomistajan taidot kasvavat metsän mukana

Hetta Torpo on omistanut metsää metsäyhtymän kautta jo noin neljänkymmenen vuoden ajan. Torpo tutustui metsänhoitoon metsätilalle muutettuaan ja opetteli tekemään itse myös raivaustöitä. Yhtymämuotoinen metsänomistus on sujunut hyvin, ja nykyään Torpo ei osaa kuvitella asuvansa muualla kuin metsän ja luonnon ympäröimänä.

Lue lisää
Hömötiainen kuusen oksalla

29.10.2024

Metsätiaiset kertovat luonnon monimuotoisuuden tilasta

Metsätiaiset ilmentävät suomalaisen metsäluonnon tilaa. Ne ovat avainlajeja, joiden runsaus kertoo muidenkin lajien menestymisestä. Myös metsänomistaja voi parantaa metsätiaisten elinolosuhteita omissa metsissään.

Lue lisää
Syksyistä koivikkoa metsätien vieressä.

15.10.2024

5 syytä kasvattaa rauduskoivua

Koivua voi kasvattaa laajasti viljavilla kasvupaikoilla. Rauduskoivun taimituotanto ja viljely ovat kehittyneet. Rauduskoivua esitetäänkin metsän uudistamisessa vaihtoehdoksi havupuille aiempaa useammin.

Lue lisää
Syöksyvirtauksen kaatamia ja katkomia puita metsässä.

01.10.2024

Varaudu tuulituhoihin ja myrskyihin – 3 vinkkiä

Tuulituhojen riskiä metsissä voi pienentää tekemällä metsänhoitotyöt oikeaan aikaan. Myrskyissä puuta kaatuu kuitenkin lähes poikkeuksetta.

Lue lisää
Sakari mantila pakkaa työvälineitään auton takakonttiin metsätien varressa.

17.09.2024

Nuori yrittäjä viihtyy työssään – metsä on elämäntapa

Työ ja harrastus voivat yhdistyä metsäalalla. Metsäpalveluyrittäjä Sakari Mantilalle metsä ei ole vain työpaikka vaan myös elämäntapa. Yrittäjyyden alkutaipaleella Mantila on saanut apua monesta eri paikasta, myös Metsäkeskuksen yrityspalveluista.

Lue lisää
Metsänomistaja Rami Mattila, Mättäällä-podcastin juontaja Sara Perttunen ja Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Wall.

03.09.2024

Mättäällä: Miltä näyttää suometsien tulevaisuus?

Ojitetuissa suometsissä kasvaa merkittävä hiiltä sitova puusto, mutta suometsien maaperän turpeesta vapautuu hiilipäästöjä. Miten suometsien hiilitase muodostuu, ja miten metsänomistaja voi ottaa hiilikysymykset huomioon omassa metsässään? Mättäällä-podcastissa suometsien tulevaisuudesta ja hiilensidonnasta keskustelemassa ovat Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Wall ja metsänomistaja Rami Mattila.

Lue lisää
Raija Hämäläinen ja Teemu Ukkonen keskustelevat metsässä.

20.08.2024

Metsää suojeluun metsäammattilaisen avulla

Kangasniemeläinen Raija Hämäläinen suojeli poikansa kanssa kuusivaltaista vanhaa metsää, lehtoa ja puronvartta kotinsa läheltä. Suojelusta he saivat korvaukseksi ympäristötukea. Suojelua ehdotti ja tuen haussa auttoi tuttu metsäammattilainen.

Lue lisää
Esko Tiitola karsii oksia visakoivikosta.

06.08.2024

Visakoivikon kasvatus vaatii kärsivällisyyttä

Visakoivun kasvatuksessa lopputulos voi olla joko arvokas ja upea viilu tai huonolaatuinen visautumaton siemenvisa, joka menee polttopuuksi. Pälkäneläinen Esko Tiitola on kokenut visakoivun kasvattaja.

Lue lisää
Jukka Harju metsässään, taustalla kuolleita kuusia.

23.07.2024

Satelliittikuvat paljastavat alkavan metsätuhon

Tarkoista satelliittikuvista voi erottaa kuolleita puita ja puuryhmiä, jotka ovat usein merkki alkavasta metsätuhosta. Suomen metsäkeskuksen tuhohavainnointihankkeessa testataan mahdollisten metsätuhojen paikantamista satelliittikuvista. Jatkossa tieto tuhoista kulkee nopeasti metsänomistajille ja herättelee estämään niiden leviämistä.

Lue lisää
Blogi

Kysymme

Oletko keskustellut oman perheen kanssa metsäsi tulevaisuudesta?
Kyllä Ei

Viime kuukauden tulos

Onko sinulla metsänomistuksellesi enemmän kuin yksi arvo?

Kyllä (88%)
Ei (12%)

Ääniä yhteensä 17 kpl.

 
Metsäkeskuksen podcast

Metsäkeskus Facebookissa

Näytä Facebookissa