Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Uutiset

Kaksi miestä puupinon vieressä

28.06.2022

Yhteismetsä katsoo eteenpäin

Kymmenvuotias Kauhavan yhteismetsä on kehittänyt koko ajan toimintaansa. Se on tarjonnut aktiivisesti metsänomistajille liittymismahdollisuuksia ja ideoinut uutta toimintaa. Luomutuotteiden keräämistapojen kehittäjänä sitä voi pitää jopa edelläkävijänä koko maassa.

Lue lisää
Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen metsässä.

14.06.2022

Kamala luonto -sarjakuvan hahmot kertovat talousmetsien luonnonhoidosta

Kamala luonto -sarjakuvan tekijät Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen saavat ideoita sarjakuviin ja kuvituksiin arkisista sattumuksista. Myös metsäluonto ja maisemat innoittavat työtä. Pari on tehnyt viime vuosina kuvituksia Metsäkeskuksen ja Tapion Monimetsä-hankkeelle. Samalla tutuksi on tullut talousmetsien luonnonhoito ja sen merkitys luonnon monimuotoisuudelle.

Lue lisää
Sekametsää, jossa kasvaa mäntyjä, kuusia ja koivuja.

31.05.2022

Kolme hyvää syytä kasvattaa sekametsiä

Tänä päivänä yhden puulajin kasvatuksesta on siirrytty suosimaan sekametsiä. Sekametsästä on monenlaista hyötyä eri eliölajeille ja myös metsänomistajalle.

Lue lisää
Metsäkylvökauha on kiinnitetty kaivinkoneeseen ja tekee kylvöä   hakkuuaukealla. Vasemmalla henkilö ottaa kuvaa koneesta.

17.05.2022

Metsäkylvökauha voi tuoda säästöä siemenkuluissa

Ähtäriläinen Kyösti Sipilä sai muutamia vuosia sitten oivalluksen, joka voi tehostaa metsänkylvöä tulevina vuosina. Sipilän ideoima metsäkylvökauha laikuttaa, kylvää ja lisäksi peittää kylvetyt siemenet. Kauhan kylvötuloksia seurataan koealoilla eri puolilla Suomea.

Lue lisää
Kukkivan raidan latvus sinistä taivasta vasten.

03.05.2022

Viisi vinkkiä keväiselle metsäkierrokselle

Lumien sulamisen jälkeen on hyvä suunnata omaan metsään ja tutkailla, miten metsä valmistautuu uuteen kasvukauteen. Nyt kannattaa tarkastaa taimikoiden kunto ja suunnitella tulevia metsänhoitotöitä. Lehdettömään aikaan on helppo myös katsoa riistatiheikköjen ja säästöpuuryhmien paikat. 

Lue lisää
Käsi koskettaa puisia lautoja.

19.04.2022

Puu on hygieenisempi kuin moni muu pinta

Tiesitkö, että käsittelemätön puu tappaa bakteereja? Tutkija Tiina Vainio-Kaila selvitti väitöstyössään puun antibakteerisia ominaisuuksia.

Lue lisää
Metsähaketta käsissä

05.04.2022

Nuori metsä kuntoon ja energiapuuta liikkeelle - näillä vinkeillä pääset alkuun

Kotimaiselle metsähakkeelle on nyt tarvetta. Nyt on hyvä hetki selvittää, onko omissa metsissä ensiharvennuskohteita, joilta saisi korjattua pienpuuta energiakäyttöön. Ensi lämmityskauden hakepuut korjataan tämän kevään aikana.

Lue lisää
Ajokone korjaa puuta poimintahakkuun jälkeen.

22.03.2022

Suunnittele suometsän puunkorjuu hyvin

Voiko suometsästä korjata puuta sulan maan aikana?  Entä kuinka voi vähentää korjuuvaurioita? Ilmastonmuutos ja lauhat talvet haastavat perinteistä talvikorjuuta, mutta puunkorjuumenetelmät ja –kalusto kehittyvät ja mahdollistavat aiempaa monipuolisemman korjuun.

Lue lisää
Anni Pylvänäinen istuu puulla talvisessa puistometsässä.

08.03.2022

Työtä metsien, luonnon ja metsänomistajien kanssa

Metsäkeskuksessa tuotetaan tietoa metsistä ja luonnosta, tarkastetaan töitä metsissä, myönnetään tukia ja neuvotaan metsänomistajia metsän- ja luonnonhoidossa sekä suojelussa. Ja paljon muutakin. Kolme metsäkeskuslaista kertoo työstään ja mikä siinä innostaa.

Lue lisää
Kaisa Kolehmainen ja taustalla pellolle kasvanut koivikko.

22.02.2022

Pellolle kasvoi koivikko vuosikymmenessä – näin metsitys onnistui

Pellon metsitys vaatii usein kamppailua heinää ja myyriä vastaan sekä lannoitteiden käyttöä. Työtä on paljon, mutta onnistuminen palkitsee. Pielaveteläisen Kaisa Kolehmaisen pellolle istutettiin koivuntaimet kymmenisen vuotta sitten. Viime kesänä koivikossa tehtiin jo ensimmäinen harvennus.

Lue lisää
MIkko, Antti ja Ville Palomäki seisovat energiapuukasan vieressä. Maassa on lunta ja aurinko paistaa.

08.02.2022

Lämpöyrittäjinä jo toisessa polvessa

Lapualaisella Mikko Palomäellä on jo 40-vuotinen kokemus hakelämmityksestä, ensin omalla tilalla ja sitten maatalouden ohessa lämpöyrittäjänä. Vuosien mittaan ovat lämmitettävät kuutiot lisääntyneet, ja nyt toimintaa pyörittävät toisessa polvessa pojat Antti ja Ville Palomäki.

Lue lisää
Erilaisia puupaloja hyllyllä.

25.01.2022

Puusepänliikkeiden hukkapuu tulee hyötykäyttöön kouluissa

Puusepänliikkeiltä menee paljon laadukasta ylijäämäpuuta poltettavaksi lämpölaitoksiin. Nyt tätä puuta kierrätetään koulujen teknisen työn materiaaliksi. Samalla oppilaiden tietämys eri puulajeista ja puutuotealasta lisääntyy. Idea syntyi Metsäkeskuksen PuuPeTe-pilottihankkeessa. 

Lue lisää
Blogi

Kysymme

Oletko jättänyt metsääsi riistatiheikköjä?
Kyllä Ei

Viime kuukauden tulos

Oletko tutustunut luonnonhoitotoimenpiteiden tarkistuslistaan?

Kyllä (41%)
Ei (59%)

Ääniä yhteensä 12 kpl.

Metsäkeskus Facebookissa

Näytä Facebookissa

Metsäkeskus Twitterissä

Näytä Twitterissä