Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Uutiset

Amskidabamski hoitaa metsiään tulevia sukupolvia varten

14.05.2024

Amskidabamski hoitaa metsiään tulevia sukupolvia varten

Anne-Mari Tarkkio tunnetaan sosiaalisessa mediassa nimellä Amskidabamski, eli Amski. Hän on nuori tilallinen, joka on saavuttanut suosiota julkaisemalla sisältöä tilanpidostaan sosiaalisessa mediassa. Kun Amski osti tilansa vuonna 2018, sukupolvenvaihdos toi mukanaan paitsi maat myös metsät.

Lue lisää
Nainen kerää hyttyshattu päässään kuusenkerkkiä keruuvakkaan.

30.04.2024

Kuusenkerkät ovat alkukesän herkku – 3 vinkkiä kerääjille

Loppukeväästä tummat kuusikot vaalenevat hetkeksi, kun kerkät ilmestyvät oksien kärkiin. Kuusenkerkät ovat metsäkuusen nuoria ja pehmeitä vuosikasvaimia, jotka ovat saavuttaneet suuren suosion niiden sisältämien vitamiinien ja antioksidanttien ansiosta. Kerkkiä voidaan käyttää ruuanlaittoon ja rohdoksena, ja ne on helppo säilöä kotona pakastaen.  

Lue lisää
Kuvassa kädet, jotka asettavat koivuntaimea pottiputkeen.

16.04.2024

Uusi taimikko alulle – suunnittele, ennakoi ja seuraa kasvua

Tänäkin keväänä hakkuualoille istutetaan miljoonia puuntaimia. Kuinka ajoissa taimet ja siemenet pitää tilata ja milloin on sopiva hetki istutuksiin ja kylvöihin? Projektiasiantuntija Henna Höglund Metsäkeskuksesta antaa vinkkejä metsän uudistamiseen.

Lue lisää
Liito-orava haavan rungolla.

02.04.2024

Onko metsässäsi liito-orava? – muista nämä 5 asiaa

Nyt on hyvä aika mennä metsään etsimään merkkejä liito-oravasta. Keväthangilla kellertävät liito-oravan papanat erottuvat hyvin puiden tyviltä. Miten muuten voi selvittää, asustaako omassa metsässä liito-orava? Entä voiko liito-oravametsässä tehdä hakkuita tai metsänhoitotöitä?

Lue lisää
Henkilö pitää kädessään tablettia, jossa on avoinna Metsään.fi-palvelun etusivu. Hän osoittaa toisella sormellaan etusivua.

19.03.2024

Metsään.fi uudistui – kolme vinkkiä palvelun käyttöön

Metsäkeskuksen asiointipalvelu Metsään.fi uudistuu kevään aikana. Ensimmäinen versio uudistuvasta palvelusta on ollut metsänomistajien ja metsäalan ammattilaisten käytössä maaliskuun alusta lähtien. Lue vinkit siihen, miten saat palvelusta parhaan hyödyn.

Lue lisää
Taimikkoa talvella

05.03.2024

Metsätalouden tuet uudistuivat – 15 kysymystä tuista ja niiden hausta

Metsätalouden tukiin on tullut muutoksia. Metsänomistajat voivat hakea uusia metka-tukia Suomen metsäkeskuksesta. Mitä kaikkea tuista on hyvä tietää? Metsäkeskuksen asiantuntijat vastaavat kysymyksiin tukien hausta ja tukiehdoista.

Lue lisää
Hyväkuntoinen metsätie

20.02.2024

Yksityisteiden kuntoon kannattaa satsata

Yksityisteitä pitkin lähtee yli 4 000 rekkakuormaa puuta jalostuslaitoksille ympäri vuoden. Niitä pitkin kulkee myös merkittävä määrä työ- ja vapaa-ajan liikennettä vuosittain. Missä kunnossa yksityistiet ovat? Tähän kysymykseen saa vastauksia ammattikuljettajilta, teiden kunnostajilta ja nyt myös Metsäkeskuksen laajasta yksityisteiden kuntokartoituksesta.

Lue lisää
Mies hoitaa taimikkoa raivaussahan kanssa.

06.02.2024

Ajoita työt metsässä oikein – näin voit vaikuttaa metsätaloutesi kannattavuuteen

Mitä omassa metsässä kannattaisi tehdä, että siitä saisi mahdollisimman hyvin taloudellista tuottoa? Kolme metsäalan asiantuntijaa kertoo näkemyksensä, miten voi parantaa metsätalouden kannattavuutta.

Lue lisää
Alpo Särkelä nostaa puunrungon kasaan.

23.01.2024

Hankintakaupalla tuloja ja henkistä vireyttä

Hankintakauppaa käyvä metsänomistaja saa parhaimmillaan tasaista tuottoa puun myynnistä. Ilman kovaa työtä ei kuitenkaan tapahdu mitään, kertoo oululainen hankintahakkuuta tekevä Alpo Särkelä. Moottorisahan ja raivaussahan käyttö on hallittava, turvalliset työmenetelmät on opeteltava ja kalustoon on investoitava, jotta metsänhoidosta tulee kannattava harrastus.  

Lue lisää
Mies ja lapsi katsovat männyntaimia taimikossa talvella. Lapsi on nostanut toisen kätensä pystyyn.

09.01.2024

Saitko metsää perinnöksi? – muista nämä 5 vinkkiä

Vuosittain tuhannet suomalaiset saavat metsää perintönä. Oletko yksi heistä? Aluksi täytyy selvittää perityn metsän arvo ja omistussuhteet. Kuolinpesä on usein syytä purkaa. Metsätilarakenteen asiantuntija Sanna Peltola Suomen metsäkeskuksesta antaa vinkkejä, kuinka metsää perivien kannattaa toimia.  

Lue lisää
Jouluruokia katettuna pöytään. Lautasella on paistia, porkkanoita ja punasipuleita. Vieressä kulhossa rosollia ja kastiketta. Lasikulhossa on hyytelöä ja lasissa punaista juomaa.

05.12.2023

Jouluruokiin makuja metsästä

Onko sinun joulupöydässäsi suppilovahverokastiketta, hirvipaistia tai mustikkaglögiä? Jouluruoissa voi hyödyntää monia metsästä saatavia raaka-aineita. Hyvällä suunnittelulla ja rennolla asenteella voit luoda maukasta, edullista ja ympäristöystävällistä jouluruokaa metsän monipuolisista antimista. 

Lue lisää
Pudasjärven Tervonsuo syksyllä. Suolle on kertynyt vettä.

14.11.2023

Vesi palasi suolle – näin ennallistaminen onnistui

Pudasjärveläinen Heikki Mosorin on tyytyväinen suon ennallistamiseen omilla maillaan. Valumavesiä ohjattiin kuivaneelle suolle, eikä ravinteita enää valu luonnonpuroon. Mosorin odottaa nyt suolle hilloja ja riekkoparvia. 

Lue lisää
Blogi

Kysymme

Aiotko hakea taimikon ja nuoren metsän hoidon tukea tänä vuonna?
Kyllä Ei

Viime kuukauden tulos

Onko juurikääpä aiheuttanut tuhoja metsässäsi?

Kyllä (40%)
Ei (60%)

Ääniä yhteensä 15 kpl.

 
Metsäkeskuksen podcast

Metsäkeskus Facebookissa

Näytä Facebookissa

Metsäkeskus X:ssä

Näytä Twitterissä