Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Uutiset

Pudasjärven Tervonsuo syksyllä. Suolle on kertynyt vettä.

14.11.2023

Vesi palasi suolle – näin ennallistaminen onnistui

Pudasjärveläinen Heikki Mosorin on tyytyväinen suon ennallistamiseen omilla maillaan. Valumavesiä ohjattiin kuivaneelle suolle, eikä ravinteita enää valu luonnonpuroon. Mosorin odottaa nyt suolle hilloja ja riekkoparvia. 

Lue lisää
Jere ja Jorma Hirsimäki metsäkoneen vieressä.

31.10.2023

Omistajanvaihdosasiat ovat ajankohtaisia myös metsäalan yrityksissä

Yrityksen omistajanvaihdoksen taustalla on usein sukupolvenvaihdos. Huolimatta siitä, onko kyseessä yrityskauppa ulkopuoliselle ostajalle vai sukupolvenvaihdos lähisukulaisten kesken, tärkeintä on huolellinen valmistautuminen. Eteläpohjalaisessa metsäkoneyrityksessä JP Metsäkoneurakointi Oy:ssä omistajanvaihdosta valmisteltiin useampi vuosi. Vuonna 2021 yritys vaihtoi omistajaa isältä pojalle.

Lue lisää
Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki seisovat metsässä.

19.10.2023

Entiset kilpakumppanit korjaavat nyt puuta yhdessä

Keihäänheittouran jälkeen Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki perustivat yhteisen metsäpalveluyrityksen. Tänä vuonna alkoivat ensimmäiset tuhkalannoitukset turvemailla. Yrittäjien mukaan suometsien puuvarat kannattaa hyödyntää.

Lue lisää
Jussi Vatanen on kyykistyneenä metsässä olevan lähteen vieressä.

12.10.2023

Jussi Vatanen kasvoi metsänomistajaksi

Näyttelijä Jussi Vatanen viljelee mallasohraa ja hoitaa metsää kotitilallaan Sonkajärven Sukevalla. Vatanen omistaa suometsää ja punnitsee, perkaisiko ojia vai lannoittaisiko metsää tuhkalla. Metsäkeskustelusta hän toivoo maltillisempaa.

Lue lisää
Sammaloitunut ja oksainen maalahopuu metsässä.

03.10.2023

Tärkeä lahopuu elättää ja kierrättää

Neljäsosa suomalaisen metsän eliölajeista on riippuvaisia lahopuusta. Sen vuoksi lahopuun määrällä on merkitystä koko ekosysteemin toiminnalle ja lajien säilymiselle.  

Lue lisää
Mies katselee kohti metsää, joka olisi harvennuksen tarpeessa.

19.09.2023

Miksi metsänomistajan kannattaa ryhtyä energiapuusavottaan? – 7 kysymystä

Energiapuun kysyntä on kasvanut kovasti. Millaisista metsistä energiapuuta saadaan ja kuinka paljon sitä käytetään energiantuotannossa? Bioenergian ja biotalouden asiantuntija Kyösti Turkia Suomen metsäkeskuksesta vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin.  

Lue lisää
Metsuri Esa Lappi ja Urpo Tolonen seisovat vierekkäin hoidetussa taimikossa.

05.09.2023

Taimikoissa tehdyt valinnat kantavat pitkälle

Taimikoita kannattaa hoitaa oikeaan aikaan ja huolella. Ratkaisut, joita tehdään jo uuden metsän perustamisvaiheessa ja taimikonhoidossa vaikuttavat siihen, millainen metsästä kehittyy tulevaisuudessa. Pitkään metsissä töitä tehneet Urpo Tolonen ja Esa Lappi tietävät, että luonnon monimuotoisuutta voi edistää helposti metsänhoidon rinnalla.

Lue lisää
Lähikuva kuntalla kasvavasta varvikosta.

22.08.2023

Metsäpohjainen piha monipuolistaa lasten mikrobistoa

Muutama vuosi sitten valmistuneessa tutkimuksessa kaupunkipäiväkotien pihaan lisättiin metsäpohjaista kasvustoa, eli kunttaa, siirtonurmea ja istutuslaatikoita. Muutos lapsissa nähtiin nopeasti: viisi kertaa viikossa toistuva viherkosketus monipuolisti immuunivälitteisiltä sairauksilta suojaavaa elimistön mikrobistoa jo kuukaudessa.

Lue lisää
Timo-Heikki Varis ottaa valokuvaa suuresta käävästä.

08.08.2023

Luonnossa riittää kuvattavaa

Timo-Heikki Varis Viitasaaren Kymönkoskelta on harrastanut luontokuvausta nuoresta saakka. Lähiympäristön monimuotoisuus herätti kiinnostuksen luontoon. Toimittajan työura maakunta- ja paikallislehdissä vaati myös kuvaamista, joten kamera on ollut tärkeä työväline. Kuvaaminen, luontoaiheisten blogien kirjoittaminen sekä luontokuvaesitykset jatkuvat myös eläkepäivillä.  

Lue lisää
Luonnonvaratuottaja Leena Löf esittelee villiyrttejä ympärillään oleville kuulijoille. Taustalla on koivuja ja järvimaisemaa.

25.07.2023

Tunnistatko nämä neljä metsän villiyrttiä?

Useimmat villiyrtit ovat maukkaimmillaan alkukesästä ennen kukintaa, mutta vieläkään ei ole liian myöhäistä lähteä poimintaretkelle. Villiyrttien keruuajat vaihtelevat kasvista, sen osasta ja käyttötavasta riippuen varhaisesta keväästä loppukesään ja syksyyn.

Lue lisää
Puun taimia punaisessa taimivakassa

11.07.2023

Viisi vinkkiä ilmastokestävään metsänhoitoon

Ilmastokestävä metsänhoito on metsien hoitamista ja käyttämistä tavalla, joka edistää ilmastonmuutoksen hillintää ja sopeutumista sen vaikutuksiin. Tutustu vinkkeihimme ilmastokestävyyden huomioimisesta oman metsäsi hoidossa.

Lue lisää
Ihminen kaivertaa puunrunkoa metsässä

27.06.2023

Pihkan keruu kiinnostaa nyt monia

Pihka on luonnon oma ihmeaine, jota voi kerätä tai valuttaa puista talteen. Jos haluaa myydä pihkaa, kannattaa etsiä ensin ostaja ja sopia raaka-aineen laatuvaatimuksista ja määristä.

Lue lisää
Blogi

Kysymme

Haluaisitko saada metsää perinnöksi?
Kyllä Ei

Viime kuukauden tulos

Aiotko hakea metka-tukia ensi vuonna?

Kyllä (80%)
Ei (20%)

Ääniä yhteensä 24 kpl.

 
Metsäkeskuksen podcast

Metsäkeskus Facebookissa

Näytä Facebookissa

Metsäkeskus Twitterissä

Näytä Twitterissä