Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Näin tilaat metsänhoitotöitä järkevästi

Kesäloma on mitä mainioin tilaisuus hoitaa taimikkoa. Vai oliko sinulla kenties muitakin lomasuunnitelmia? Silloin kannattaa antaa ainakin osa metsänhoitotöistä ammattilaisten tehtäväksi. Arvioi itsesi metsänomistajana ja tilaajana. Kuinka paljon sinulla on aikaa, voimia ja työkaluja? Entä mitä pitää muistaa, jos tilaa töitä ammattilaisilta?

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Kuvassa metsuri ja metsänomistaja katsovat yhdessä omavalvontalomaketta syksyisessä metsässä. Metsurilla on kädessään raivaussaha.

Mene metsään yhdessä työn tekijän kanssa aina kun se on mahdollista. Silloin voit tarkistaa työalueen ja varmistaa, että tekijä on ymmärtänyt toiveesi.

11.02.2020

Teksti: Annikka Selander Kuvat: Gerd Mattsson-Turku, Annikka Selander, Metsäkeskus

1. Selvitä mitä haluat

Omat tavoitteesi ovat metsänkäytön lähtökohta. Määrittele tavoitteesi koko metsälön ja eri kuvioiden osalta. Mikä näistä on ykkössijalla: puuntuottaminen, maisema, luonnonhoito vai jokin muu? Kun tiedät mitä haluat, sinun on helpompi valita oikeat toimenpiteet.

Päätä mitä teet itse ja mitä tilaat. Useimmiten on taloudellisesti edullista tehdä käsi- ja jalkatyöt itse. Paras esimerkki tästä on heinän torjunta istutustaimien ympäriltä.

Kaikille metsänhoitotöille on olemassa optimaalinen tekoaika. Esimerkiksi jo vuoden myöhästyminen varhaisperkauksessa nostaa työn kustannuksia ja heikentää havupuiden kasvua noin 10 prosenttia. Ei siis kannata olla aikaoptimisti, vaan suunnitella oma käytössä oleva aika mieluummin vähän alakanttiin.

Metsänhoidossa kaikilla päätöksillä ja töillä on kauaskantoiset seuraukset. Erehdykset ja virheelliset panostukset voivat aiheuttaa ylimääräisiä töitä, korkeampia kustannuksia ja pienempiä puunmyyntituloja. Tärkein keino hallita metsätalouden riskejä on käyttää parhaiksi todettuja metsänhoidon menetelmiä ja teettää työt ajallaan.

Kuvassa on kuusentaimikkoa, jossa varhaisperkaus on jäänyt tekemättä ja taimet ovat jääneet vesakon keskelle.

Tämän kuusentaimikon varhaisperkaus on jäänyt tekemättä. Jos et itse pääse töihin ajoissa, tilaa työ metsäammattilaiselta.
 

2. Pyydä vaihtoehtoja ja tee selkeä tilaus

Selkeä tilaus on paras tapa päästä toivottuun lopputulokseen. Kysy reippaasti ja vertaile eri vaihtoehtoja. Mikäli mahdollista, niin mene yhdessä toimijan kanssa metsään tarkistamaan työkohde. Pyydä arviota eri vaihtoehtojen kustannuksista ja seurauksista.

Valmistaudu tilaukseen kirjoittamalla muistiin kysymykset, jotka haluat esittää. Pystyt tekemään selkeän ja yksilöidyn tilauksen, kun tiedät mitä haluat.
 

3. Pyydä kustannusarvio ja tee kirjallinen sopimus

Ota huomioon miten valintasi vaikuttaa metsikön tulevaan hoitotarpeeseen ja seuraaviin toimenpiteisiin. Jaksollisen metsänkasvatuksen uudistamisvaihe kestää ensiharvennukseen asti.  Ratkaisu, joka lyhyellä aikavälillä vaikuttaa edulliselta, voi ajan kuluessa tulla kalliiksi.

Kerro omat toiveesi esimerkiksi puulajisuhteista ja luonnonhoidosta. Varmista, että sinulla ja palveluntarjoajalla on sama käsitys lähtötilanteesta ja työalueesta. Pyydä aikataulu ja sovi, miten toimija pitää sinuun yhteyttä ennen aloittamista, työn aikana ja kun sovittu työ on tehty.

Voit ostaa kaikki metsänhoitotyöt yhdeltä toimijalta tai jaotella ne osiin. Tarjolla on erilaisia palvelupaketteja esimerkiksi taimikon perustamiseen ja uudistamistuloksen turvaamiseen.
 

Kuvassa henkilö täyttää omavalvontalomaketta.

Istuttaja, maanmuokkaaja ja taimikonhoitaja voivat dokumentoida omavalvonnan tuloksen joko paperille tai kännykän sovellukseen.
 

4. Vaadi omavalvontaa ja hyvää laatua

Palveluntuottajan oman työn seuranta nostaa laatua ja on kustannustehokasta sinulle asiakkaana. Kysy toimijalta, miten hän valvoo oman työnsä laatua ja pyydä omavalvonnasta raportti. Vertaa lopputulosta tilaukseen ja muista antaa palautetta tehdystä työstä. 

 

Kommentit
Jussi Salonen 20.02.2020 klo 08:25

Hei

Minulla on se kokemus että ammattilaiste tekemän raivauksen jälkeen metsä on kulkukelvotonta. Puut on jätetty ristiin rastiin nojaamaan toisiinsa. Katkaisu on tehty korkeaan kantoon niin että kulkeminen on todella hankalaa. Tavoite ammattilaisella on tehdä mahdollisimman nopeasti mahdollisimman suuri pinta-ala. Jos haluaa siistiä raivuujälkeä kannattaa tehdä työt itse vaikka se kestääkin huomattavast kauemmin.

mhy Metsuri 20.02.2020 klo 08:25

kyllä raivaus taksat on painuneet niin alas että jälki on tuonlaista mutta jäävän puuston kasvuun se ei vaikuta, kosmeettinen haitta jonkun vuoden.

kari mykkänen 20.02.2020 klo 11:07

Minulla on 2,1 hehtaarin suuruinen ala, jonka
koneyrittäjä on tuhonnut yli sadaksi vuodeksi ja on raivaus kelvoton, istutettu kuusella hakkuun tekijä on UPM

Sulo Uusi-penttilä 20.02.2020 klo 17:46

2 vuotta sitten minulla Hirvensalmen korjuupalvelu harvensi kuusikkoa,oli toinen harvennus kyseessä.Kaikki parhaat puut otettiin pois ja sinne tänne jätettiin joku ruipelo pystyyn..Karseaa jälkeä.Metsänevoja kun katseli kuviota kysyi,kuka tämän on oikein harventanut.Sanoin teidän korjuupalvelu.Miettii hetken ja sanoo että niitä on monenlaisia hakkuukoneen kuljettajia.Se on tehty ja se siitä.Raiskio tuli! Hyvä kuusikko tuli tuhottua!

Taimikon perkaaja 20.02.2020 klo 18:50

Taimikonhoidon tekijöitä ei tahdo paikkakunnaltani oikein löytyä. Isomman alan ollessa kyseessä myös matkakulut joutuu maksamaan.

Härski 20.02.2020 klo 18:50

Minua kyllä kiinnostaa kaikenlaiset metsätyöt. Missä päin sinulla olisi työmaita?

Reino ja Aune Järvenpää 20.02.2020 klo 18:50

Meillä olisi ranta-alue joka pitäisi harvistaa. Saimme huonon käsityksen kun mökkimme kohdalta annoimme asian Kihniön Parkanon metsänhoitoyhdistykselle, joka teki työn mutta kaikki koivu tukit jotka olivat suoria ja hyvän laatuisia laitettiin kuitupuuksi, joista meille ei maksettu juuri mitään. kysyimme asian perään niin ei mitään selvinny.

kari mykkänen 23.02.2020 klo 16:25

Koivikon ensiharvennus 3,5ha , on 10n metriset ajourat ja on otettu vain suoria koivuja ja jätetty kaksihaaraiset ja vinot puut tilallle, ei kata minun työkustannuksia edes, täten en päästä enää koneyrittäjää enää tekemään tällaista tuhotyötä, harvennusksen tehnyt HARVESTIA oy.

Kärkkäinen varoitti 24.02.2020 klo 22:05

Emeritusprofessori Matti Kärkkäinen varoitti juuri po. asiasta. Kun ilmeisesti ohjeissa on, että pitää tehdä sekametsä, se antaa yhtiön hakkaajalle mahdollisuuden poistaa suurin osa kasvatuskelpoisista havupuista ja jättää rääseikkö tilalle. Kaikki muut tienaavat, proteesintekijää myöten metsänomistajan kiristellessä hampaintaan.

Olli Isotupa 06.03.2020 klo 11:05

Hyvä juttu. Kyllä ammattilaiselle aina laatu on oltava kunnia-asia. Ja tämän ohjeen mukaisilla toimilla varmistetaan tilaajan ja tuottajan yhteisymmärrys laadusta. Kun asiasta on sovittu ja se näkyy myös hinnassa, ei ole mikään ongelma sahata lyhyeen kantoon ja tuoda kaadetut puut "alas asti" aina.

Palvelu kannattaa tilata suoraan suomalaiselta metsäpalveluyrittäjältä, jotta metsänhoitotöillä on myös kansantaloudellinen vaikutus ja raha jää kiertämään aluetalouteen. Suomalainen metsuri alkaa olla harvinaisuus ainakin Etelä Suomessa, koska mm. isojen toimijoiden kilpailutukset painaneet tekijätaksat niin alas, että TES:n mukaisia palkkoja on vaikea maksaa. Tekijät voivat olla hyvinkin kaukaa halvemman hintatason maista. Tilajavastuutakin vaaditaan, mutta missä on todellinen vastuullisuus? Metsänomistajallehan taas tämä ei välttämättä näy edullisimpina hintoina.

Oma yritykseni urakoi metsänhoitotöitä tilanteen tullen myös kauempana, toki silloin majoitus, päivärahat työntekijöille yms. pitää järjestää. Tämä nosta hintaa jonkin verran, mutta on tapauskohtaisesti sovittavissa.



Metsuri 30.10.2020 klo 23:01

Raivuu ym sahahtöiden hinnat poljettu alas, että moni tekijä oikaisee laadunkohdalla, kun yksinkertaisesti ei muuten päivätuotosta saa aikaiseksi. Itse olen pyrkinyt hinnoittelemaan työn siten, että aina tulee työnjälki kunnollisena, muutamat työmaat jääneet saamatta tosin,mutta ei niitä ilmaiseksi kannata tehdä. Tuo on joillakin kumma homma,kun jätetään sahatut nojaamaan kasvatettaviin runkoihin, ja ylipitkät kannot on hirveitä,kun joudut jonkun kesken heittämää palstaa, jatkamaan/ korjaamaan, yhden ammattimiehen jäljiltä muutamia korjanneena, ei hirveästi herätä mielenkiintoa, moisille kuvioille edes lähteä.

Rumaa jälkeä. 12.12.2020 klo 21:18

Sanotaan että ei haittaa jos jäävät pystyyn. Olen kyllä toista mieltä. Talvea vasten lunta kertyy niitten päälle ja painavat ne pystyssä olevatkin könölleen!

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.