På Svenska

Näin tilaat metsänhoitotöitä järkevästi

Kesäloma on mitä mainioin tilaisuus hoitaa taimikkoa. Vai oliko sinulla kenties muitakin lomasuunnitelmia? Silloin kannattaa antaa ainakin osa metsänhoitotöistä ammattilaisten tehtäväksi. Arvioi itsesi metsänomistajana ja tilaajana. Kuinka paljon sinulla on aikaa, voimia ja työkaluja? Entä mitä pitää muistaa, jos tilaa töitä ammattilaisilta?

Mene metsään yhdessä työn tekijän kanssa aina kun se on mahdollista. Silloin voit tarkistaa työalueen ja varmistaa, että tekijä on ymmärtänyt toiveesi.

11.02.2020

Teksti: Annikka Selander Kuvat: Gerd Mattsson-Turku, Annikka Selander, Metsäkeskus

1. Selvitä mitä haluat

Omat tavoitteesi ovat metsänkäytön lähtökohta. Määrittele tavoitteesi koko metsälön ja eri kuvioiden osalta. Mikä näistä on ykkössijalla: puuntuottaminen, maisema, luonnonhoito vai jokin muu? Kun tiedät mitä haluat, sinun on helpompi valita oikeat toimenpiteet.

Päätä mitä teet itse ja mitä tilaat. Useimmiten on taloudellisesti edullista tehdä käsi- ja jalkatyöt itse. Paras esimerkki tästä on heinän torjunta istutustaimien ympäriltä.

Kaikille metsänhoitotöille on olemassa optimaalinen tekoaika. Esimerkiksi jo vuoden myöhästyminen varhaisperkauksessa nostaa työn kustannuksia ja heikentää havupuiden kasvua noin 10 prosenttia. Ei siis kannata olla aikaoptimisti, vaan suunnitella oma käytössä oleva aika mieluummin vähän alakanttiin.

Metsänhoidossa kaikilla päätöksillä ja töillä on kauaskantoiset seuraukset. Erehdykset ja virheelliset panostukset voivat aiheuttaa ylimääräisiä töitä, korkeampia kustannuksia ja pienempiä puunmyyntituloja. Tärkein keino hallita metsätalouden riskejä on käyttää parhaiksi todettuja metsänhoidon menetelmiä ja teettää työt ajallaan.

varhaisperkaus

Tämän kuusentaimikon varhaisperkaus on jäänyt tekemättä. Jos et itse pääse töihin ajoissa, tilaa työ metsäammattilaiselta.
 

2. Pyydä vaihtoehtoja ja tee selkeä tilaus

Selkeä tilaus on paras tapa päästä toivottuun lopputulokseen. Kysy reippaasti ja vertaile eri vaihtoehtoja. Mikäli mahdollista, niin mene yhdessä toimijan kanssa metsään tarkistamaan työkohde. Pyydä arviota eri vaihtoehtojen kustannuksista ja seurauksista.

Valmistaudu tilaukseen kirjoittamalla muistiin kysymykset, jotka haluat esittää. Pystyt tekemään selkeän ja yksilöidyn tilauksen, kun tiedät mitä haluat.
 

3. Pyydä kustannusarvio ja tee kirjallinen sopimus

Ota huomioon miten valintasi vaikuttaa metsikön tulevaan hoitotarpeeseen ja seuraaviin toimenpiteisiin. Jaksollisen metsänkasvatuksen uudistamisvaihe kestää ensiharvennukseen asti.  Ratkaisu, joka lyhyellä aikavälillä vaikuttaa edulliselta, voi ajan kuluessa tulla kalliiksi.

Kerro omat toiveesi esimerkiksi puulajisuhteista ja luonnonhoidosta. Varmista, että sinulla ja palveluntarjoajalla on sama käsitys lähtötilanteesta ja työalueesta. Pyydä aikataulu ja sovi, miten toimija pitää sinuun yhteyttä ennen aloittamista, työn aikana ja kun sovittu työ on tehty.

Voit ostaa kaikki metsänhoitotyöt yhdeltä toimijalta tai jaotella ne osiin. Tarjolla on erilaisia palvelupaketteja esimerkiksi taimikon perustamiseen ja uudistamistuloksen turvaamiseen.
 

omavalvontalomake

Istuttaja, maanmuokkaaja ja taimikonhoitaja voivat dokumentoida omavalvonnan tuloksen joko paperille tai kännykän sovellukseen.
 

4. Vaadi omavalvontaa ja hyvää laatua

Palveluntuottajan oman työn seuranta nostaa laatua ja on kustannustehokasta sinulle asiakkaana. Kysy toimijalta, miten hän valvoo oman työnsä laatua ja pyydä omavalvonnasta raportti. Vertaa lopputulosta tilaukseen ja muista antaa palautetta tehdystä työstä. 

 

Muistilista metsänhoitotöiden tilaajalle

 • Metsänhoitotyöt kannattaa tehdä tai teettää ajallaan. Silloin vältyt kasvatettavan puuston kasvutappioilta ja kustannusnousulta. Tutustu Näin tilaat metsänhoitotöitä -esitteeseen.
   
 • Työn tilaaminen metsänhoidon suositusten mukaisesti on aina turvallinen vaihtoehto. Metsänhoitosuosituksiin on koottu parhaita käytäntöjä perustuen tutkimustietoon ja metsänomistajan tavoitteisiin. Oppaan lopussa on myös liitteenä metsänhoidon laadun tarkistuslistat, joita voit käyttää, kun tilaat metsänhoitotöitä.
   
 • Riistatiheiköt ja reunavyöhykkeet ovat esimerkkejä arkiluonnonhoidosta. Käy läpi luonnonhoidon tarkistuslista yhdessä toimijan kanssa ennen työn aloittamista
   
 • Metsään.fi-palvelussa löydät metsäsi sijaintikunnan toimijat, joihin voit ottaa yhteyttä ja pyytää tarjousta ajankohtaisesta metsänhoitotyöstä. Palvelussa voit määritellä omat tavoitteesi. Kun tavoitteet ovat ammattilaisten tiedossa, niin he voivat ottaa ne huomioon tarjotessaan palveluita.
   
Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.