Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Biohajoava Sulapac – muovin kukistaja?

Suomalaiskemistit kehittivät luonnonmukaisista aineista täysin biohajoavan pakkausmateriaalin, Sulapacin. Tavoitteena on korvata sillä muovi esimerkiksi kosmetiikkapakkauksissa ja kertakäyttöastioissa.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Sulapacin mikromuoviton ja puupohjainen pakkaus kuvattuna kiven päällä veden äärellä.

24.04.2018

Teksti Jenni Juntunen | Kuvat Sulapac

Miksi kuukausissa käytettävä kosmetiikka pitäisi pakata satoja vuosia kestävään pakkaukseen, joka ennen pitkää hajoaa haitalliseksi mikromuoviksi ekosysteemiin? Biomateriaalialan tohtorit Suvi Haimi ja Laura Kyllönen miettivät ratkaisua maailman muovijäteongelmaan. He kehittivät sataprosenttisesti biohajoavan pakkausmateriaalin, Sulapacin, joka valmistetaan ekosertifioidusta puuhakkeesta ja luonnosta peräisin olevista sidosaineista.

Suvi Haimi ja Laura Kyllönen

Sulapacin kehittivät biomateriaalialan tohtorit Suvi Haimi ja Laura Kyllönen.

– Markkinoilla on paljon ekologisia pakkausmateriaaleja, mutta niiden iso ongelma on, että ne vuotavat, ovat kalliita ja kaiken lisäksi näyttävät rumilta. Mikään ei ole lyönyt läpi, Haimi kertoo. 

Sulapac ei läpäise nestettä, rasvaa eikä happea. Salaisuus on pakkauksen sisäpinnan biohajoavissa suoja-aineissa, jotka valitaan pakattavan tuotteen mukaan.

Suomalaiskemistien pakkauksia testataan pilottiprojekteissa. Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa kotimaiset Lumene ja Berner sekä eräs merkittävä kansainvälinen kosmetiikkabrändi. Neuvotteluja käydään tiuhaan tahtiin noin 50 globaalin yrityksen kanssa.

Tavoitteena on valmistaa Sulapacista myös elintarvikepakkauksia ja ennen pitkää korvata sillä muovi missä tahansa lyhyeen käyttöön tarkoitetuissa esineissä, kuten esimerkiksi hammasharjoissa, kertakäyttöastioissa ja leluissa.

– Innovaatiomme voidaan ottaa käyttöön laajasti, koska valmistusmenetelmä on sama kuin muoviesineillä.

 

Nolla prosenttia mikromuovia

Merten saastuminen muoviroskalla on maailmanlaajuinen ympäristöongelma. Suurin osa merten muovista on peräisin kuluttajapakkauksista. Biomuovi ei ole ratkaisu – se on kemiallisesti samanlaista kuin öljypohjainen muovi ja hajoaa yhtä lailla mikromuoviksi.

Puuperäinen Sulapac on kehitetty hajoamaan nopeasti joutuessaan kosketuksiin veden tai maaperän bakteerien kanssa. Teollisuuskompostissa purkki hajoaa jäljettömiin kuukaudessa.

Suomen ympäristökeskus tutkii vuonna 2018 eri pakkausmateriaalien hajoamista Itämeressä. Hankkeessa selviää myös, kuinka nopeasti Sulapac hajoaa meressä.