Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

7 vinkkiä metsäveroilmoituksen tekoon

Tuntuuko metsäveroilmoituksen täyttäminen vaikealta? Pitääkö metsätalouden menot ilmoittaa joka vuosi ja mistä tietää, voiko saada metsävähennystä?  Metsätilarakenteen asiantuntija Esa Lappalainen Metsäkeskuksesta kokosi vinkit metsäveroilmoituksen täyttämiseen.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Nainen katsoo kannettavalta tietokoneelta OmaVero-palvelua puisen pöydän ääressä.

Verkkopalvelujen käyttö helpottaa veroilmoituksen tekoa.

24.01.2023

Teksti: Esa Lappalainen

1. Tutustu ohjeisiin ja osallistu koulutuksiin 

Aloita metsäveroilmoituksen teko tutustumalla täyttöohjeeseen. Verohallinnon sivuilla on hyvät ohjeet ilmoituksen tekemiseen. Ohjesivujen alaosassa on linkkejä syventäviin ohjeisiin, joissa asiat on kerrottu yksityiskohtaisesti. 

Metsäkeskuksen verkkosivuille on koottu verotuksen keskeiset asiat. Tammikuun aikana ilmestyy myös moneen metsäalan lehteen vero-ohjeita ja vinkkejä, jotka kannattaa lukea huolella. Osa ohjeista on varmasti tuttua asiaa, mutta usein löytyy jotain uuttakin. 

– Metsäverotuksesta on tarjolla myös koulutuksia alkuvuodesta. Parin tunnin koulutuksella pääsee jo perusasioissa pitkälle, Lappalainen sanoo.  

Metsäkeskuksen alkuvuoden verokoulutuksiin voi ilmoittautua koulutus- ja tapahtumakalenterin kautta.   

2. Ilmoita metsätalouden kulut, vaikka tuloja ei olisikaan  

Metsätalouden kulut ilmoitetaan kalenterivuosittain, maksupäivän mukaan. Metsätalouden tappio vähennetään muista pääomatuloista tai ansiotulojen alijäämähyvityksenä. Jos tuloja ei ole, tai alijäämähyvityksen enimmäismäärä ylittyy itselläsi, niin voit vaatia alijäämähyvityksen siirtoa puolisolle. Loput tappiosta vahvistetaan vähennettäväksi pääomatuloista seuraavan 10 vuoden aikana. 
 

puuntaimia pahvilaatikoissa. Taustalla näkyy taimitarhalla kasvavia taimia.

Metsäverotuksessa voi vähentää metsätalouteen liittyviä hankintoja, kuten esimerkiksi kuluja hankituista puuntaimista.
 

3. Muista metsävähennys 

Oletko ottanut metsälahjan tai -perinnön mukana siirtyneen metsävähennyksen käyttöösi? Metsävähennystä on muodostunut 1.1.1993 alkaen tehdyistä metsätilakaupoista. Moni metsänomistaja ei ole käyttänyt metsävähennystä lainkaan tai on käyttänyt siitä vain osan. Jos metsän omistus on siirtynyt perintönä, tai osittainkin lahjana, niin käyttämättömästä metsävähennyksestä siirtyy uudelle omistajalle saadun metsän hankintamenoa vastaava osa. Käytettävissä oleva metsävähennyksen määrä selviää aiemman omistajan viimeisestä veroilmoituksesta ja muistiinpanoista.  

4. Hyödynnä menovaraus  

Metsätalouden tulot vaihtelevat vuosittain. Tyypillistä on myös, että tuloja ja menoja tulee eri aikaan. Osa metsätulosta voidaan siirtää seuraaville vuosille menovarauksen avulla.  

Menovarauksella voidaan vaikuttaa myös veroasteeseen. Pääomaveroa maksetaan yli 30000 euron ylittävästä tulosta 34 %. Kun tuloa siirretään vuosille, jolloin pääomatulo jää alle 30000 euron, niin maksetaan veroa 30 %. 

Menovaraus voi olla enintään 15 % veronalaisesta pääomatulosta, josta on vähennetty mahdollinen metsävähennys ja hankintatyön arvo. 

5. Käytä verkkopalveluita 

Verkkopalvelujen käyttö helpottaa veroilmoituksen tekoa. Metsäyhtiöt tarjoavat asiakkailleen sähköisiä verotyökaluja. Tulo- ja menotositteiden kirjaaminen on helppoa. Osa tuloista ja menoista on hyväksymistä vaille valmiina kirjanpidossa, samoin seurantatiedot. Vero-ohjelmat tuottavat valmiit ilmoitukset, jotka voi lähettää suoraan Verohallintoon. 

Verohallinnon OmaVero-palvelussa ovat metsäverotuksen edellisen verovuoden seurantatiedot ajan tasalla. Myös arvonlisäveron ilmoittaminen kannattaa tehdä sähköisesti. Mahdollinen palautus tulee nopeasti tilille. Arvonlisäveron maksu kohdistuu oikein, kun se tehdään OmaVero-palvelussa.  
 

Kaadettuja puita pinossa talvella. Taustalla on koivikkoa ja maassa lunta.Osa metsätulosta, kuten esimerkiksi puukauppatuloista, voidaan siirtää verotuksessa seuraaville vuosille menovarauksen avulla. 
 

6. Veroilmoituksen voi jättää myös ammattilaisten tehtäväksi  

Metsänhoitoyhdistykset ja muut palvelujen tarjoajat voivat hoitaa veroilmoituksen teon puolestasi. Ammattilaisilla on tietoa ja kokemusta, ja vähennykset tulevat huomioitua täysimääräisinä. Veroilmoituksen täyttöpalvelun kulut voi vähentää verotuksessa.  

7. Tarkasta veroilmoituksen tiedot 

Esitäytetty veroilmoitus saapuu huhtikuussa. Tiedot kannattaa tarkastaa, koska niissä voi olla tallennusvirheitä, huomioimattomia tuloja tai menoja. Jos verotuspäätöksessä on selvä virhe, ota yhteyttä päätöksessä olevaan palvelunumeroon. Näin saadaan tekniset virheet korjattua jo ennen verotuksen päättymistä.  

Voit hakea verotukseesi muutosta vielä verotuksen päättymisen jälkeen. Määräaika oikaisuvaatimuksen tekemiselle on 3 vuotta verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta lähtien. 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.