Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Fysioterapeutista metsäpalveluyrittäjäksi

Hoitotyöt ovat Anne Ruokoselle tuttuja – sekä ihmistä että metsää hoitaen. Aiemmin fysioterapeuttina toiminut Ruokonen kouluttautui metsäalalle ja on tyytyväinen uuteen alavalintaansa.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Anne Ruokonen katselee kuusenkerkkiä metsässä.

Anne Ruokonen arvostaa metsässä monimuotoisuuden huomioimista ja luonnonantimia. Jos vaikkapa raivaussahatyötä tehdään kuusikossa, voi alueelta kerätä samalla kerkkiä talteen syötäväksi.

25.08.2021

Teksti ja kuvat: Hanna Tahvanainen

Tie alanvaihtoon voi kulkea yllättäviäkin reittejä. Fysioterapeuttina Pohjois-Savossa pitkään työskennelleen Anne Ruokosen mielessä oli kytenyt ajatus siitä, voisiko työksi löytyä jotain muutakin hoitotyön lisäksi. Ajatus metsäalan töistä syntyi lopulta teatterireissun yhteydessä. Seurueen kanssa bussia odotellessa oli aikaa piipahtaa museoon, jossa esittelyssä oli metsäkonesimulaattori. Testiajo simulaattorilla sytytti kiinnostuksen metsäalaa kohtaan.  

– Metsäalan koulutukseen hakeminen pyöri mielessäni useamman vuoden. Hieman sattumalta huomasin projektin, jonka osana järjestettiin tutustuminen metsäalan koulutukseen Toivalassa Siilinjärvellä. Lähdin tutustumaan kouluun, ja vierailun jälkeen päätin hakea opiskelemaan metsäalan ammattitutkintoa, Ruokonen kertoo.  

Opintoihin hakeutuminen sujui jouhevasti, ja Ruokonen suoritti opinnot oman päivätyönsä ohessa. Vaikka into metsäalalle syttyikin metsäkonesimulaattorin puikoissa, Ruokonen kertoo, että työ konekuskina ei tunnu omalta jutulta. Hän kuvaa olevansa itse enemmän manuaalityöntekijä, joka viihtyy raivaussahan varressa.   

Julkisuudessa esillä on ollut, että hoitoalalla moni suunnittelee alanvaihtoa. Ruokoselle terveydenhuoltoalalta pois haluaminen ei kuitenkaan ollut ykkösmotivaattorina uudelleenkouluttautumiseen. Hän viihtyy myös fysioterapeutin työssä, vaikka onkin hakenut uutta suuntaa uralle metsäalasta. Erityyppiset työt tasapainottavat toisiaan ja tarjoavat työelämään vaihtelua. Metsäala on tuonut Ruokoselle uutta virtaa terveydenhuoltoalalla työskentelyn jatkamiseen. 

Anne Ruokonen männyn vieressä. Taustalla metsää ja järvimaisemaa.

Anne Ruokonen kouluttautui hoitoalalta metsäalalle. Hän on tyytyväinen uuteen rooliinsa metsäpalveluyrittäjänä, jossa pääsee hyödyntämään myös aiempaa osaamista fysioterapiasta.
 

– Ensisijaisesti lähdin opiskelemaan metsäalaa, koska kipinä sinne oli niin voimakas. Olen kuitenkin sydämeltäni myös fysioterapeutti. Toiveenani on yhdistää fysioterapeutin ja metsäalan työt, niin että voisin hyödyntää tasaisesti molempien alojen osaamista, Ruokonen kertoo. 

Opintoja aloittaessa yrittäjyys ei vielä ollut mielessä ykkösvaihtoehtona. Syksyllä 2020 Ruokonen jäi hoitoalan työstään opintovapaalle, ja metsäalan opintoihin keskittyessä ajatus oman yrityksen perustamisesta heräsi.  

– Ajatuksenani on, että yrityksessäni painotan luontoarvojen huomioimista ja metsään tutustumista yhdessä asiakkaan kanssa. Kipinä luonnonhoidon huomioimiseen heräsi luonnonhoitokurssin ja luonnonhoitokorttikokeen suorittamisen aikana. Luonnonhoitokortin suorittaminen herätti ajattelemaan uudenlaista ja ehkä perinteistä pehmeämpää mallia yrittäjyyteen. Huomasin, että se on se oma juttu, jota haluan yrityksessäni tehdä, Ruokonen sanoo. 

Kaatovänkäri opastaa ja tuo turvaa metsätöihin 

Ruokosen OksaKiehkura-yritys tarjoaa pääpalveluinaan metsänomistajille esimerkiksi omaan metsään tutumista yhdessä ammattilaisen kanssa ja Kaatovänkäri-palvelua. Kaatovänkärinä Ruokonen lähtee yhdessä asiakkaan kanssa raivaamaan metsää, ja opastaa metsänomistajaa samalla raivaussahatyön saloihin.  

Ajatus kaatovänkärinä toimimiseen heräsi, kun Ruokonen pisti merkille, että moni olisi halunnut lähteä metsään ja tehdä itse raivaustöitä, mutta esimerkiksi iän tai kunnon takia itsenäinen työskentely metsässä ei ollut järkevää. Metsätöissä turvallisuus on otettava huomioon, ja lisähaastetta maastossa työskentelyyn tulee, jos liikkuminen tai tasapainon hallinta on vaikeampaa.    

Kaatovänkäri sopii avuksi metsätöihin aivan aloittelijalle opastamaan töiden tekoa, tai jo kokeneemmalle sahurille lisää työtehoa ja työturvallisuutta tuomaan. 

– Mitä, jos metsässä yksin sahatessa sattuu jotain? Sahauskaveri tuo turvaa töiden tekemiseen. Ja tietysti kaverin kanssa on myös mukavampi sahata. Kahvitauoilla on juttuseuraa ja keskustelua voidaan käydä myös työnteon aikana. Asiakas voi kertoa työn edetessä, kaadetaanko tästä ja tuosta tai jätetäänkö puita tiettyyn paikkaan, Ruokonen kertoo.  

Tausta terveydenhuoltoalalla auttaa myös metsässä 

Ruokonen haluaa keskittyä metsäpalveluyrityksensä palveluvalikoimassa nimenomaan siihen, mikä on hänelle itselleen merkityksellistä – metsässä olo, sahaaminen, luonnosta nauttiminen ja kaikkien kannustaminen liikkeelle metsään, olipa kuntotaso tai toimintakyky millä tasolla vain. Tausta fysioterapeuttina on hyödyksi myös metsässä. Ruokonen ohjaa sahan käyttöön, hyviin työasentoihin, auttaa maastossa kulkemisessa ja tarvittaessa vaikka mättäältä ylös nostamisessa.  

Esimerkkinä hän kertoo kokemuksen työskentelystä kaatovänkärinä asiakkaan kanssa, joka liikkuu tavallisesti sauvojen kanssa. Asiakas oli perinyt metsää, ja toiveena oli lähteä tutustumaan omaan metsäpalstaan ja päästä myös työskentelemään palstalle raivaussahalla. Ammattilaisen avustuksella tämä oli mahdollista toteuttaa: Ruokonen opasti asiakkaan turvalliseen kulkemiseen taimikossa, sahan käyttöön ja raivaustyön perusteisiin. 

Mikä metsätyössä Ruokosta sitten erityisesti viehättää? Varma vastaus tulee heti: sahaaminen on ihanaa. Työssä myös näkee kättensä jäljen, ja pääsee nauttimaan työnteosta luonnon keskellä.  

Apua alanvaihtoon Ruokonen on saanut Metsäkeskuksen yritysneuvonnasta. Ruokonen kertoo saaneensa yritysneuvojalta hyviä vinkkejä yritystoiminnan aloittamiseen ja apua ideoiden kehittämiseen. Samaten yritysneuvonnassa käytiin läpi Metsään.fi-toimijapalvelun käyttöä.  

Metsään.fi-palvelussa metsänomistajat voivat antaa yrittäjille suostumuksen metsätietojen tarkasteluun, ja sitä kautta Ruokonen on saanut tietoonsa potentiaalisia asiakkaita.  

– Metsään.fi-palvelussa on myös kätevä tarkistaa esimerkiksi asiakkaan metsän tietoja ennen työmaalle lähtöä, ja tarkistaa onko tiedossa esimerkiksi luontokohteita. Palvelusta saatavat tiedot toimivat hyvin oman työn tukena, Ruokonen sanoo.  

Anne Ruokonen sahaa vesakkoa raivaussahalla suojavarusteet päällä.

Ruokonen nauttii raivaussahalla työskentelystä. Yrityksen valikoimaan kuuluu Kaatovänkäri-palvelu, jossa Ruokonen sahaa yhdessä asiakkaan kanssa ja opastaa samalla sahan käyttöön.  

 

Kommentit
Jorma Ruippo 28.08.2021 klo 09:26

Hyvä juttu tämä

Matti Salkunen 28.08.2021 klo 16:39

Hyvä Anne!

markku koponen 05.06.2022 klo 07:29

20v. teimme yhdessä kunt.töitä siitä kiitokset!

Seppo Väisänen 28.06.2022 klo 19:31

Hienoa Anne.Upea uskallusta.

Kira 09.07.2022 klo 22:09

Alan vaihto käy mielessä ja tämä oli mielenkiintoinen yhdistelmä uutta ja vanhaa, eli ettei se fysioterapia sieltä kokonaan jäänyt pois.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.