Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Omistajanvaihdosasiat ovat ajankohtaisia myös metsäalan yrityksissä

Yrityksen omistajanvaihdoksen taustalla on usein sukupolvenvaihdos. Huolimatta siitä, onko kyseessä yrityskauppa ulkopuoliselle ostajalle vai sukupolvenvaihdos lähisukulaisten kesken, tärkeintä on huolellinen valmistautuminen. Eteläpohjalaisessa metsäkoneyrityksessä JP Metsäkoneurakointi Oy:ssä omistajanvaihdosta valmisteltiin useampi vuosi. Vuonna 2021 yritys vaihtoi omistajaa isältä pojalle.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Jere ja Jorma Hirsimäki metsäkoneen vieressä.

Jere ja Jorma Hirsimäki valmistelivat yrityksensä sukupolvenvaihdosta tarkkaan harkiten. Jere siirtyi yrityksen omistajaksi vuonna 2021.

31.10.2023

Teksti: Maria Mäki-Hakola Kuvat: Marko Ämmälä

Eteläpohjalainen JP Metsäkoneurakointi Oy sai vuoden 2021 alusta uuden omistajan, kun Jere Hirsimäki siirtyi jatkamaan isänsä Jorma Hirsimäen yritystä. Koneellista puunkorjuuta harjoittava yritys perustettiin vuonna 1996 ja nykyään se työllistää yli 30 metsäalan ammattilaista. 

Yrityksen omistajanvaihdosta valmisteltiin perhepiirissä useamman vuoden ajan. Prosessi käynnistyi Jorma Hirsimäen lähestyessä 60 vuoden ikää, jolloin hän alkoi pohtia, kuka yritystä tulee jatkamaan vai löytyykö jatkajaa ylipäätään. Liikkeelle lähdettiin yrityksen arvon määrittämisestä ja Jorman periaatepäätöksestä luopua yrityksen omistajuudesta.  

– Monelle yrittäjälle tämän päätöksen tekeminen ei ole helppoa tai sen tekemistä vitkutetaan liian pitkälle. Luopujan rooli on omistuksenvaihdosprosessissa jopa merkittävämpi kuin uuden yrittäjän. Pitää olla halua luopua yrityksestä, ja olla realisti yrityksen arvon määrityksessä. Tunnearvoa on vaikea muuttaa rahaksi, Jorma Hirsimäki toteaa. 

Vaihtoehtoina olivat koko prosessin ajan yrityksen myyminen ulkopuoliselle tai sukupolvenvaihdos. 

– Jere sai miettiä rauhassa, haluaako jatkaa yritystä. Hötkyilemällä ei tämän lajin asioissa saavuteta mitään hyvää, Jorma Hirsimäki sanoo. 

Jorma ja Jere Hirsimäen lähtökohdat yrittäjinä eroavat toisistaan. Jorma kuvailee itseään sisimmiltään konemieheksi, kun taas Jere on opiskellut liiketaloutta ammattikorkeakoulussa. 

– Tämä on pääosin hyvä asia. Asiat, joista itse en aikanaan erityisesti pitänyt, ovat Jeren työpöydällä rutiinia. Lukujen kanssa toimiminen ja niiden tulkinta sujuvat Jereltä helposti, Jorma Hirsimäki kertoo. 

Yrityksen omistajan vaihtuessa myös määräysvalta vaihtuu. Jatkajaa voi kuitenkin neuvoa tulevaisuudessa hänen sitä pyytäessä.  

– Vanhan isännän ylenmääräinen mestarointi sivusta ei ole toivottavaa. On minulle jäänyt kuitenkin työvelvoite yrityksessä ja joskus saatetaan myös kysyä näkemyksiä. Tuputtaa ei kuitenkaan pidä, Jorma Hirsimäki naurahtaa.  

Omistajanvaihdoksessa tärkeää on ennakointi 

Yrityksen omistajanvaihdokseen ja yrityskauppaan kannattaa valmistautua ajoissa. Yrityksen myynti vie aikaa ja saattaa kestää jopa useita vuosia. Ennakointi jo paljon ennen omistajanvaihdosta tuo hyötyä niin luopujalle kuin ostajalle. 

– Jos tavoitellaan yrityksen omistajanvaihdosta esimerkiksi kahden tai kolmen vuoden päähän, tehdään usein myös päätös pitää yritys hyvässä myyntikunnossa. Tämä on kaikkien etu. Vastaavasti päättämättömyys luopua yrityksestä ruokkii usein vain yrityksen toiminnan hiljaista hiipumista ja yrityksen arvon laskemista, kertoo yrityspalvelujen päällikkö Marko Ämmälä Suomen metsäkeskuksesta.
 

Marko Ämmälä istuu punaseinäisen hirsirakennuksen kivirappusilla. 

Suomen metsäkeskuksen yrityspalvelujen päällikön Marko Ämmälän mukaan omistajanvaihdoksessa tärkeää on valmistautuminen ja perehtyminen eri osa-alueisiin.
 

Omistajanvaihdoksessa ja kaupanteossa kannattaa varautua ja perehtyä useisiin osa-alueisiin, kuten rahoitukseen ja yrityksen arvon määrittämiseen. 

– Yrittäjä tarvitsee rahoitusta yleensä pelkän kauppahinnan lisäksi myös investointeihin ja käyttöpääomaan. Rahoituksen ja muiden omistajanvaihdosasioiden suunnitteluun apua on hyvin tarjolla, Ämmälä kertoo.  

Omistajanvaihdosasiat ovat lähivuosina ajankohtaisia suuressa määrässä yrityksiä.  

– Jopa joka kolmas yritys miettii omistajanvaihdosta lähitulevaisuudessa. Tämä koskee lähes 100 000 yritystä seuraavan viiden vuoden aikana, Ämmälä huomauttaa.  

Omistajanvaihdosasiat ovat tärkeitä myös metsä- ja puutuotealalla. 

– Pelkästään puunkorjuu työllistää hakkuussa ja metsäkuljetuksessa Suomessa noin 6 500 henkilöä. On hyvin tärkeää, että yrityksille löydetään jatkaja eikä kannattavia yrityksiä tarvitse ajaa alas. Metsätalouden ja jopa koko kansantalouden näkökulmastakin asian merkitys on suuri, Ämmälä sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.