Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Roope Tonteri tarttui raivaussahaan

Lumilautailun kolminkertainen maailmanmestari aloitti viime syksynä metsuriopinnot ja hankki omaa metsää. Roope Tonterin metsätöitä seurataan uudessa Menestystä Metsästä -televisiosarjassa.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Roope Tonteri katsoo televisio-ohjelman käsikirjoitusta.

Roope Tonterista tuli metsänomistaja noin vuosi sitten.

10.09.2019

Teksti: Outi Tehomaa Kuvat: Sanna Vornanen, Anne Kaljunen

Moni saattoi yllättyä, kun suomalainen lumilautailijatähti Roope Tonteri osti metsätraktorin ja pieniä metsätiloja sekä ilmoitti kiinnostuneensa metsäalasta.

Viime syksystä lähtien Tonteri on opiskellut oppisopimuksella metsuriksi Kouvolan seudun ammattiopistossa.

- Olen pienestä asti asunut metsässä ja liikkunut luonnossa. Ajattelin, että tämä voisi olla mun juttuni tulevaisuudessa. Jos miettii vaikka nuoren metsän hoitoa, niin onhan se aika hienoa, kun saa taiottua ryteiköstä metsän näköisen metsän, hän kuvailee.

Kesällä Tonteri on harjoitellut ahkerasti omalla kalustollaan ja hakenut tuntumaa metsätöihin. Raivaustöissä hikoillessa myös kunto pysyy koholla, ja punttisalikäyntejä on voinut huoleti jättää väliin.

- Tässä oppii koko ajan uutta. Opintojen kautta on hieno huomata ja ymmärtää, miten Suomessa hoidetaan metsää, Tonteri sanoo.

Oman metsän ostoa ammattilautailija oli harkinnut jo pitkään. Metsää on nyt noin parikymmentä hehtaaria, ja lisää saattaa tulla myöhemmin.

- Ensimmäisen palstani ostin välittäjän avulla ja tarjouskaupalla. Suuri osa mun metsistä on nuorta kasvatusmetsää, sitten on vähän myös taimikkoa ja uudistuskypsääkin pieni siivu, hän kertoo uuden metsänomistajan ylpeydellä.

Kaksi ammattikuvaajaa ottaa lumilautailija Roope Tonterista kuvaa televisio-ohjelmaa varten. Tonteri on pukeutunut metsurin suojavarusteisiin.

Roope Tonterin uudessa televisiosarjassa tehdään tutuksi esimerkiksi metsänhoitoa ja eri hakkuutapoja.
 

Lumilautailu on elämäntapa

Lumilautailun Roope Tonteri aloitti jo ekaluokkalaisena. Edellisinä talvina isä oli kiinnittänyt monoihin laskettelusukset, joilla pääsi sujuttelemaan rinteisiin. Vauhti koukutti heti.

Laskettelurinteessä oli vanhempia poikia, jotka laskivat lumilaudalla. Lumi pöllysi, kun laudat raapivat rinnettä. Monet laskijat myös kuvasivat rinteessä erilaisia temppuja ja hyppyjä.

- Se näytti mun mielestä coolilta. Lautailu oli muutenkin kovassa nosteessa 2000-luvun alussa. Lapsena mun unelma oli olla ammattilaislumilautailija, Tonteri kertoo.

Koko kansan tietoisuuteen Tonteri nousi 2013, kun hän voitti Kanadan MM-kisoissa maailmanmestaruuden kahdessa lumilautailulajissa, big airissa ja slope stylessa. Kolmas MM-kulta tuli vuonna 2015 Itävallan kisoista. Tonteri on osallistunut myös kaksiin talviolympialaisiin ja ollut jo useamman vuoden Suomen maajoukkueessa.

Tuleva talvi on eräänlainen välikausi, jolloin Tonteri haluaa keskittyä kunnolla laskemiseen ja lautailun kuvaamiseen sekä kiertää rullalautailukilpailuja, jotka ovat osa Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisten karsintoja. Lumilautakilpailut jäävät vähemmälle.

- Tosi monta vuotta olen kiertänyt lumilautailukisoja, joissa on aina samat paikat ja temput. Siinä se mulle oikeasti tärkein juttu, eli laskeminen, jää tosi vähälle. Nyt haluan tehdä sitä rennosti ja hakea suuntaa. Ensi kevään ja kesän aikana tehdään sitten uudet suunnitelmat.

- En edelleenkään miellä, että lähden treenaamaan, kun lähden laskemaan. Lautailu on ennen kaikkea hauskaa ja elämäntapa mulle, hän sanoo.

Televisiosarja vie metsään

Metsuriopinnoistaan Roope Tonteri on innoissaan ja haluaa jakaa samaa intoa muillekin. Viime talven aikana Tonteri sai idean, että hänen omista kokemuksistaan uutena metsänomistajana voisi kuvata TV-sarjan.

Yhdessä pienen tuotantotiimin kanssa ideasta syntyi kuvakäsikirjoitus, ja viime kesänä Tonteri vietti useamman viikon TV-kameroiden edessä kotiseutunsa metsissä, missä ohjelmaa kuvattiin.

Seitsemänosaista Menestystä Metsästä -televisiosarjaa on esitetty 4.9. alkaen Inez-TV:ssä ja Youtubessa. Ensi keväänä ohjelma pyörii Alfa TV:ssä. Sarjassa Tonteri keskustelee rentoon tapaansa metsäasioista alan ammattilaisten kanssa. Jaksoissa tutustutaan metsän ostoon, hoitotöihin, eri hakkuutapoihin ja myös metsän virkistysmahdollisuuksiin.

- Ohjelmassa on hyvin vähän näyttelemistä. Esiinnyn siinä ihan omana itsenäni. Halusin tehdä tämän sarjan, koska tykkään puhua metsäasioista. Välillä tuntuu, että monilla sellaisilla, jotka eivät omista metsää, on hyvin mustavalkoisia mielipiteitä siitä, mitä metsille pitäisi tehdä, Tonteri toteaa.

Vapaa-ajallaankin Roope Tonteri suuntaa usein luontoon ja mökilleen. Siellä hän tekee pitkiä kävelyitä, pilkkoo polttopuita tai etsii sopivia puunkäkkyröitä lumilautaradoille temppuilurakenteiksi. Myös oma metsä ja työt siellä virkistävät.

- Metsässä rentoudun. Se on mulle pakopaikka. Kun laittaa traktorin käyntiin ja radion soimaan, ei siinä tarvitse paljon muuta ajatella.

Roope Tonteri, metsuri Ari Oinas ja metsäneuvoja Henri Hiltunen kuvaustauolla metsässä. Oikealla kuvassa on videokamera ja kuvaaja. ​​​​​​​​​​​​​​

Menestystä Metsästä -ohjelmaa kuvattiin viime kesänä. Mukana kuvauksissa olivat Tonterin lisäksi myös metsänhoitoyhdistyksen metsuri Ari Oinas ja Metsäkeskuksen metsäneuvoja Henri Hiltunen.

Kommentit
Marko Piitulainen 16.10.2019 klo 16:49

Hyviä filmejä olette tehneen metsästä .

Markku Suhonen 16.10.2019 klo 20:22

Onnea nuorelle uudelle metsänomistajalle, se olikin isänmaallinen teko !

Iso taimikko muuttuu jo viidessä nuoreksi metsäksi, ettei sitä myöhemmin tunnista, ellei ole joku maamerkki varmistamassa paikkaa

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.