Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Hankintakaupalla tuloja ja henkistä vireyttä

Hankintakauppaa käyvä metsänomistaja saa parhaimmillaan tasaista tuottoa puun myynnistä. Ilman kovaa työtä ei kuitenkaan tapahdu mitään, kertoo oululainen hankintahakkuuta tekevä Alpo Särkelä. Moottorisahan ja raivaussahan käyttö on hallittava, turvalliset työmenetelmät on opeteltava ja kalustoon on investoitava, jotta metsänhoidosta tulee kannattava harrastus.  

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Alpo Särkelä nostaa puunrungon kasaan.

Selkä suorana jaloilla nostaen, neuvoo hankintahakkuuta tekevä Alpo Särkelä työturvallisuutta kasausvaiheessa.

23.01.2024

Teksti ja kuvat: Risto Mulari

Hankintakaupassa puuta myyvä metsänomistaja sitoutuu omalla kustannuksellaan toimittamaan sovitun määrän mitta- ja laatuvaatimusten mukaista puuta sovittuihin varastopaikkoihin sovittuna aikana. Metsänomistaja sopii puumäärän, puutavaran mitat, hinnat, varastopaikat ja vastaanoton aikataulun ennen hakkuuta puunostajan kanssa.

Oululainen metsänomistaja Alpo Särkelä on kokenut hankintahakkuun tekijä. Hän korjaa itse omalta tilaltaan myytävät puut ja kuljettaa ne varastopaikalle. Särkelä on omistanut noin 15 vuotta yksin Hyppylän metsätilan Pudasjärvellä. Sitä ennen tila oli yhteisomistuksessa, osakkaina Alpo ja hänen kolme sisarustaan. Tilan pinta-ala on noin 130 hehtaaria, josta metsäpinta-ala noin 119 hehtaaria. 

Omien metsien hoidosta on tullut Särkelälle tärkeä harrastus, joka antaa enemmän kuin ottaa. 

– Taloudellisen tuoton lisäksi metsänhoitotyö on myös henkisen hyvinvoinnin ja virkistäytymisen lähde, Särkelä sanoo. 

Omat metsät koekenttänä 

Pakkaslumi pöllyää traktorin renkaista, kun Hyppylän tilan omistaja Alpo Särkelä suuntaa lapsuusajan kotinsa pihapiiristä kohti pellonlaidalla sijaitsevaa metsikköä. Metsä on hänen harvennushakkuutyömaataan.   

Pellon laitaa komistaa viivasuoraan ladottu halkopino. Talveen on Hyppylässä varauduttu. 

Hyppylän tila sijaitsee karkeasti Livojoen puolivälissä. Metsätila rajoittuu Posonojaan, joka laskee vetensä Livojokeen. Tilalta on linnuntietä alle 14 kilometriä Syötteen kansallispuiston läntiselle rajalle. Työkohteeksi valikoitunut metsikkökuvio on tarkoituksella pidetty hieman ylitiheänä. Metsä antaa suojaa talon pihapiirille talven tuiskuilta ja tuulilta.  
 

Alpo Särkelä oranssimustissa turvavarusteissa moottorisahan kanssa talvisessa metsässä.

Hakkuutyö vaatii asianmukaiset turvavarusteet.
 

Särkelän leipätyö on nykyisin metsäneuvonta-asiantuntijana omassa yrityksessään Metsä- ja notariaatti Särkelä Oy:ssä. 

 – Tunnen metsänkasvatuksen ja puuntuotannon perusteet, siksi minun on helppo käyttää omia metsiäni koekenttänä, kertoo Särkelä.  

– Pystyn testaamaan omissa metsissäni esimerkiksi metsänomistajille suunnattuja tukimuotoja tai  erilaisten metsänhoidon menetelmien soveltuvuutta ja kannattavuutta.  

Särkelä on seurannut pitkällä aikavälillä metsän kasvua ja erilaisten metsänhoitotoimenpiteiden vaikutusta. Siitä on ollut apua metsänomistajien neuvontatyössä.  

 – Nykyisin on metsänomistajille tarjolla erilaisia metsänkäsittelyvaihtoehtoja, ja teen itsekin pienessä määrin kokeiluja nähdäkseni erilaisten vaihtoehtojen vaikutuksen metsänkasvuun ja tuotokseen. Pystyn myös paremmin perustelemaan ja keskustelemaan asiakkaitteni kanssa erilaisten vaihtoehtojen seurauksista ja vaikutuksista. Täytyy myös muistaa, että eri metsänomistajilla on erilaisia tavoitteita ja päämääriä omistamansa metsän suhteen, hän kertoo.  

Omia metsiään Särkelä hoitaa metsänhoitosuositusten mukaisesti. Hän huolehtii, että metsässä on koko ajan eri kasvuvaiheessa olevaa puustoa.  

– Näin saan varmimmin tasaisen taloudellisen tuoton puun myynnistä. 

Turvallisuuteen ja työskentelytekniikkaan on satsattava  

Särkelä tankkaa moottorisahansa ja kertoo kuinka tärkeää hankintahakkaajan on huolehtia turvallisuudesta metsätöissä. Sahan bensiini ja teräketjuöljy kulkevat maataloustraktorin perävaunun etuosaan sijoitetussa kotelossa. 

Särkelällä on useita samanlaisia moottorisahoja. Nyt käytössä oleva saha on kevyt mutta terhakka. Sen moottori kiihtyy nopeasti riittäviin kierroksiin ja sillä pystyy pienestä koostaan huolimatta hyvin harvennushakkuutyöhön. 

Kuin huomaamatta ensimmäinen puu pääsee Alpon käsittelyyn. Moottorisaha puhaltaa purua kun kuusentyvi karsiutuu oksista ja puu kaatuu toivottuun suuntaan kevyesti työntämällä. Sahan lisäksi muita kaadon apuvälineitä ei tarvita tällä kertaa. Kun runko on tössähtänyt maahan alkaa karsinta ja katkonta. Rungosta syntyy vain yksi ainespuuranka, latvus saa jäädä lahoamaan maastoon. 

Alpo kääntää ainespuupinoon päätyvän osan pois ajouralta. Sitten seuraavan rungon kimppuun. Se on salskea mänty, jonka latvassa on vain pieni oksatupsu. Männystä Alpo sahaa metsurimitalla tarkastaen kaksi kappaletta kolmen metrin mittaisia rankoja. Edellisen rungon kanssa samaan suuntaan kaadetun puun ainespuuosat on helppo kasata samaan kasaan.  

Kolmas runko on jälleen kuusi, jonka kaadon Alpo suuntaa hetki sitten tehdyn kasan päälle. Kasa antaa hyvän tuen kuusen oksien karsinnalle. Aikaa kolmen rungon käsittelyyn on kulunut alle 15 minuuttia. Ainespuun latvan läpimitan tulee olla vähintään viisi senttimetriä kuoren päältä mitattuna. Kolmesta rungosta kertyneen myyntikelpoisen puutavaran Särkelä on kasannut nätiksi kourakasaksi, erilleen oksista ja neulasista.   

Hakkuutyö moottorisahalla on vaarallista, siksi on käytettävä asianmukaisia turvavarusteita. Turvasaappaat, viiltosuojatut housut, kypärä ja silmäsuojus ovat pakollisia varusteita.  

– Lisäksi on pidettävä aina mukana matkapuhelin, jolla voi tarvittaessa tilata apua, sanoo Särkelä ja esittelee samalla oman kännykkänsä.  

Se on pieni, älypuhelimeen verrattuna vanhanaikaiselta näyttävä näppäinmallinen puhelin, jossa on pitkään kestävä akku ja radio.  

 – Puhelin luo turvallisuutta myös läheisiin, muistuttaa Särkelä.  
 

Metsätraktori ja perävaunu, jossa on kuormain töissä talvisessa metsässä.

Kuormain ulottuu kuuden metrin etäisyydelle ajourasta.

Investointi maataloustraktoriin metsävarusteilla kannattaa 

Hyppylän tilalla on ollut aina traktorikalustoa. Alpo Särkelä on tottunut tekemään traktorin perushuollot itse. Traktori vaatii huolenpitoa, esimerkiksi öljyt vaihdetaan vuosittain.  Traktorin renkaisiin on asennettu talvikäyttöön suunnitellut lumiketjut.  

– Ilman ketjuja oltaisiin helposti jumissa kuorman kanssa, sanoo Särkelä. 

Myös puunajoon suunniteltua tehdasvalmisteista perävaunua Alpo on tuunannut hitsaamalla vaunun runkoon lisää pituutta.  

– Edellinen metsäkärry odottaa ostajaa, sanoo Särkelä.  

Kärryyn kuuluvalla kuormaimella puutavaraa pystyy nostamaan kyytiin kuuden metrin etäisyydeltä ajourasta. Sitä kauempana sijaitsevat raskaat rangat Alpo vetää lähemmäs kärryä vinssillä. Vinssi on kiinteästi asennettu kuormaimeen, sen saa tarvittaessa nopeasti esille. Särkelä hyödyntää kuormaimeen asennettua vinssiä myös järeämpien runkojen kaatamisessa.  

– Vinssi kiinnitetään hieman yli kahden metrin korkeuteen ja vetämällä kaatovaiheessa vaijeria, saadaan puu kaatumaan turvallisesti haluttuun suuntaan, selventää Särkelä.  

Syystalven lyhyenä valoisana hetkenä tehdyt puut Särkelä ajaa traktorilla tien varteen samana päivänä kuin ne on sahattu. Lähellä maatilan päärakennusta sijaitsee puutavaran varastopaikka. Siitä pääsee puutavara-auto hakemaan kuorman Oulun sellutehtaalle ympäri vuoden. Pinossa on tähän mennessä neljän viikonlopun kuluessa kertyneet puut.  

– Tämän talven puukauppa tulee täyteen, kun tien varressa on 120 kuutiometriä havukuitua. 
 

Punainen metsätraktori, jossa on lumiketjut, on puunvarastointipaikalla. ​​​​​​​

Puutavaran varastopaikka on kantavalla alustalla, mistä puutavara-autoilla voi noutaa kuormia ympäri vuoden. 

Kommentit
jake 22.02.2024 klo 10:14

minkälainen tarkkuus vaaditaan esimerkiksi 3 metrin kuitupuun pituudessa?

Reino Jauhiainen 22.02.2024 klo 10:14

Plus_Miinus 10%

Reino Jauhiainen 22.02.2024 klo 11:40

Oltiin Ensossa samoissa hommissa 90-luvulla.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.