Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Metsäpalveluyrittäjän työssä tarvitaan taitoa, sisua ja sopivasti huumoria

Savon metsuripalvelun yrittäjäkaksikko raivaa metsiä sekä istuttaa ja kaataa puita. Metsurit ovat saaneet hyviä vinkkejä yritystoimintaan Metsäkeskuksen neuvojilta.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Metsurit Pekka Niskanen ja Janne Iivanainen Savon metsuripalveluista keskustelevat Metsäkeskuksen yritysneuvojan Arto Yletyisen kanssa metsässä.

Pekka Niskanen (vasemmalla) ja Janne Iivanainen kertovat, että metsäpalveluyrittäjän on tärkeää kuunnella metsänomistajan toiveita. Metsäkeskuksen Arto Yletyiseltä he ovat saaneet neuvoja yritystoiminnan kehittämiseen.

16.06.2020

Teksti: Hanna Tahvanainen Kuvat: Arto Yletyinen ja Hanna Tahvanainen

Raivaussahojen äänet kantautuvat pitkälle, kun Savon metsuripalvelun Janne Iivanainen ja Pekka Niskanen sekä Pekka Heikkonen raivaavat metsää Keiteleellä. Työn alla on männikön ennakkoraivaus. Yrittäjät Iivanainen ja Niskanen kertovat, että viime talven aikana töitä tehtiin kovalla tahdilla, noin 40 –50 hehtaaria kuukaudessa. Kesäkeleillä vauhti vain kiihtyy.   

Iivanaisen ja Niskasen yritys Savon metsuripalvelu Oy tekee metsänhoitotöitä ja puunkaatoa Pohjois-Savon alueella. Toimenkuvaan kuuluvat muun muassa taimikonhoito, ennakkoraivaus, istutus ja pihapuiden kaato.   

 – Kaikkea puuhun liittyvää tehdään, mistä sovitaan, Niskanen sanoo.

Yrittäjäkaksikko viihtyy hyvin metsäalan töissä. Metsä työympäristönä on molempien mieleen ja työ luonnon helmassa vetää puoleensa. Työssä tarvitaan etenkin ammattitaitoa ja sisua, mutta myös huumori on tärkeää. Töitä tehdään pilke silmäkulmassa, kuten yrittäjät itse kuvaavat. Etunsa on siinäkin, että töitä tehdään yhdessä työkavereiden kanssa.  

 – Kun toinen sanoo päivän lopulla, että tehdään vielä yksi tankillinen, niin eihän siitä kehtaa kieltäytyä, ja se tankillinen tulee vielä tehtyä, Niskanen nauraa. 
 

Metsurit Pekka Niskanen ja Janne Iivanainen kulkevat raivaussahojen kanssa tiheässä metsikössä. He ovat tekemässä ennakkoraivausta.​​​​​​​​​​​​​​Yrittäjät viihtyvät hyvin metsässä. Työtehtävät vaihtelevat ennakkoraivauksesta pihapuiden kaatoon.
 

Iivanaiselle ja Niskaselle työssä tärkeää on etenkin metsänomistajien kohtaaminen henkilökohtaisesti ja omalla persoonalla.

 – Työtä tehdään sataprosenttisesti metsänomistajaa varten ja hänen toiveidensa mukaan. Se on toimintamme lähtökohta ja tärkein laatukriteeri, Niskanen sanoo.   

Yrittäjien lisäksi Savon metsuripalvelu työllistää neljä aliurakoitsijaa. Kesän korvalla yrityksessä aloitti myös kaksi harjoittelijaa. Iivanaisen ja Niskasen mukaan osaavia työntekijöitä löytää, jos kanavat ovat oikeat. Yrittäjät ovat myös valmiita kouluttamaan itse tekijöitä alalle. Keiteleen työmaalla mukana on Pekka Heikkonen, joka on hiljattain perustanut oman metsuriyrityksensä. Iivanaisen ja Niskasen kokemus on, että työntekijöiden etsinnöissä yrittäjän oma aktiivisuus palkitaan.   

 – Tarvitaan tilaisuuksia, joissa voidaan kertoa työstä ja sen mahdollisuuksista. Yhteistyö koulujen ja esimerkiksi TE-toimiston kanssa on elintärkeää, Niskanen ja Iivanainen kertovat.  

Metsäkeskuksen yritysneuvonnasta tukea metsäalan yrittäjille   

Iivanainen kertoo tehneensä metsätöitä muiden töiden ohella koko elämänsä ajan. Ajatus siitä, että metsätöistä voisi tulla varsinainen työ vahvistui ajan myötä. Iivanainen kävi metsäkoulun ja ryhtyi yrittäjäksi vuonna 2019.   

Töitä riitti ja niitä tuli koko ajan lisää. Jo ensimmäisen metsänhoitokauden aikana Iivanainen työllisti kaksi metsuria itsensä lisäksi. Urakoita tuli tarjolle siihen tahtiin, että pian oli aika houkutella ystävä ja aiemmista töistä tuttu työkaveri Pekka Niskanen mukaan yritykseen.   

 – Osakeyhtiön laitoimme pystyyn yhdessä tuumin joulukuussa 2019. Alusta asti oli selvää, että lähdemme kasvattamaan yrityksen toimintaa. Haluamme kilpailla myös muiden yritysten kanssa, emmekä tehdä hommia vain kaksistaan, Iivanainen kertoo.   

Kun päätös yrityksen toiminnan kasvattamisesta oli tehty, Niskanen otti yhteyttä Kuopion seudun uusyrityskeskukseen. Sieltä yrittäjät ohjattiin myös Metsäkeskuksen yritysneuvonnan pariin. Metsäkeskus tarjoaa henkilökohtaista neuvontapalvelua yrittäjille.  

Metsurit Pekka Niskanen ja Janne Iivanainen. ​​​​​​​​​​​​​​Niskanen ja Iivanainen kertovat, että yrittäjänä pääsee itse työn ohjaksiin. Oman työn jäljen näkeminen ja tyytyväiset asiakkaat palkitsevat. 
 

 – Uusyrityskeskukselta sain viestiä, että tässä ovat potentiaaliset yrittäjät, jotka voisivat työllistää itsensä lisäksi myös muita metsäalalla, Metsäkeskuksen yritysasiakasneuvoja Arto Yletyinen muistelee.   

– Yrittäjillä oli ensimmäisestä tapaamisesta lähtien selvä näkemys omista tarpeista ja yrityksen ensiaskeleista. Metsäkeskuksen palveluista yritys otti heti käyttöön Metsään.fi-toimijapalvelun. Siitä on apua esimerkiksi yrityksen markkinoinnissa, Yletyinen kertoo.  

Iivanainen ja Niskanen toteavat, että toimijapalvelu on ollut hyödyllinen, ja sen kautta he ovat saaneet uusia asiakkaita. Palvelun kautta myös esimerkiksi Kemera-hakemusten tekeminen ja kuviorajojen päivittäminen on onnistunut näppärästi. Metsäkeskuksen yritysneuvonnasta on ollut apua toimintojen kehittämisessä ja käytännön ongelmatilanteissa.  

 – Yritysneuvojalta on aina saanut neuvoja ja vieläpä nopeasti. Olemme saaneet vastauksia kysymyksiin ja vinkkejä toimijapalvelun uusien ominaisuuksien hyödyntämiseen. Yritysneuvojaan on ollut helppo ottaa yhteyttä aina tarvittaessa, ja keskustella myös yleisesti yritystoiminnan kehittämisestä, yrittäjät kertovat. 

Tulevaisuus näyttää kirkkaalta  

Oman yrityksen pyörittämiseen Niskasta ja Iivanaista motivoi se, että saa itse olla ohjaksissa ja vaikuttaa itse omaan työhönsä.    

 – Työ on helppo yhdistää myös muuhun elämään. Aikaa jää myös perheelle, kun aiemmista töistä tutut reissutyöt ovat jääneet pois, Niskanen kertoo.  

Työnsä parhaiksi puoliksi Iivanainen, Niskanen ja Heikkonen listaavat, että kunto pysyy hyvin yllä työtä tehdessä, työympäristö on hyvä ja vaihtelua riittää paikan, maiseman ja eri työmuotojen välillä. Oikein kauniin maiseman äärellä on mukava pitää evästauko, mutta metsässä tehdään ennen kaikkea töitä.   

 – Työ on fyysisesti rankkaa ja olosuhteet esimerkiksi talvisessa metsässä eivät ole aina niin mukavat. Metsässä pitää viihtyä ja haluta olla, jotta työstä tykkää loskakelienkin aikaan, Niskanen kommentoi.  

Tulevaisuus näyttää Iivanaisen ja Niskasen mielestä kirkkaalta ja työntäyteiseltä. Tilauskanta on tällä hetkellä hyvä, ja työtä metsässä riittää tulevinakin vuosina. Savon metsuripalvelun toiminta on kasvanut hallitusti, ja yrittäjät aikovat jatkaa samalla linjalla myös tulevaisuudessa.  

 – Tavoitteena on, että saamme teroittaa sahanteriä eläkkeelle asti, yrittäjäkaksikko summaa.   
 

Metsurit Pekka Niskanen, Janne Iivanainen ja Pekka Heikkonen selaavat vierekkäin älypuhelimiaan. ​​​​​​​

Yrittäjät kertovat, että kehityksessä on syytä pysyä mukana, vaikka metsä olisikin lähempänä sydäntä kuin digitaaliset palvelut. Metsään.fi-toimijapalvelusta on kätevä tarkistaa vaikkapa kuviorajoja työnteon lomassa. Kuvassa vasemmalta alkaen Pekka Niskanen, Janne Iivanainen ja Pekka Heikkonen.  

Kommentit
martti makkonen 12.08.2020 klo 13:15

hyvä

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.