Taimikon varhaishoito on metsänomistajalle kannattava työ
Toni Kososelle kevät ja alkukesä ovat kiireistä aikaa. Samaan aikaan tärkeiden taimikonhoitotöiden kanssa osuu rakennusalan yrittäjän vilkkain sesonki. Onneksi vesomaan voi lähteä vaikka aamuneljältä, ja apua hoitotöihin saa metsäalan toimijoilta. Oman metsän tiedot löytyivät helposti Metsään.fi-palvelusta.

Toni Kososen metsätiloilla Vuoriniemellä kasvaa myös lehtikuusikkoa.
18.06.2019
Teksti ja kuvat: Anne Kaljunen
Toukokuusta alkaen metsänomistajat ovat nähneet tietoa varhaishoitoa tarvitsevista taimikoista Metsään.fi-palvelusta. Metsäkeskus on löytänyt varhaishoitokohteita yhdistämällä satelliittidataa, metsävaratietoa ja metsänkäyttöilmoituksista saatua tietoa.
- Omassa metsässä näyttäisi olevan taimikonhoitoa vielä 20 hehtaarilla. Tiedot pitivät hyvin paikkansa. Pahin muutaman hehtaarin kuvio olisi pitänyt tehdä jo kymmenen vuotta sitten. Nyt hieskoivuja on noussut jo niin paljon, että raivaussahalla ei enää oikein pärjää, toteaa punkaharjulainen metsänomistaja ja rakennusalan yrittäjä Toni Kosonen.
Kosonen tekee pääosan taimikon- ja metsänhoitotöistä itse. Kiireisen yrittäjän tunnit eivät vuorokaudessa kuitenkaan aina tahdo riittää, ja Kosonen onkin suunnitellut antavansa tuon pahimman kuvion urakan paikalliselle bioenergiayhtiölle tehtäväksi.
Ajallaan tehty taimikon varhaishoito näkyy metsänomistajan kukkarossa ja on tärkeä metsän hyvinvoinnin kannalta. Myös Kosonen tietää oikea-aikaisen taimikonhoidon merkityksen. Kun häneltä kysyy, mikä on taimikon varhaishoidon tärkeys metsänhoitotöistä asteikolla yhdestä kymmeneen, on vastaus selvä.
- Kyllähän se on yksi tärkeimmistä. Ellei jopa tärkein. Taimikonhoitotyöt kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisin. Tehty työ näkyy tuoton nousussa ja päätehakkuiden aikaistumisesta.
Metsänomistaja Toni Kosonen tietää taimikon varhaishoidon tärkeyden. Metsänhoitotöissä vierähtää vuodessa tunti jos toinenkin.
Hyväkuntoiset metsätiet helpottavat lähtöä taimikonhoitotöihin
Metsät ovat olleet Kososelle tärkeitä jo lapsesta asti. Kososen kolme metsätilaa sijaitsevat kodin lähettyvillä Vuoriniemellä, Savonlinnan Punkaharjulla. Osa metsästä on ukilta ja isältä perittyä, osa veljeltä ostettua.
- Aktiivisesti pyrin metsiä hoitamaan. Kevättalvella kierrän lumikengät jalassa kaikki metsät läpi ja suunnittelen tulevia töitä. Vesomassa tykkään käydä ennen kuin täysi lehti tulee puuhun. Havupuiden taimet erottuvat silloin parhaiten. Tuhojen jälkiä pitää käydä parsimassa uusilla taimilla, Kosonen kertoo.
Taimikonhoitotöihin lähtöä helpottavat hyväkuntoiset metsätiet. Kososen metsätiloilla risteilee 5-6 kilometriä metsäteitä, jotka hän on itse teettänyt. Osa teistä on vielä työn alla.
- Kun aamulla neljän aikaan heittää raivaussahan pakettiautoon ja pääsee ajamaan suoraan palstan reunalle, niin hyvin ehtii tankillisen käydä vesomassa ennen muun perheen heräämistä, naurahtaa kolmen pienen lapsen isä.
Hyvässä kunnossa olevat metsätiet edistävät myös metsän virkistyskäyttöä. Lasten kanssa pääsee sujuvasti metsään, ja hirvenmetsästyksessäkin tiet ovat avuksi.
Varhaishoitoa tarvitsevat taimikot voi tarkistaa Metsään.fi-palvelusta
Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelussa näkyvät taimikot, joissa havupuut ovat saavuttaneet metrin pituuden ja joiden kasvua lehtipuuvesakko hidastaa. Metsänomistaja pääse katsomaan oman metsänsä tietoja kirjautumalla palveluun.
Pienen tauon jälkeen Metsään.fi-palveluun uudelleen tutustunut Kosonen oli yllättynyt palvelun selkeydestä ja käytön helppoudesta.
- Oman metsän tiedot löytyvät palvelusta helposti ja käytettävyys on hyvä. Taimikot erottuvat ja karttoja on helppo suurentaa.
Metsään.fi-palvelua Kosonen aikoo hyödyntää myös jatkossa ja suosittelee palvelua myös vaikkapa etämetsänomistajalle.
- Vaikka metsässä riittää työtä, niin kyllä metsä kannattaa, Kosonen tuumaa.
Metsään.fi-palvelussa on tietoa varhaishoitoa tarvitsevista taimikoista.
Kemera-tukea taimikon varhaishoitoon
- Taimikon varhaishoitoon kuuluvat täydennysistutus, heinäntorjunta ja taimikon varhaisperkaus.
- Oikea-aikainen varhaishoito on kustannustehokasta. Taimikon varhaishoidon viivästyminen nostaa vuosittain töiden kustannuksia 10–15 prosenttia.
- Taimikon varhaishoidon voi tehdä itse tai tilata metsäalan palveluntarjoajalta.
- Varhaishoitoon voi hakea valtion Kemera-tukea, jota maksetaan 160 euroa hehtaarilta.
- Kemera-tukea saa, kun varhaishoitoa on tehty vähintään hehtaarin alalla, ja hoidettu alue koostuu vähintään puolen hehtaarin metsäkuvioista.
- Kemera-tuen tarkemmista ehdoista on lisätietoa Metsäkeskuksen verkkosivuilla.
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.