Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Puusepänliikkeiden hukkapuu tulee hyötykäyttöön kouluissa

Puusepänliikkeiltä menee paljon laadukasta ylijäämäpuuta poltettavaksi lämpölaitoksiin. Nyt tätä puuta kierrätetään koulujen teknisen työn materiaaliksi. Samalla oppilaiden tietämys eri puulajeista ja puutuotealasta lisääntyy. Idea syntyi Metsäkeskuksen PuuPeTe-pilottihankkeessa. 

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Erilaisia puupaloja hyllyllä.

Puusepänliikkeiden hukkapuu saa uuden elämän koulujen teknisen työn materiaalina.

25.01.2022

Teksti ja kuvat: Anne Kaljunen

Keväällä 2021 valmistuneessa uudenkarheassa Joutsenon puukoulussa teknisen työn tilat ovat hyvät ja toimivat. 5-luokkalaiset Netta Pulkki, Vilma Poikulainen ja Neea Pöllänen työstävät luokassa puista puhelintelinettä. Puulajina on koivu. Telineestä on tehty 3D-mallinnos tietokoneelle, josta oppilaat katsovat ahkerasti ohjeita tekemiseen.  

– Puutavaraa on saatavilla meillä aika hyvin. Käytettävissä on lähinnä kuusta ja mäntyä. Koivua on vaikeampi saada. Opettajan täytyy etsiä itsenäisesti materiaalia ja pitää silmät ja korvat auki, kertoo teknisen työn opettaja Villeveikko Tuikkanen.  

Joutsenon koulu on mukana Metsäkeskuksen vetämässä PuuPeTe – Puusepänliikkeiden kummitoiminta peruskoulujen teknisen työn luokille -hankkeessa, jossa puusepänliikkeiden hukkamateriaali kierrätetään koulujen teknisen työn opetukseen. 

– PuuPeTe-hanke syntyi havainnosta, että määrärahojen niukentuessa koulujen on entistä vaikeampi saada laadukasta puuta teknisen työn materiaaliksi. Samaan aikaan puusepänliikkeissä syntyy hukkapuuta, joka päätyy usein polttoon, kertoo projektipäällikkö Jouni Silvast Suomen metsäkeskuksesta. 
 

Villeveikko Tuikkanen ja Jussi Helve katselevat puupalaa puumateriaalivarastossa.

Teknisen työn opettaja Villeveikko Tuikkanen ja CWP Oy:n toimitusjohtaja Jussi Helve pitävät tärkeänä, että oppilailla on työstettävänään laadukasta puumateriaalia.

Laadukasta puutavaraa kouluihin 

Kummiyritykseksi Joutsenon koululle lupautui paikkakunnalla toimiva CWP Oy. Yritys valmistaa koivusta läpivärjättyjä viiluja, teknisiä viiluja sekä laminoituja aihioita.  

Yhteistyötä koulun ja yrityksen välillä oli jo ennen hankkeen käynnistymistä. Tuikkanen kuuli puskaradion kautta, että CWP lahjoittaa muuton alta pois muutoin polttoon menevää puutavaraa.  

– Hain koululle heti kolme peräkärryllistä läpivärjättyä koivuviilua, naurahtaa Tuikkanen.  

CWP Oy:n toimitusjohtaja Jussi Helve kannustaa myös muita puualan yrityksiä lähtemään mukaan kummitoimintaan.  

– Kun meitä kysyttiin pilottihankkeeseen, oli helppo lupautua mukaan. Tässä voi olla avuksi teknisen työn opettajille, ja yritysten on mahdollista tarjota kouluille myös arvokkaampia puulajeja, kuten pihlajaa ja lehmusta, joita koulujen on itse vaikea hankkia.  

Koulukiertue innosti käsillä tekemiseen 

Pilottihankkeessa on mukana kymmenkunta koulua ja yritystä ympäri Suomen. Syksyllä 2021 hankkeessa mukana olevissa kouluissa järjestettiin Puuartisti Oy:n Miikka Kotilaisen vetämä koulukiertue. Kiertueella innostettiin oppilaita käsillä tekemiseen ja sytytettiin kipinää hakeutua puutoimialalle, jossa on pulaa osaavista tekijöistä. 
 

 

Kommentit
Raimo Kokkinen. 26.01.2022 klo 18:06

Olen itse käsityöläinen Verhoilija.
Onnellinen henkilö ,joka tekee käsillä töitä.

Raimo Kokkinen. 26.01.2022 klo 18:09

Käsityöläinen on Onnellinen
Terveisin Verhoilija Rami.

Jorma Kivinen 25.02.2022 klo 09:57

Hyvä oivallus.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.