Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Puusta syntyy monenlaista uutta

Puutuotteista tulee usein ensimmäisenä mieleen tukkipuu, sellu tai paperi. Tuotekehittely on ottanut kuitenkin ison harppauksen, ja puusta syntyy yllättäviäkin arjen hyödykkeitä. Puu vaimentaa kaikua akustiikkalevyissä ja on esimerkiksi jo kodinkoneen ja astioiden materiaalina.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
koristeellinen kuva

Uusia puupohjaisia tuotteita on tullut kuluttajien saataville.

12.01.2021

Teksti: Outi Suoranta

Viime vuosina tuotekehitysajatukset ovat pyörineet vahvasti puun ympärillä ja uusia tuotteita on noussut myös kuluttajien saataville. Moni ei ehkä edes tiedä syövänsä lounassalaattiaan puupohjaisesta astiasta tai leikkaavansa leipänsä päälle juustoa puupohjaisella juustohöylällä. 

Monet uudet puutuotteet ovat ekologisia ja korvaavat muovia tai muita materiaaleja. Tunnetko jo seuraavat kolme tuotetta, jotka on kaikki valmistettu puusta?  

Akustiikka paranee puupinnoitteella 

Lumirin perusajatuksena on kehittää ja valmistaa terveellisiä, turvallisia ja ekologisia akustiikkaratkaisuja. Tuotekehitysjohtaja Tuomas Hännisen mukaan biokuitupohjainen pinnoite voidaan värjätä millä tahansa sävyllä ja se voidaan asentaa sekä seinään että kattoon. Tuote korvaa perinteisten akustisten materiaalien, kuten lasivillan, kivivillan ja muovin, lisäksi myös maaleja ja tasoitteita. 

– Pinnasta voidaan tehdä hyvin tasainen. Puupohjaisuutta on hyvin hankala havaita tuotteistamme silmämääräisesti. 

Hiilinegatiivisten rakennusmateriaalien merkitys kasvaa jatkuvasti. EU:n tavoitetta olla 2050 hiilineutraali ei saavuteta, jos uudenlaisia hiiltä sitovia materiaaleja ei oteta käyttöön. Lumirin akustiikkaratkaisuja on käytössä jo yli 200 rakennuksessa. Yrityksessä kehitetään jatkuvasti lisää uusia bio- ja kiertotalouden mukaisia tuotteita ja jatkossa biokuitupohjaisia akustiikkapaneeleita on tarkoitus valmistaa teollisessa mittakaavassa.  

– On hienoa nähdä oma kädenjälki asennetun tuotteen muodossa erilaisissa rakennuksissa. 
 

Lumirin akustiikkapinnoite.

Akustiikkapinnoitteen päämateriaalina ovat kotimaiset puukuidut. Kuva: Lumir 

 

Biokomposiitti korvaa muovin kodinkoneessa 

Kuplaveden hapottaminen itse hanavedestä on ekoteko Itsessään, mutta Mysoda halusi valmistaa myös hiilihapotuslaitteesta vielä ekologisemman.  Yhdessä UPM:n kanssa Mysoda lanseerasi Woody-malliston. Nyt laitteen koko runko on tehty puupohjaisesta biokomposiitista, samoin juomapullon korkki sekä pohja, jotka kaikki on aiemmin tehty fossiilisesta muovista. 

– Tärkeää on, että tätä varten ei tarvitse kaataa lisää metsää, vaan materiaalina käytetty biokomposiitti tehdään metsäteollisuuden ylijäämästä, kertoo Mysodan toimitusjohtaja David Solomon

Pelkästään Suomessa myydään keittiön pienkoneita vuosittain lähes 3 miljoonaa kappaletta. Solomon toteaa, että Mysodan pyrkimyksenä on, että 10 vuoden päästä ihmetellään aikoja, jolloin niin moni asia, kuten esimerkiksi keittiön pienkoneet, tehtiin turhaan muovista. 

– Teimme nyt ensimmäisen puupohjaisen keittiön pienkoneen. Joka asiassa on se, että jonkun se pitää vaan tehdä ensimmäisenä. Toivon ja uskonkin, että monet laitevalmistajat miettivät, miten fossiilisen muovin voisi korvata ekologisimmilla materiaaleilla. 

Woody-malliston vastaanotto on ollut jopa parempi kuin Mysodalla uskallettiin edes uneksia.   

– Muistan, kun eräs insinööri oli huolestunut siitä, miten hiilihapotuslaitteessa näkyvät puukuidut peitetään. Sanoin, että älä siitä huolehdi. Koska laite ei ole muovia, emme tee siitä muovin näköistä. 

Mysodan hiilihapotuslaite

Hiilihapotuslaitteessa näkyvät puukuidut. Laite myös tuoksuu kevyesti puulta. Kuva: Mysoda
 

Astioita puukuidusta 

Stora Enson kehittämä muotoonpuristettu kuitu syntyi ajatuksesta korvata tuotteita, jotka tyypillisesti tehdään muovista. Muotoonpuristettu kuitu on kierrätettävää, kompostoituvaa, täysin muovitonta, ja sillä on matala hiilijalanjälki. 

– Olemme lanseeranneet tähän mennessä salaattikulhoja take away -ratkaisuihin, mutta muotoonpuristetusta kuidusta voidaan valmistaa vaikka mitä: muovittomia kahvikuppeja, lautasia, erilaisia pakkauksia, kuppien kansia, kertoo Stora Enson Formed Fiber-liiketoiminnasta vastaava johtaja Sohrab Kazemahvazi

Muotoonpuristettu kuitu tuntuu ja näyttää erilaiselta kuin perinteiset kartonkiastiat. Raaka-aine tuotteisiin tulee vastuullisesti hoidetuista pohjoismaisista metsistä.  

– Uskon, että kaikkea, mitä tänään tehdään uusiutumattomista materiaaleista, voidaan huomenna tehdä puusta. EU:n pyrkiessä pois kertakäyttöisten muovituotteiden käytöstä kyse on äärimmäisen merkittävästä asiasta. 
 

Muotoonpuristetusta puukuidusta valmistetuissa take away -astioissa on värikästä salaattia. Puukuidusta voi tehdä monenlaisia astioita. Kuva: Stora Enso 

 

 

 

Kommentit
veikko nieminen 24.02.2021 klo 15:51

erittäin hyvä ei muutakun uusia aluevaltauksia keksimään ja kehittelemään puu raakaaineesta

Sampo Salonen 25.02.2021 klo 08:48

Terve!
Panu Kaila mainitsi jossain artikkelissa, että Lapin hongan kullankeltainen väri johtuu ligniinin ja auringon valon kimpasta.
Sain teiltä Ligniiniä ja koetin tehdä kotikonstein maalia, jota voisi testata. En ole alan ihminen ja muutaman kokeilun jälkeen asia unohtui.
Meillä on täällä Kaarinassa yritys, jossa on keinoaurinko- lamput??
Polttimella saadaan puun pinnasta säänkestävä vuosikymmeniksi?
Mitä jos näitä yhdistettäisiin ?
Yst Terv Sampo Salonen
sampo@ hirsivaari.fi

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.