Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Metsään.fi uudistui – kolme vinkkiä palvelun käyttöön

Metsäkeskuksen asiointipalvelu Metsään.fi uudistuu kevään aikana. Ensimmäinen versio uudistuvasta palvelusta on ollut metsänomistajien ja metsäalan ammattilaisten käytössä maaliskuun alusta lähtien. Lue vinkit siihen, miten saat palvelusta parhaan hyödyn.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Henkilö pitää kädessään tablettia, jossa on avoinna Metsään.fi-palvelun etusivu. Hän osoittaa toisella sormellaan etusivua.

Monille metsänomistajille tuttu Metsään.fi-palvelu uudistui maaliskuun alussa. Kuva: Metsäkeskus

19.03.2024

Teksti: Metsään.fi-työryhmä

Metsään.fi on Suomen käytetyin metsäalan verkkopalvelu. Palvelua käyttää vuosittain yli 60000 metsänomistajaa. Palveluun pääsee tutustumaan kirjautumalla ja vahvan tunnistautumisen kautta. Siihen tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin. 

Kolme vinkkiä metsänomistajalle:

1. Hyödynnä Metsäkeskuksen tuottama metsä- ja luontotieto 

Metsään.fi-palvelu on helppo väylä tutustua Metsäkeskuksen tuottamaan metsä- ja luontotietoon omista metsistäsi. Tiedot sisältävät muun muassa kaukokartoitusperusteista puustotietoa, kasvupaikka- ja maaperätietoa sekä tietoa arvokkaista luontokohteista. Jokaiselle metsäkuviolle annetaan palvelussa hakkuu- tai hoitoehdotus ja näissä näkyvät nyt myös euromääräiset tulo- ja menoarviot. 

Voit hyödyntää tietoja monipuolisesti, kun suunnittelet metsäsi käyttöä. Tiedoista voi olla apua esimerkiksi hoito- ja hakkuutöiden suunnittelussa tai arvokkaiden luontokohteiden suojelussa. Kaikissa metsäasioissa sinua auttavat myös metsäalan ammattilaiset. Mahdollisuus jakaa palvelussa metsätietosi heille helpottaa huomattavasti asioiden suunnittelua yhdessä ja toteutusta. Palvelussa olevat perustiedot antavat myös hyvän pohjan, jos haluat teettää metsääsi yksilöllisen, omien tavoitteidesi ja aikataulujesi mukaisen metsäsuunnitelman. 

Uudistuvaa Metsään.fi-palvelua voi käyttää mobiililaitteilla, kuten älypuhelimella tai tabletilla. Näillä laitteilla pystyt paikantamaan omaa sijaintiasi. Siitä on hyötyä, kun tutustut metsääsi ja palvelussa oleviin metsätietoihin maastossa. Kartalta näet, millä kuviolla kulloinkin olet ja voit tarkastella, miltä kuviolle esitetyt puustotiedot, luontokohteet ja hoitoehdotukset näyttävät paikan päällä. 

Käytä Metsään.fin kattavaa tietosisältöä päätöksenteon tukena, kun suunnittelet metsiesi tulevaisuutta.
 

Nainen istuu metsässä kannolla ja katsoo puhelinta.

Nyt voit käyttää Metsään.fi-palvelua myös puhelimella tai tabletilla vaikkapa omassa metsässäsi. Kuva: Metsäkeskus
 

2. Asioi sähköisesti 

Mahdollisuus sähköiseen asiointiin palvelussa tuo sinulle monia hyötyjä. Lähettämäsi hakemukset ja ilmoitukset siirtyvät välittömästi Metsäkeskukseen, mikä nopeuttaa asioiden käsittelyä. Näet lähettämäsi hakemukset ja ilmoitukset suoraan palvelussa. Sähköiset lomakkeet antavat sinulle myös ohjeita samalla, kun täytät lomaketta. 

Palvelussa voit esimerkiksi hakea uusia metsätalouden metka-tukia taimikon ja nuoren metsän hoitoon ja terveyslannoitukseen sekä tehdä metsänkäyttöilmoituksen ja hirvieläinvahinkoilmoituksen. 

3. Löydä itsellesi sopiva palveluntarjoaja 

Metsään.fi-palveluun on rekisteröitynyt yli 1 000 metsäalan palveluntarjoajaa, jotka auttavat sinua metsääsi liittyvissä asioissa. Uudistuneessa Metsään.fissä on tarkat kuvaukset yrityksien palvelutarjonnasta ja toimialueista, mikä auttaa sinua löytämään juuri omiin tarpeisiisi sopivat metsäammattilaiset. 

Voit etsiä palveluntarjoajaa muun muassa metsänhoitoon, puukauppaan, luonnontuotteisiin tai erilaisiin luonnonhoitoon tai suojeluun liittyvissä asioissa. 

Kun otat yhteyttä palveluntarjoajiin, kannattaa samalla antaa heille suostumus metsätietoihisi. Näin he näkevät jo ennakkoon, millaisesta metsästä on kyse, ja osaavat palvella sinua paremmin.
 

Kuvan etualalla on risuja ja kaadettua pienpuuta. Taustalla on metsäkone, joka harventaa nuorta koivikkoa. ​​​​​​​

Uudistuneesta Metsään.fi-palvelusta löydät entistä helpommin omiin tarpeisiisi sopivat palveluntarjoajat. Kuva: Eva Ekholm

Kommentit
Reino Kononen 01.05.2024 klo 16:00

Hyvää kehitystä

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.