Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Muista nämä vinkit, kun hankit ja varastoit polttopuuta

Jos teet itse klapit polttopuurangasta tai sinun tarvitsee ostaa valmiit polttopuut, toimi hyvissä ajoin keväällä. Muista myös ohjeet polttopuiden kuivatukseen ja säilytykseen. 

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Mies sahaa moottorisahalla polttopuurankoja oranssit suojavarusteet päällä ja kypärä ja kuulosuojaimet päässä. On talvi ja maassa on lunta.

Talvi on hyvää aikaa karsia ja katkoa polttopuurankoja. Kuva: Pekka Vehkaperä

21.03.2023

Teksti: Outi Suoranta

Polttopuille on parin viime vuoden aikana ollut paljon kysyntää. Osa kuluttajista jäi päättyvällä lämmityskaudella ilman polttopuita. Jotta sama ei toistu tulevana talvena, ole ajoissa liikkeellä. Kokosimme tärkeät ja ajankohtaiset vinkit, jotka on hyvä muistaa polttopuiden hankinnassa ja varastoinnissa. 

1. Muista puunhankinnan vuodenkierto 

Puunhankinnassa on tietty vuodenkierto, joka on syytä ottaa huomioon, jos tekee polttopuut itse tai hankkii ne polttopuiden myyjältä. Tee tai osta polttopuurangat syksyllä. Katko polttopuurangat ja pilko klapit talvella. Jos teet polttopuut itse, anna klapien kuivua kevättuulessa. Jos lämmität ostopuilla, tilaa polttopuut keväällä toimittajalta syksyä varten. Kesällä kuivat klapit pitää siirtää liiteriin tai pinota ja peitellä. Polttopuita tilaavan on kesän mittaan hyvä varmistaa tilattujen polttopuiden toimitus.  
 

Polttopuun hankinnan vuosikello. Syksy: tee tai osta polttopuurangat. Talvi: katko polttopuurangat, pilko klapit. Kevät: tilaa polttopuut, anna klapien kuivia kevättuulessa. Kesä: varmista tilattujen polttopuiden toimitus, siirrä kuivat klapit liiteriin tai pinoa ja peittele.

2. Polttopuuta ostettuna tai omista metsistä 

Valmista polttopuuta voi ostaa esimerkiksi polttopuun nettikaupoista, kuten Halkoliiteristä tai Mottinetistä. Lisäksi polttopuita voi ostaa myös Tori.fi-myyntipalvelusta ja Facebookin kautta. Osa myyjistä ilmoittaa polttopuusta lehti-ilmoituksilla. Myös jotkut metsänhoitoyhdistykset välittävät polttorankaa. Polttopuusta voi joutua maksamaan nyt ennakoitua enemmän. Polttopuun hinnat ovat nousseet vuodessa noin 30–40 prosenttia.  

Metsänomistaja voi korjata itse polttopuurankoja omasta metsästä. Voit myös hankkia puuhapalstan yksin tai yhdessä jonkun muun kanssa. Rankoja tai latvuksia voi ostaa myös toisen metsästä. Tässä kannattaa olla aktiivinen, seurata kohteita ja olla yhteydessä maanomistajiin.  

Metsänkäyttöilmoitusta ei tarvitse tehdä kotitarvehakkuusta. Ilmoittaa ei tarvitse myöskään keskiläpimitaltaan enintään 13 senttimetrin puuston hakkuusta, elleivät hakkuut kohdistu erityisen tärkeään elinympäristöön. Ota muutenkin selvää ympäristöasioista. Esimerkiksi lahopuuta ei pidä korjata metsistä polttopuuksi. Jos mahdollista, tee yhteistyötä rankojen kuljettamisessa metsästä pilkkomispaikalle muiden polttopuiden tekijöiden kanssa. 
 

3. Huolehdi turvallisuudesta ja hanki hyvät varusteet 

Jos kaadat itse polttopuurangat tai sahaat niitä haloiksi, satsaa turvallisuuteen ja varusteisiin. Viiltosuojalliset turvahousut, -kengät ja hanskat ovat välttämättömät. Polttopuun korjaajalla tulisi olla päässä kypärä kuulosuojaimilla ja siinä hyvä visiirisilmikko. Jos visiiriä ei ole, muista suojalasit.  

Jos lähdet itse metsään, kerro läheisillesi, minne menet ja huolehdi, että puhelimessa riittää virtaa. Myös 112 Suomi -sovellus kannattaa ladata etukäteen puhelimeen. Sen avulla on helppo jakaa pelastajille tieto omasta sijainnista, jos metsässä sattuu haaveri. Myös ensiapupakkaus täytyy olla mukana.
 

Polttopuun kuivatuskatos, johon on tuotu kasa polttopuuta. Taustalla on vanha lato. On talvi ja maassa on lunta.

Puiden kuivatukseen paras paikka on ilmava katos. Kuva: Pauli Juntunen


4. Kuivata ja varastoi oikein 

Oikea polttopuiden kuivauspaikka on mahdollisimman aurinkoinen ja sellainen, jossa tuuli pääsee vähän käymään. Maakosteus, sade ja valumavesi eivät saa päästä siirtymään puihin. Kuivatettavien polttopuiden alla kannattaa asetella esimerkiksi trukkilavoja lomittain tai vaikka kaksi päällekkäin.  Hyvä nyrkkisääntö voisi olla se, että kissa mahtuu kulkemaan kuivatuspaikan alta.  
Maaliskuu on mainiota klapien tekoaikaa. Polttopuiden olisi hyvä olla tehtynä toukokuun alkuun mennessä. Näin puut pääsevät kuivamaan ajoissa. Jos puut saadaan kuivamaan liian myöhään, voi niihin tulla hometta.  

Entä kuivatetaanko polttopuut pinossa vai kasassa? Tässä asiassa on eri koulukuntia, osa tykkää pinota ja osa kannattaa kuivausta kasassa. Koivuja pinotessa on syytä jättää halkaistu pinta ylöspäin.  

Puiden kuivatukseen paras paikka on ilmava katos, jonne voi heti siirtää polttopuut kuivumaan. Myös varastossa polttopuiden tulisi olla aluspuiden varassa ja suojattu kosteudelta.  
Polttopuiden varastoinnissa täytyy muistaa palomääräykset. Älä varastoi puita autotalliin, kellariin, ullakolle tai talon räystään alle. Sisällä asuintalossa lämpimässä saisi olla korkeintaan puoli kuutiometriä puita odottamassa polttamista.  

Puuvarastojen ja puuliitereiden rakentamismääräykset vaihtelevat paljon: tarkista tilanne kuntasi rakennusvalvonnasta ennen rakentamista. Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus tulee voimaan vuoden 2025 alussa. Sen jälkeen rakennuslupaa ei enää vaadita alle 30 neliömetrin rakennukselta tai kooltaan alle 50 neliömetrin katokselta.  

Juttu perustuu Ilmastotietoa metsänomistajille ILMO-hankkeen Kotitalouksien polttopuun hankinta ja varastointi -webinaarin luentoihin ja tietoihin. Webinaarissa puhuivat asiantuntijat Pekka Vehkaperä, Kari Kaleva sekä ILMO-hankkeen projektiasiantuntija Pauli Juntunen.
 

Paljon koivuklapeja pinottuna katoksessa. Oikealla hakkuupölkky, johon on lyöty kirves. ​​​​​​​

Koivuklapit kannattaa asettaa pinoon halkaistu puoli ylöspäin. Kuva: Kari Kaleva 

 

 

Kommentit
Juha Virkkunen 23.03.2023 klo 18:31

Hyviä vinkkejä. Ei liian pieneksi. Sälöt hyviä sytykkeitä, ei kannata seuloa liian puhtaaksi!

Hamsteri 23.03.2023 klo 18:31

Paras sytyke on tuohikiehinen asetettuna kahden neljännesklapin väliin. 3-4 cm on sopiva rako. Syttyy varmasti heti, vaikka pienellä sateella. Mitään muuta silppua ei tarvita.

Ej muhos 29.03.2023 klo 02:55

Kaikki asiaa

Ej muhos 29.03.2023 klo 02:58

Teen uunipuut 80 koivua ja20 mäntyä siis brosenttia

Juu 30.03.2023 klo 19:55

Pilkettä pitää olla silmäkulmassa.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.