Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Hevosmetsuri on kilpailukykyinen erikoishakkuukohteilla

Ikaalislainen hevosmetsuri Miika Åfelt on tehnyt käytännössä koko työelämänsä metsätöitä hevosmetsurina. Lisäksi hän on ollut mukana kehittämässä hevosvetoista korjuukalustoa tehokkuudeltaan kilpailukykyiseksi jopa maataloustraktorin kanssa. Erikoiskohteilla hevostyö on omimmillaan.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Hevosmetsuri Miika Åfelt lastaa puukuormaa harvennuskoivikossa. Puukuormaa vetää kaksi työhevosta.

Hevosmetsuri Miika Åfelt käyttää metsätöissä ranskalaisia percheron-rodun hevosia.

24.03.2021

Teksti ja kuvat: Arto Takalampi

Parihevoset vetävät viiden kiintokuution kuormaa vaivatta ikaalislaisessa harvennuskoivikossa. Metsuri Peter Ekholm on mennyt edellä hakaten, ja hevosmetsuri Miika Åfelt ajaa parihevosten vetämällä hevosvaunulla puut tienvarteen.

– Tällaisilla kohteella hevostyö on parhaimmillaan, Åfelt sanoo. 

Hevosmetsurin ykköskohteet ovat erilaiset erikoishakkuut, joita Suomessa riittää: saaret, jokivarret, suojelukohteet, puistot ja ulkoilualueet, ja niille hevosmetsureita myös kysytään.

– Talousmetsissä tavallisimpia kohteita ovat kasvatusmetsien harvennukset. Niihin metsäkoneilla ei pääse tai ei päästetä, ja niiden hakkuusta ollaan valmiita maksamaan viisi euroa kuutiolta enemmän.

– Taloudellisestihan emme tietenkään pysty kilpailmaan konekorjuun kanssa, Åfelt huomauttaa.

Talousmetsähakkuut keskittyvät lähiympäristöön, kun taas erikoishakkuut vievät eri puolille maata. Hiilinielukeskustelun lisääntyessä yhä useampi metsänomistaja haluaa talousmetsäänsäkin hevosmetsurikorjuun.

– Kaikkia metsänomistajia ei kiinnosta, mitä korjuu maksaa, vaan miltä korjuujälki näyttää, Åfelt tiivistää ajattelutavan muutoksen.
 

Hevosmetsuri Miika Åfelt ja kaksi työhevosta vetää puukuormaa harvennuskoivikosta.

Märkäpohjaisen koivikon harvennuksella hevostyö on parhaimmillaan. Miika Åfelt ajaa puut varustellulla hevosvaunulla tienvarteen puiden välistä ilman hakattuja ajouria. 
 

Tekniikkaa apuna

Rakkaus hevosiin ja mahdollisuus ansaita niillä ovat seuranneet vuodesta 1994 metsurina toiminutta Miika Åfeltia nuorukaisesta lähtien. Hän vei hevosensa mukaan metsäkouluun, samoin armeijaan.

– Kun Ikaalisissa aukesi metsänhoitoyhdistyksessä metsurin paikka, pääsin ajamaan kaatamani puut omalla hevosella.

Aluksi hän rakensi rekeen soveltuvia laitteita, mutta vuonna 1995 reki jäi ja hän alkoi suunnitella omaa hevosvaunua. Tuotekehityksen tuloksena on kehittynyt nykyaikainen ja maailman huippua oleva tehokas hevosvaunu.

– Kehitimme jo vuonna 2004 maailman ensimmäinen hydrauliavusteisen hevosvaunun, jossa pieni polttomoottori käyttää hydrauliikkaa. Se ohjataan vivun liikkeellä kuormaimelta apuvedoksi pyöriin, mikä auttaa ylämäessä tai vaikeassa maastossa, Åfelt sanoo.

Hän pitää rooliaan hevosvaunun kehitystyössä lähinnä innovaattorina. Erityisosaamista siihen ovat tuoneet useat ammattilaiset.

Parihevoset ja koneavusteinen hevosvaunu pärjää Åfeltin mukaan lyhyellä matkalla lähikuljetuksessa maataloustraktorille ja metsäperävaunulle, mönkijästä puhumattakaan. Metsäkoneellekaan ei hävitä lyhyellä matkalla kuin kolmannes.

Hevoset ovat olleet koko ajan Åfeltilla kehitystyön rinnalla, sillä hänellä on oma hevostila, jossa hän jalostaa hevosia. Nyt käytössä olevalla ranskalaisen percheron-työhevosrodun tuhatkiloisella hevosella on ominaisuuksia, jotka sopivat metsätyöhön.
 

Kuvassa Joonatan-poika, hevosmetsuri Miika Åfelt ja metsuri Peter Ekholm. ​​​​​​​

Hevoset ja hevosmetsurit leimikolla: Peter Ekholm (oik.), Miika Åfelt ja hänen Joonatan-poikansa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.