Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Sovellus taskuun ja taimikoita mittaamaan

Moni taimikko jää usein turhan tiheäksi raivauksen jälkeen. Metsänomistaja Jyrki Suojalehto seuraa sahaustyönsä jälkeä onkivavan, aurausviitan ja Laatumetsä-sovelluksen avulla.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Jyrki Suojalehto katsoo älypuhelintaan, johon on ladattu Laatumetsä-sovellus. Taustalla on taimikkoa.

Metsänomistaja Jyrki Suojalehto käyttää Laatumetsä-sovellusta. Hän haluaa varmistaa, että on harventanut taimikkonsa sopivaan tiheyteen.

11.08.2020

Teksti ja kuvat: Outi Tehomaa

Metsäautotieltä on lyhyt kävelymatka Jyrki Suojalehdon taimikkoon, jossa linnut visertävät kesää. Kuusentaimien välissä erottuvat kannot, jotka muistuttavat viimeisimmästä metsänhoitourakasta. Kevättalven aikana Suojalehto ajoi metsätilalleen noin kolmena päivänä viikossa ja sahasi vesakkoa matalaksi.  

– Eivät ne välttämättä olleet mitään täysiä metsurin työpäiviä, mutta yritin aina sellaisen neljän raivaussahan tankillisen verran sahata. Koronakeväänä tämä oli sopivaa ajanvietettä, kun metsässä oli helppo pitää etäisyyttä muihin, Suojalehto kertoo.  

Sahauksen jälkeen Suojalehto on kierrellyt taimikossa katselemassa, miltä raivaustyön jälki näyttää. Kuuset ovat saaneet selvästi tilaa ympärilleen, mutta pelkkä silmämääräinen arviointi ei kerro kaikkea.

– Metsänomistajat pyrkivät jättämään vähän liian tiheäksi raivatessa. Sen vuoksi minusta on tärkeää tehdä taimikossa mittauksia. Näin tulee todennettua, millaista työn jälki on verrattuna suosituksiin. Tämä on siis eräänlaista laadunvalvontaa.

Laatumetsä-sovellus apuna taimikossa 

Suojalehto käyttää taimikon mittauksissa apuna aurausviittaa ja nelimetristä ongenvapaa. Taskussa kulkee myös kännykkä, johon metsänomistaja on ladannut Metsäkeskuksen Laatumetsä-sovelluksen.  

Sovellukseen voi tallentaa tietoja puuston kasvutiheydestä, poistumasta, läpimitasta ja iästä taimikon raivauksen jälkeen sekä lähettää niitä tiedoksi Metsäkeskukseen. Näitä tietoja mitataan maastossa koealoilta. Sovellus ilmoittaa, kun koealoja on mitattu riittävästi.  

– Tietojen avulla päivitetään Metsään.fi-palvelussa olevia tietoja. Eli käytännössä hoitoehdotus taimikonhoitotyöhön jollekin kuviolle poistuu palvelusta, kun ilmoitan sen tehdyksi.  
 

Lähikuva puhelimesta, jossa on avoinna Laatumetsä-sovellus ja koealamittauksen tiedot.

Tietoja puuston kasvutiheydestä, poistumasta, läpimitasta ja iästä mitataan taimikossa koealoilta. Koealamittausten tulokset voi tallentaa Laatumetsä-sovellukseen. 

Mittaustiedoista on muutakin hyötyä. Suojalehto sai alkuvuodesta myönteisen päätöksen Kemera-tuesta taimikon varhaishoitoon. Kun metsänhoitotyö on tehty, tulee siitä lähettää toteutusilmoitus Metsäkeskukseen. Toteutusilmoituksen hyväksymisen jälkeen metsänomistaja saa Kemera-tukirahat pankkitililleen.  

– Toteutusilmoituksessa kysytään esimerkiksi raivaustyön jälkeen kasvamaan jääneen puuston määrää sekä poistetun puuston määrää. Nämä tiedot selviävät vain laskemalla taimikossa kantoja ja pystyyn jääneitä puita. Sovelluksessa minulla ovat nyt nämä itse mittaamani tiedot tallessa, ja niiden avulla on helppo täyttää ilmoitus. 

Omavalvonta parantaa metsänhoitotöiden laatua 

Laatumetsä-sovelluksen on ottanut käyttöön noin 900 metsänomistajaa tai metsäammattilaista. Sovelluksella voi tallentaa ja ilmoittaa omavalvontatietoja taimikon varhaishoidon lisäksi myös nuoren metsän hoitotöistä ja metsän istutuksista.  Sovelluksella voi ilmoittaa myös maastossa havaituista metsätuhoista.  

– Käyttäjien mielestä sovelluksen lataaminen ja käyttöönotto on ollut helppoa. Toiveena on tietysti, että saisimme sovelluksen kautta tietoa metsässä tehdyistä töistä, jotta voisimme päivittää metsävaratietoja paremmin ajan tasalle. Laajempi toive on myös se, että metsänhoitotyöt tehtäisiin entistä laadukkaammin, mihin myös sovelluksen nimi viittaa, sanoo sovellusvastaava Timo Lahtinen Suomen metsäkeskuksesta.  

Metsänomistaja Jyrki Suojalehto tutustui Laatumetsä-sovellukseen oma-aloitteisesti. Uusi tekniikka ja laskelmat metsän kasvusta ja tuottavuudesta kiinnostavat.  

– Katsoin hiljattain myös ohjevideon, jossa neuvotaan sovelluksen käyttöä, hän kertoo.  

Tamperelainen Suojalehto omistaa Kuhmalahden suunnalla kolme metsätilaa, joilla on paljon nuoria taimikoita. Taimien istutuksessa apuna ovat olleet tänä keväänä myös perheen teini-ikäiset kaksospojat. Raivaustyötä on siis tiedossa tulevillekin vuosille. 

– Taimikonhoito on äärimmäisen palkitsevaa, kun näkee koko ajan työnsä jäljen. Tämä on myös hyvää tasapainoliikuntaa, kun ikää alkaa karttua, Suojalehto sanoo. 

Metsänomistaja Jyrki Suojalehto mittaa aurausviitan avulla poistettujen puiden määrää taimikossa.

Jyrki Suojalehto pyörähtää taimikossa ympäri aurausviitan kanssa ja laskee samalla kantojen, eli poistettujen puiden määrän.

EDIT 7.8.2023 Laatumetsä-sovellus ei ole enää käytössä. 

Kommentit
martti makkonen 12.08.2020 klo 13:11

käytön jälkeen kommentit

Juha Anttonen 20.08.2020 klo 12:52

Moi !

Tämä tulee helpottamaan paljon metsän hoitoa ja metsäpalstojen kuntoa kehittymistä.

Juha Komulainen 20.08.2020 klo 14:19

Metsänhoito ei lataudu Android-tabletille ( Samsung )

matti metsänomistaja 21.08.2020 klo 12:43

Eipä sovelluksella juurikaan minulle käyttöä.

Kimmos 10.04.2021 klo 06:34

Hei!Jos sulla on vaikka 10ha raivattavaa,niin todella minä ainakin kattelisin laatua

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.