Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Hake muovautuu pesualtaaksi

Vedenkestävä puu kuulosti niin mahdottomalta ja ristiriitaiselta yhtälöltä, että se piti juuri siksi toteuttaa, kertoo Woodion toimitusjohtaja Petro Lahtinen.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Woodion toimitusjohtaja Petro Lahtinen istuu puukomposiitista valmistetussa kylpyammeessa.

- Ei ole mitään estettä, etteikö kaikkia kylpyhuonekalusteita voisi jatkossa korvata puisilla tuotteilla, sanoo Woodion toimitusjohtaja Petro Lahtinen.

21.04.2020

Teksti ja kuvat: Outi Suoranta

Haapahakkeesta valmistettu pesuallas on pinnaltaan sileä, mutta lämmin. Ei kylmä kuten posliininen kollegansa. Tikkuja ei jää käteen, sillä pesuallasta ei ole tehty niin sanotusti pitkästä tavarasta. Hakkeeseen sekoitetaan polyesterihartsiseosta, jolloin yhteistuloksena on puukomposiitti, joka kestää vettä ja muovautuu vaikka kylpyhuonekalusteiksi.

Suomalaisen Woodion toimitusjohtaja Petro Lahtinen myöntää, että ensin tuli idea, ja sitten vasta alettiin miettiä, miten idea olisi mahdollista toteuttaa.

– Harva yritysidea rakentuu mahdottomuuden päälle, mutta meillä kävi juuri näin.

Tällä hetkellä Woodio valmistaa Helsingin Konalassa pesualtaita ja kylpyammeita, mutta Lahtisen mukaan tulevaisuudessa myös wc-pöntöt ja laatat on tarkoitus saada valmistukseen.

–Itse ainakin odotan kovasti sitä, että puusta saadaan muovattua vessanpönttökin.

Yhteen pesualtaaseen kuluu kaksi kiloa haketta

Pesualtaita valmistetaan sarjassa, mutta silti puhtaasti käsityönä. Suurin osa pesualtaista on malja-mallisia ja jokaiselle 16 eri pesuallasmallille on oma muottinsa. Yhteen pesualtaaseen menee puuhaketta noin kaksi kiloa. Käytettävän puuhakkeen koko vaihtelee muutamasta millistä muutamaan senttiin, eli käytännössä jokainen allas on täysin uniikki.
 

Lähikuva kahdesta kädestä, joissa on vaaleaa puuhaketta.

Puuhake altaisiin tulee Virosta ja Suomesta. 
 

– Koska käytämme luonnonmateriaalia, voi puunkeruupaikasta riippuen hakkeessakin olla sävyeroja. Aivan kuten parketissakin.

Puuhakkeella on virolainen toimittaja, mutta haketta toimitetaan myös Suomesta ja sellutehtaiden sivuvirroista. Jos haketta on tehty niin sanotusta roskapuusta, poistetaan hakkeesta puhdistamalla muun muassa hiekkaa.

– Ekologisuus on tullut voimakkaasti esiin myös kuluttajien kylpyhuoneissa. Moni ajattelee ajattelutavan koskevan vain vedenkulutusta ja sen vähentämistä, mutta puisen pesualtaan valmistus on paljon ekologisempaa kuin vaikkapa keramiikan polttaminen, Lahtinen vertaa.

Keksintö voi kiinnostaa myös ulkomailla

Muoteissa valmistetut ja noin neljässä tunnissa kovettuneet altaat vielä hiotaan, väripetsataan ja päälle ruiskutetaan likaa hylkivä pinnoite. Läpivientien jälkeen tuote on valmis lähtemään uuteen kotiin. Koska kyseessä on vielä toistaiseksi käsityönä tehty tuote, ei puinen allas paini vielä posliinin kanssa samassa hintaluokassa.

– Koska kyseessä on suomalainen design-tuote, on hintakin noin 600 euroa. Isommassa, tuhansia euroja maksavassa kylpyhuoneremontissa aikaa ja trendejä seuraavaan lavuaariin kannattaa panostaa.

Lahtinen toteaa, ettei mikään fysiikan laki ole esteenä sille, etteikö kaikkia kylpyhuonekalusteita voisi jatkossa korvata puisilla tuotteilla. Viiden vuoden sisällä Woodio toivoo saavansa tuotannon automatisoitua niin, että pystyy valmistamaan isolla volyymilla kaikkia kylpyhuonekalusteita.

– Suomalaisen puun muovaaminen vedenkestävään muotoon on keksintö, joka pitää viedä myös ulkomaille.
 

Lähikuvassa on puukomposiitista valmistetun pesualtaan reuna.

Pesualtaissa käytetty puukomposiitti kestää hyvin vettä. 
 

Kommentit
LasseN 21.04.2020 klo 11:41

Hyvä juttu!

Helvi 25.05.2021 klo 15:39

Kuvan perusteella haluaisin tuollaisen pesualtaan itselleni heti! Todella kaunis pesuallas ja miten hyvä mieli tulee kun vielä hakkeesta saatu aikaiseksi. Haketta ainakin ystäväni käyttää paljon pihamaalla kasveille ja myös lämmitykseen ajoittain. Täytyy luultavasti myös tästä hänelle mainita. https://www.metsahake.fi/hakkeen-myynti

Jussi 22.08.2021 klo 07:38

Hyvä innovaatio!

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.