Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Luomumetsä tuo lisäarvoa matkailuyrittäjälle

Lähes kaikki Suomen metsät olisivat hyödynnettävissä luomukeruualueina. Metsänomistajalle luomu tarjoaa mahdollisuuden lisätuloihin, eikä estä metsätaloutta. Mikkeliläisen Matleena Pulkkisen mielestä luomumetsät tukevat hyvin matkailua ja virkistystä. 

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Matkailuyrittäjä Matleena Pulkkinen tunnustelee metsässä kädellään, onko koivun runkoon kasvanut pakurin alkuja.

Luomupakuri voi tuoda metsänomistajalle huomattavia lisätuloja. Matleena Pulkkinen tutkii, näkyykö koivuissa pakurin alkuja. 

25.08.2020

Teksti ja kuvat: Anne Kaljunen

Matleena Pulkkinen pyörittää itäsuomalaisen metsä- ja järviluonnon keskellä matkailuyritystä, jonka lähimetsät on sertifioitu luomukeruualueeksi. Luomuun on liitetty lähes 120 hehtaaria Vesa Pulkkisen, Matleenan isän, metsiä. 

Pulkkisten metsät liitettiin luomuvalvontaan muutama vuosi sitten selvittäjämallilla. Siinä selvittäjä kokoaa luomukeruualueen, varmistaa sen luomukelpoisuuden sekä liittää alueen luomuvalvontajärjestelmään. 

– Silloin kun aloitettiin, pyysin kolmelta edeltävältä vuodelta metsäyhtiöltä todistuksen, millä kuvioilla oli käytetty luomussa kiellettyjä aineita, kuten ureaa kantokäsittelyssä. Ne kuviot olivat seuraavat kolme vuotta poissa luomusta, kertaa Pulkkinen luomuun siirtymistä. 

Luomuun liittymisen jälkeen metsät tarkastetaan vuosittain, ja metsänomistaja sitoutuu ilmoittamaan, mikäli metsässä käytetään luomussa kiellettyjä torjunta-aineita tai lannoitteita. 

– Monelle luomussa kielletylle aineelle toki löytyy korvaava tuote. Meillä metsät ovat rehevällä, vanhalla kaskimaalla, joten esimerkiksi lannoitusta ei ole tarvinnut tehdä, kertoo Pulkkinen. 

Matleena Pulkkinen toimi itse sertifiointiprosessissa selvittäjänä. Kustannuksia luomusertifioinnista kertyy Pulkkisille noin pari sataa euroa vuodessa tarkastusmaksuina. 

– Jos luomumetsät ovat luomumaatilojen yhteydessä, hoituvat molempien vuosittaiset tarkastukset samalla kertaa. 
 

Lähikuva Matleena Pulkkisen käsistä. Hän raaputtaa sieniveitsellä metsästä löytämäänsä limanuljaskaa. Luonnontuotteiden luomusertifiointi alkoi Suomessa 2000-luvun vaihteessa. Luonnontuotteisiin luetaan luonnonvaraiset ja puoliviljellyt marjat, sienet ja kasvit sekä erikoisluonnontuotteet.  
 

Metsänomistaja voi hoitaa metsiään haluamallaan tavalla myös luomussa 

Matleena Pulkkinen on luontoharrastaja ja keruutuotetarkastaja. Hän kiinnostui luomusertifioinnista ollessaan mukana hankkeessa, jonka tavoitteena oli saada Etelä-Savoon lisää luomukeruualueita. 

– Lähes kaikki Suomen metsäalasta olisi sertifioitavissa luomuun. Ihmisillä on usein mielikuva, että kaikki metsähän on luomumetsää. Mutta eihän se ole, ellei sitä ole sertifioitu, sanoo Pulkkinen. 

Metsänomistaja voi saada luomusta lisätuloa. Luomu ei estä metsätaloutta ja metsänomistaja voi edelleen hoitaa metsiään haluamallaan tavalla. Pulkkisilla luomumetsät tukevat matkailutoimintaa ja virkistystä. 

– Luomu on matkailuyritykselle lisäarvoa tuova asia, ei niinkään suoraan euroja tuottava. Olemme pilotoineet alueella luomuluontoretkiä, ja mökkiläiset voivat kerätä mukaansa luomumarjoja, Pulkkinen kertoo. 

Maailmalla kysytyimpiä luonnontuotteita ovat pakuri ja mahla. Kansainvälisillä luonnontuotemarkkinoilla luomu on lähes perusedellytys. Pulkkiset ovat istuttaneet koivuihin tuhatkunta pakurikääpää. Myös lakkakääpää on laitettu kasvamaan kantoihin. 

Viime vuosina luomukeruualueiden sertifiointikäytännöissä on tapahtunut muutoksia. Metsänomistajalle metsän keruutuotteet tarjoavat kuitenkin monia mahdollisuuksia. 

– Jos asian kokee tärkeäksi, voi luomu olla metsänomistajalle hyvä ratkaisu, miettii Pulkkinen.
 

Matleena Pulkkinen kumartuu ottamaan kännykällään kuvaa isosta muurahaispesästä. Toisessa kädessä hänellä on marjakori. ​​​​​​​Metsäretkillä löytyy paljon ihmeteltävää. Matleena Pulkkinen on pilotoinut luontoretkiä luomumetsään.  
 

Kommentit
Iiro teuri 25.08.2020 klo 23:13

Voiko metsänomistaja sertifioituaan metsänsä jotenkin rajoittaa muita, jokamiehenoikeuksin liikkuvia, marjastamasta tai sienestämästä omissa metsissään?

Ei 26.08.2020 klo 05:18

Kaikki ok

Ei 26.08.2020 klo 05:19

Ok

Surkka Pyhälä 14.10.2020 klo 11:24

Annettiin ymmärtää että luomumetsänhoito ei juuri eroa tavallisesta. Miten metsänuudistus, saako luomumetsään istuttaa tavanomaisia taimia, jotka on käsitelty varsin jäsyin ainein tuholaisten torjumiseksi? Laatikon päällä lukee, että käytettävä pitkävartisia suojahanskoja käsiteltäessä. Vaikuttavan aineen nimeä en nyt muista.

Matleena Pulkkinen 26.10.2020 klo 17:45

Jos kuvion hoidossa käytetään luomussa kiellettyjä tuotantopanoksia, niin tuo kuvio on pois luomualueesta kolmen vuoden ajan. Luomussa on kielletty mm. ureakäsittely tai taimien käsittely erilaisilla suojeluaineilla. Usein metsänuudistuksessa alue on enemmän muokattu ja muutama vuosi menee, ennen kuin siellä alkaa kasvaa jotain keruutuotetta, esim korvasieniä, horsmaa tai vadelmaa.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.