Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Puu antaa tilaa uusille kokeiluille

Puuartisti valmistaa puusta mittatilaustyönä saunanlauteet tai pandalle lelupallon. Metsäkeskuksen yritysneuvonnasta on ollut apua yrityksen alkumetreillä.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Miikka Kotilainen juttelee puisen pöytätason takaa yritysneuvoja Leila Laukkaselle Puuartistin tuotantotiloissa.

Puuartistin yrittäjä Miikka Kotilainen on saanut apua puumateriaalien kartoitukseen Metsäkeskuksen yritysasiakasneuvoja Leila Laukkaselta.

04.06.2019

Teksti: Hanna Tahvanainen Kuvat: Hanna Tahvanainen, Julia Reijonen ja Joona Kotilainen

Puuartistin toimitila Kontiolahdella on puiden ympäröimä ja hallin ikkunoista avautuu avara metsämaisema. Sisällä käy kuhina, kun puuta työstetään erilaisiksi tuotteiksi.

Puuartistin perustaja ja luova johtaja Miikka Kotilainen kertoo, että yritys perustettiin reilu neljä vuotta sitten. Alussa työntekijänä oli vain Kotilainen itse, mutta pian tuli tarve palkata lisäkäsiä. Nyt vakituisia työntekijöitä on neljä ja lisäksi yritys työllistää harjoittelijoita.
 

Puusta pallot pandoille

Ehkä tunnetuimmat Puuartistin tuotteista ovat Ähtärin eläinpuiston pandojen puiset leikkipallot. Sopivien lelujen löytäminen pandoille oli hankalaa, joten Puuartisti teki niille kestävät ja 12 kiloa painavat pallot puusta. Kotilaisen mukaan etenkin Lumi-panda otti pallon heti omakseen ja on leikkinyt sillä ahkerasti.

Puuartisti on valmistanut puusta myös esimerkiksi ruokapöytiä, portaita, saunan lauteita ja piharakennuksia. Työn alla on ollut myös puisen älymaston suunnittelu 5G-verkkoa varten. Puutuotteet syntyvät mittatilaustyönä, ja myös asiakkaat voivat osallistua suunnitteluun.

Kokeilunhaluinen Kotilainen nauttii luovasta työstä ja siitä, että samaa tuotetta ei tarvitse tehdä toistamiseen.

Ähtärin panda istuu maassa ja vieressä on lelupuupallo. ​​​​​​​
Ähtärin eläinpuiston pandat kelpuuttivat puiset pallot leikkeihinsä.

 

Materiaalina muuta kuin koivua ja mäntyä

Puuartistin tuotteet valmistetaan pääosin erikoisemmista puulajeista, kuten vaahterasta, pihlajasta ja lehtikuusesta. Materiaalia Puuartisti hankkii eri tavoin, esimerkiksi suoraan yksityishenkilöiltä

- Meille voi tarjota yksittäisiäkin puita. Hankimme puut pääosin lähialueilta, mutta erikoisemman puun perässä voisimme lähteä kauemmaksikin. Sopivia puita voi löytyä myös esimerkiksi kaupungin energiapuukasoista, Kotilainen sanoo.

Puuartistin valikoimaan kuuluvat myös Tarinapuu-tuotteet. Ne valmistetaan nimensä mukaisesti puista, joilla on taustallaan tarina, joka voi liittyä vaikkapa tunnettuun kasvupaikkaan. Tarinapuita ei kaadeta yrityksen tarpeisiin, vaan lähtökohtana on, että puu täytyy kaataa esimerkiksi turvallisuussyistä.

- Politiikkamme on, että pystyssä olevia puita emme rupea merkkaamaan. Puu kaadetaan muista syistä ja sen jälkeen katsomme, mihin sitä voi hyödyntää, Kotilainen kuvaa. 
 

Tukea yritystoimintaan Metsäkeskuksesta

Neuvoja toimintaan ja esimerkiksi sopivien materiaalien kartoitukseen Puuartisti on saanut Metsäkeskuksesta.

- Olemme saaneet Metsäkeskuksesta tukea käytännön asioihin ja verkoston rakentamiseen. Metsäkeskuksen kautta meidän kaltaisemme pienempikin toimija saa helposti yhteyden muihin, Kotilainen kertoo.

Metsäkeskuksen yritysasiakasneuvoja Leila Laukkanen on auttanut Puuartistia muun muassa isompien tilausten materiaalihankintojen kartoituksessa.

- Apu materiaalikartoituksessa tukee yrityksen kasvua ja uusien tilausten saantia. Sen avulla saimme varmuuden siihen, että tilaukseen on materiaalia saatavilla, Kotilainen sanoo.

Puuartistin aikomuksena on myös liittyä Metsään.fi-toimijapalveluun. Toimijapalvelun kautta yritys voi tavoittaa laajan joukon metsänomistajia.

Miikka Kotilainen kuvattuna mäntyvaltaisessa talousmetsässä. ​​​​​​​​​​​​​​
Miikka Kotilainen nauttii luovasta työstä. Yrityksen puutuotteita suunnitellaan yhdessä asiakkaiden kanssa.
 

Kasvua myös kansainvälisiltä markkinoilta

Puuartistin kasvun on tarkoitus jatkua, ja toiveissa siintää noin 10 henkilön tiimi. Toimitilojen laajennus valmistui vuoden vaihteessa, ja nyt tilaa on riittävästi kaikille työntekijöille, materiaaleille ja tarvittaville koneille. Verstaalla on myös kasvun varaa, sillä tilat on suunniteltu niin, että hallitilaa saa lisättyä helposti.

Puuartistia kiinnostavat myös kansainväliset markkinat. Mittatilaustuotteiden markkinat toimivat parhaiten lähempänä kotimaassa, mutta ulkomaille on jo tehty esimerkiksi suunnitteluprojekteja ja alihankintaa. Myös yrityksen tavoite on päivitetty kansainväliselle tasolle.

- Meidän tavoitteemme on olla maailman paras puusepänverstas, Kotilainen kertoo yrityksen tulevaisuuden suunnitelmista.
 

Kommentit
Leena 19.06.2019 klo 06:21

Joku tosi viisas ihminen vois kehitellä puusta tuttipullon ❤️ Loppuis muovin syöttäminen vauvoille .

Hillevi 25.06.2019 klo 22:34

Minulla olisi yritysidea, joka kaipaisi tukea! Palataan pikimmiten!

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.