Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Jouluinen kranssi syntyy oman metsän havuista

Kerää metsästä pussillinen havunoksia ja koristeeksi varpuja ja käpyjä. Muutamassa tunnissa havuista syntyy kaunis kranssi, jonka voi ripustaa oveen joulun ajaksi.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Valmis havukranssi on ripustettu punaiseen ulko-oveen.

Ulko-oveen ripustettu havukranssi voi säilyä hyväkuntoisena useita viikkoja.

01.12.2020

Teksti: Outi Tehomaa Kuvat: Outi Tehomaa, Emma Talsta

Joulukuun alussa kannattaa tehdä kävelyretki omaan metsään ja kerätä ainekset havukranssiin. Suunnitteluhortonomi Mirva Vuohtoniemi valitsee kranssiin mieluiten kuusenhavuja. 

– Myös männyn havuista saa tuuhean kranssin tehtyä, mutta ne ovat usein jäykempiä taivuttaa kuin kuusenoksat. Männynoksia kannattaa käyttää esimerkiksi koristehavupalloihin.

Koristeiksi kranssiin voi poimia metsästä mustikan- ja puolukanvarpuja ja kuusenkäpyjä. Myös esimerkiksi pihlajanmarjat, ruusunkiulukat ja värikkäät lehdet sopivat hyvin joulukranssiin.  

– Se täytyy muistaa, että havuja saa kerätä vain omasta metsästä tai muuten täytyy pyytää aina maanomistajalta lupa keräämiseen, Vuohtoniemi sanoo.

Havujen keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, eikä niitä saa ottaa edes kaatuneista puista ilman lupaa. Sama koskee myös käpyjä, varpuja ja puunlehtiä. Sen sijaan maahan pudonneita oksia ja käpyjä sekä erilaisia luonnonmarjoja voi kerätä vapaasti.  

Havukranssi säilyy pitkään ulkona

Kranssiin kannattaa valikoida metsästä vain hyväkuntoisia havunoksia. Kranssia on myös hyvä alkaa tehdä mahdollisimman pian keruuretken jälkeen. Jos oksat ovat jäässä, voi niitä sulattaa pesuhuoneessa.

– Ennen joulua tehty havukranssi säilyy ulkona vielä pitkään vuodenvaihteen jälkeenkin. Kannattaa kuitenkin välttää liikuttelemasta kranssia liikaa, etteivät neulaset ala karista, Vuohtoniemi sanoo.

Ylöjärveläinen Mirva Vuohtoniemi tekee työkseen pihasuunnitelmia ja on vetänyt harrastajaryhmille havukranssikursseja. Hän kannustaa keräämään metsäretkellä kranssihavut tuliaiseksi myös vaikkapa omille ystäville ja ilahduttamaan heitä joulun alla. 

– Samalla vaivalla saa helposti kerättyä reilusti havuja, että niistä riittää useammallekin tekijälle. 
 

Näin teet havukranssin

Havukranssiin tarvitset pussillisen kuusenhavuja ja koristeiksi esimerkiksi käpyjä ja mustikan- tai puolukanvarpuja sekä reilun metrin koristenauhaa. Lisäksi tarvitset muovitetut hanskat, oksasakset ja reilusti rautalankaa. Jos haluat liimata koristeita kranssiin, se onnistuu kätevimmin kuumaliimapyssyllä.  

1. Leikkaa havunoksista noin 10-15 senttimetrin mittaisia pieniä havuja valmiiksi. Niistä tehdään myöhemmin nippuja, joita kieputetaan rautalangalla kranssin ympärille. Pieniä havuja saa olla reilu määrä valmiiksi leikattuna. Havuja kannattaa käsitellä muovitetut hanskat kädessä, etteivät neulaset pistele. 

Lähikuva oksasaksista, joilla leikataan kuusenoksista pieniä havuja.

2. Valitse muutama taipuisa noin 30 senttimetrin pituinen kuusenoksa ja leikkaa niistä sivuhaaroja pois. Yhdistä oksat pyöreäksi kranssikehikoksi rautalangalla. 

Lähikuva käsistä, jotka yhdistävät rautalangalla havunoksia.​​​​​​​

Kuvassa havunoksat yhdistetään rautalangalla pyöreäksi kranssikehikoksi. ​​​​​​​

3. Ota kolme pientä havua käteen nipuksi. Aseta nippu kranssin sisäreunalle ja kiinnitä se kranssikehikkoon kiepauttamalla rautalankaa ympärille. Kiristä rautalankaa hyvin, että nippu pysyy tukevasti kiinni kranssikehikossa. Ota taas kolme pientä havua ja aseta nippu edellisen havunipun viereen ja kiepauta taas kiinni samalla rautalangalla. Kolmannen pienen havunipun voi kiinnittää kranssikehikon ulkoreunalle. Näin havuniput peittävät kehikkoa tasaisesti. Lisää seuraavat havuniput edellisten alapuolelle tasaisesti.  

Ensimmäiset pienet havuniput on kiinnitetty kranssikehikkoon. ​​​​​​​

4. Havunippuihin voi lisätä välillä myös mustikan- ja puolukanvarpuja. Koristeina voi käyttää myös esimerkiksi pihlajanmarjoja.

Kranssiin kiinnitetään havunippua, johon on lisätty mustikanvarpuja. ​​​​​​​

5. Kun havukranssi on peitetty havunipuilla, muotoile kranssikehikkoon rautalangasta lenkki, josta kranssin voi ripustaa naulaan oveen tai seinälle. 

Kranssiin tehdään rautalangasta lopuksi ripustuslenkki.​​​​​​​

6. Ripustuslenkin kohdalle voi tehdä nauhasta ison rusetin tai ruusukkeen, jonka voi kiinnittää kranssikehikkoon rautalangalla. 

Koristenauhasta on tehty rusetti kranssiin​​​​​​​

7. Ota pari kuusenkäpyä ja pujota rautalankaa niiden suomujen alta. Kiinnitä kävyt rautalangalla ripustuslenkin kohdalta roikkumaan kranssin keskellä.  

Lähikuvassa näytetään, kuinka rautalangan voi pujottaa kuusenkävyn suomujen alta. ​​​​​​​

8. Kuumaliimapyssyllä saat helposti liimattua lisää käpyjä koristeeksi kranssiin. Koristeina voi käyttää myös esimerkiksi ruusunmarjoja, värikkäitä lehtiä tai muita luonnonmateriaaleja. Askarteluliikkeistä saa erilaisia valmiita koristeita ja koristenauhoja kranssiin. 

Kuumaliimapyssyllä laitetaan liimaa käpyyn. Taustalla on havukranssi.​​​​​​​

9. Säilytä valmista havukranssia mieluiten ulkona, etteivät neulaset ala karista. Valmis kranssi voi säilyä ulkona hyvänä useita viikkoja. 

Mirva Vuohtoniemi pitää kädessään valmista havukranssia.
 

Kommentit
Eila-Maria Hiltunen 17.12.2020 klo 16:32

Niäitä on tehty. Ja ystäviä ilahdutettu.

Terttu Parkkonen 17.12.2020 klo 16:32

Olen tehnyt monena vuona havukransseja itselle ja lahjaksi. Omassa ovessa ole pitänyt kevättalvelle ja hyvin on säilynyt. Olen vienyt myös haudoille. Sankarihaudoille teimme 2 vuotta sitten porukalla . Nyt teen omaan oveen havukranssin.

Tuulis 17.12.2020 klo 17:00

Kranssit ovat kauniita, kuten tuokin hyvällä maulla tehty. Itse olen tehnyt aloitusrenkaan neljästä pajunoksasta kietomalla kuten pajutöissä. Käytän sitomiseen rautalangan sijaan vihreää, vahvaa villalankaa, puuvillalankakin käy. Näin kranssi on helppo myöhemmin kierrättää. Se maatuu pian, usein saatan myös heittää vanhat kranssit juhannuskokkoon :)

Ceterum Censeo 17.12.2020 klo 17:00

Kiitos Tuuli, hyvä vinkki jättää rautalanka ja muovit pois ja käyttää maatuvaa/palavaa lankaa/narua.
Minä teen metrin tai vähän yli suoraa köynnöstä, ämpäri ylösalas työpöydäle ja sidon punoksen sen ympäri. Sidoskohtaan tulee sitten kiinnitysnaru ja mahdolliset koristeet.

Elina L. 17.12.2020 klo 17:00

Kiitos hyvästä vinkistä! Itse haluaisin suosia maatuvia osia, ilman huolta muovi-tai liimajäämistä.

Jaana Pohto 17.12.2020 klo 18:09

Pieni lisäys, pohjan teen sanomalehteä kiertämällä rullalle, liitoskohdan teippaan pakkausteipillä, jolloin pohja on paksumpi, kranssista tulee tuuheampi, paksumpi, näyttävämpi!
T: jaana
Ps, innostuin kerrankin metsä ja naiset teema!!

Eini Kulju 18.12.2020 klo 10:32

Kiitos ohjeista

Terttu Parkkonen 18.12.2020 klo 11:32

Olen tehnyt monena vuona havukransseja itselle ja lahjaksi. Omassa ovessa olen pitänyt kevättalvelle ja hyvin on säilynyt. Olen vienyt myös haudoille. Sankarihaudoille teimme 2 vuotta sitten porukalla . Nyt teen omaan oveen havukranssin.

Pirjo Saarinen 20.12.2020 klo 16:56

Olen tehnyt kransseja, havuista, puolukan- ja mustikanvarvuista, tuijanoksista ja kanervista.
Kauniita on tullut ja kierrattää voi kun tekee pajunvarvuista rungon.

Pirkko Romppainen 25.01.2021 klo 12:24

Olen tehnyt varmaan jo kymmeninä vuosina havukransseja itselle ja tutuille. Pohjan teen pajunoksista, tosi mukavaa askartelua joulun alla. Havunippuihin olen laittanut sekaan mustikan-tai puolukanvarpuja, myös liekoa ja koristeeksi käpyjä, rusetin tai jonkun joulukuusen pallon. Olen tehnyt myös mustikanvarvuista kranssin, joka säilyy seuraavaan jouluun aitassa, muuttuen punertavaksi. Samoin liekoista tehdyt kranssit säilyvät, vihreä väri vain muuttuu kellertäväksi.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.