Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Mistä löydän korvasieniä?

Kokeneet sienestäjät tietävät, että korvasieniä on turha etsiä mänty-, kuusi- tai sekametsästä.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Maassa on kolme isoa korvasientä, joilla on ruttuiset lakit.

Korvasieniä kannattaa etsiä hakkuuaukoilta.

09.05.2017

Teksti Anne Penttilä ja resepti kotikokki.net | Kuvat Tommi Tuomi/Otavamedia ja iStockphoto

Ruttuisia lakkeja ei löydä nuoresta kasvatusmetsästä tai taimikosta – tai yleensä minkäänlaisesta metsästä. Paras kohde on mäntymetsään, kuivalle kankaalle tehdyn päätehakkuun hakkuuaukio, joka on muokattu hakkuun jälkeen. Seuraavana keväänä tarkistamisen arvoisen hakkuuaukion voi löytää metsätien varteen kasatun puupinon perusteella: pinossa on paljon ja isokokoisia männynrunkoja. Hakkuuaukiolle on myös jäänyt männynoksia, ja siellä kasvaa kangasvuokkoja, puolukkaa tai kanervaa.

Myös mäntyä, kuusta tai molempia kasvanut tuore kangas voi olla hyvä korvasienipaikka uudistushakkuun jälkeen. Sen sijaan rehevälle mustalle multamaalle, märkään ja kuraiseen maastoon tai tiheään oksaryteikköön on turha mennä. Todennäköisesti pettymään joutuu myös uudella hakkuuaukiolla tai vanhalla korvasieniapajalla kävijä. Korvasieniä nousee tyypillisesti vuosi–pari hakkuun ja maanmuokkauksen jälkeen.

Koivu hiirenkorvalla on sienestyksen ajankohdan nyrkkisääntö, ja satokausi kestää kahdesta kolmeen viikkoa. Muista, että tuore korvasieni on tappavan myrkyllinen! Myrkky poistetaan ryöppäämällä sienet kahteen kertaan.

Korvasieniä voi myös kokeilla kasvattaa itse: kaiva edellä kuvatun kaltaiselle sopivalle kasvupaikalle kuoppa, laita kuoppaan sanomalehtiä ja peitä ne kuopasta ottamallasi kivennäismaalla. Tarkista sato seuraavana keväänä.

Valkoisessa kulhossa on korvasienikeittoa.

Korvasienikeitto (neljälle hengelle)

3 dl esikäsiteltyjä korvasieniä    
25 g voita    
1 sipuli silputtuna
3 rkl vehnäjauhoja   
8 dl kasvislientä  
2 dl kuohukermaa   
ripaus mustapippuria myllystä   
ripaus rakuunaa    
1 rkl sherryä    
1 dl persiljasilppua

Esikäsittely: keitä tuoreet tai kuivatut, halkaistut korvasienet kahteen kertaan ja vähintään viisi minuuttia kerrallaan, kattilaan yksi osa sieniä ja kolme osaa vettä. Vaihda keittovesi välillä ja huuhtele sienet kunnolla kylmällä vedellä molempien keittokertojen jälkeen. Keittiössä on oltava hyvä tuuletus eikä tilassa saa olla lapsia tai kotieläimiä. Hävitä keitto- ja huuhteluvedet.

Hienonna esikäsitellyt ja valutetut korvasienet. Ruskista sieniä voissa padassa. Lisää silputtu sipuli ja kuullota. Ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoittele hetki, älä anna kuitenkaan jauhojen ruskistua. Lisää joukkoon kasvisliemi hyvin sekoittaen. Anna muhia 10 minuuttia. Lisää sitten mausteet, sherry ja kerma. Anna kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää valmiin keiton päälle persiljasilppu.